Προετοίμασε τους... Θεσσαλονικείς για μετρό χωρίς σταθμό Βενιζέλου (όπως, ουσιαστικά, έχει αποφασίσει η Αττικό Μετρό Α.Ε.), ο υπουργός Πολιτισμού Νίκος Ξυδάκης, ο οποίος επισκέφθηκε, σήμερα, το έργο. Και... καταδίκασε τους καταστηματάρχες της περιοχής...


"Το θέμα δεν είναι να κάνουμε ένα τεχνικό έργο, αλλά πάνω από όλα να ΄χουμε μια πόλη που θα μας θυμίζει το παρελθόν και θα μας ανήκει στο μέλλον", δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός Πολιτισμού. Δήλωσε, επίσης, "εντυπωσιασμένος" από τα ευρήματα των αρχαιολόγων, στον συγκεκριμένο σταθμό.

Μάλιστα πρόσθεσε: "Νομίζω ότι η σωστή βάση της συζήτησης είναι, όχι το αν θα αποσπαστούν οι αρχαιότητες, αλλά το πως οι πολίτες που ζουν εδώ θα μπορέσουν να καταλάβουν ότι η πόλη τους ζει εδώ και 20 αιώνες. Και ότι εδώ έχουμε τα πρώτα απτά δείγματα, εντυπωσιακό κατ' εμέ της μέσης οδού, που αρχίζει από τον 4o αιώνα και φτάνει μέχρι σήμερα. Το έχω δει μόνο στη Ρώμη και πρέπει να σημειωθεί ότι ή πόλη της Θεσσαλονίκης έχει μια μοναδική ευκαιρία να ενσωματώσει αυτό το ζωντανό μνημείο με όλα τα υπέργεια μνημεία".

Ο υπουργός πρότεινε "το θέμα να συζητηθεί εκ νέου και από την ίδια την πόλη και από τους πολίτες και από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο" και εξέφρασε την άποψη ότι πιο καλά είναι "να παραμείνει ο σταθμός ως έχει και να παρακαμφθεί". Μάλιστα, περπάτησε, από την Βενιζέλου ως το σταθμό του Βαρδαρίου, για να διαπιστώσει ο ίδιος αν η απόσταση είναι μικρή, για να μη χρειάζεται η κατασκευή του σταθμού.

Όσο για τους καταστηματάρχες της περιοχής που, όσο παραμένουν οι λαμαρίνες και τα εργοτάξια, βλέπουν τις επιχειρήσεις τους να μαραζώνουν, ήταν καταδικαστικός: "Η Θεσσαλονίκη δεν χρειάζεται μόνο τα μαγαζιά, αλλά έχει ανάγκη την ιστορία πάνω στην οποία θα εδράζει την εμπορική της δραστηριότητα", είπε!

Τέλος πρότεινε "να το δουν όλοι(σ.σ. το θέμα) με μεγαλύτερη σοβαρότητα"! Κι όλα αυτά ενώ, στις 23 του μήνα, το θέμα του μετρό Θεσσαλονίκης θα απασχολήσει την Ειδική Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής...