Τα... ξανάκουσε ο Κουρουμπλής στη ΘεσσαλονίκηΧρόνια είχε να τα ακούσει έτσι, υπουργός, στη Θεσσαλονίκη. Ο Παναγιώτης Κουρουμπλής -και χθες και σήμερα- ήταν ο... τυχερός, που δέχτηκε τις αντιδράσεις εργαζόμενων στον τομέα της υγείας και συγγενών ασθενών.


Σήμερα τα άκουσε από φαρμακοποιούς. "Εξηγήσαμε ότι η μεταφορά των μη Συνταγογραφούμενων Φαρμάκων (ΜΗΣΥΦΑ) αποτελεί αιτία πολέμου. Είναι εγκληματική πράξη, η οποία αδικεί κατάφωρα τους φαρμακοποιούς και δίνει ένα γενναίο δωράκι ύψους 700 εκατ. ευρώ σε πέντε ιδιοκτήτες αλυσίδων σούπερ-μάρκετ" τόνισε ο πρόεδρος του Συλλόγου Φαρμακοποιών Θεσσαλονίκης Κυριάκος Θεοδοσιάδης. 

Όπως σημείωσε, ο υπουργός Υγείας τους απάντησε ότι συμφωνεί αλλά το ζήτημα είναι αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης. Ο κ. Θεοδοσιάδης υπογράμμισε ότι τα ίδια ακριβώς άκουγαν οι φαρμακοποιοί από τους μνημονιακούς υπουργός, ενώ όπως είπε "όταν ο υπουργός συμφωνεί και ο πρωθυπουργός κάνει άλλα, φεύγει είτε ο ένας είτε ο άλλος. Ο δρόμος της παραίτησης είναι μια πράξη καθαρή. Ο πρόεδρος του ΣΥΦΑ χαρακτήρισε εμπαιγμό και κοροϊδία το ζήτημα της μεταφοράς των ΜΗΣΥΦΑ στα σούπερ μάρκετ, ενώ ανακοίνωσε ότι οι φαρμακοποιοί θα προχωρήσουν σε κινητοποιήσεις ξεκινώντας αύριο με 24ωρη προειδοποιητική απεργία.

"Είμαστε αποφασισμένοι να κλιμακώσουμε. Δεν θα αφήσουμε τη δημόσια υγεία στα ράφια των σούπερ μάρκετ. Θα πεθάνει κόσμος", είπε χαρακτηριστικά.

Λίγο αργότερα, ο κ. Κουρουμπλής, δήλωνε:

«Τίθενται δικλείδες, τέτοιες, που εάν το προσέξει κανείς, επί της ουσίας προστατεύουν πλήρως αυτό που λέμε κι έχει να κάνει με την παραμονή των ΜΗΣΥΦΑ στα φαρμακεία. Εγώ είμαι βέβαιος, βέβαιος και το ξαναλέω είμαι βέβαιος, ότι με αυτές τις δικλείδες, τα ΜΗΣΥΦΑ θα μείνουν στα φαρμακεία» είπε ο υπουργός, παραπέμποντας σε σχετικές εκθέσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Υπενθύμισε ότι ανάμεσα στις προϋποθέσεις που έθεσε η κυβέρνηση, στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης και στη συζήτηση για τον τρόπο διάθεσης «κάποιων» ΜΗΣΥΦΑ, είναι η εξασφάλιση της έγκρισης από τον ΠΟΥ.

«Διαβάστε τις εκθέσεις του ΠΟΥ» προέτρεψε ο κ. Κουρουμπλής, προσθέτοντας : «Ξέρουμε ότι ο ΠΟΥ έχει την άποψη ότι αυτά είναι φάρμακα και πρέπει να πωλούνται στα φαρμακεία».

Για τη συνάντηση του με τους φαρμακοποιούς ο κ. Κουρουμπλής είπε ότι η συζήτηση έγινε σε καλό κλίμα. «Τους εξήγησα ότι κι εγώ είμαι στην ίδια άποψη, αλλά αυτή τη στιγμή γίνεται μια διαπραγμάτευση της χώρας» τόνισε ο υπουργός και συνέχισε : «Δεν έχουμε διαφωνίες, η διαφωνία έρχεται από αλλού».

«Από εκεί και πέρα όμως μη τα θέλουμε όλα, όπως μας βολεύει κάθε φορά, η χώρα βρίσκεται σε διαπραγμάτευση» πρόσθεσε ο κ. Κουρουμπλής.

Σε ερώτηση για την αυριανή απεργία των φαρμακοποιών ο κ. Κουρουμπλής απάντησε : «Η δημοκρατία επιτρέπει στον καθένα να υπερασπίζεται τα δικαιώματα του, με τον τρόπο που τα αντιλαμβάνεται και είναι σεβαστή. Κι εγώ σέβομαι τον αγώνα που θέλουν να κάνουν οι φαρμακοποιοί και κάθε κοινωνική ομάδα».

Πάντως, έξω από τις υπηρεσίες που επισκέφθηκε ο κ. Κουρουμπλής, τον ανέμεναν και φαρμακοποιοί, μεταξύ άλλων, οι οποίοι διαμαρτύρονταν έντονα για την απόφασή του αυτή. "Βάζεις ταφόπλακα", του φώναξε ένας φαρμακοποιός...

Σχόλια