Σπείρα παράνομων διακινητών μεταναστών εξάρθρωσαν αστυνομικοί της διεύθυνσης Αλλοδαπών Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με συναδέλφους τους της υποδιεύθυνσης Οργανωμένου Εγκλήματος και Εμπορίας Ανθρώπων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής.


Συνελήφθησαν για την υπόθεση 28χρονος, ο οποίος φέρεται ως «εγκέφαλος» της οργάνωσης και τέσσερις ακόμη οι οποίοι φέρονται ως μέλη ηλικίας 25, 50 35 και 39 ετών. Όλοι τους είναι υπήκοοι Συρίας και σε βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία για «εγκληματική οργάνωση» και «διευκόλυνση μεταφοράς παράνομων αλλοδαπών στο εξωτερικό της χώρας».
Το ξήλωμα της σπείρας άρχισε όταν, την Παρασκευή (29-05-2015) το μεσημέρι, συνελήφθησαν στην περιοχή του Νέου Σιδηροδρομικού Σταθμού Θεσσαλονίκης, ο «εγκέφαλος» της σπείρας, μαζί με τον 25χρονο συνεργό του, καθώς επιβίβασαν σε αυτοκίνητο τύπου VAN, 20 Σύριους, μεταξύ των οποίων και πέντε παιδιά, για να τους οδηγήσουν εκτός Ελλάδος.

Κατά την προανάκριση οι συλληφθέντες «έσπασαν» κι ομολόγησαν πως η οργάνωσή τους είχε παρακλάδια και στην Αθήνα. Έτσι, ακολούθησαν έρευνες στην πρωτεύουσα και συνελήφθησαν και οι υπόλοιποι.

Από την αστυνομική έρευνα προέκυψε ότι οι μετανάστες πλήρωναν «ταρίφα» από 2.000-2.500 ευρώ ο καθένας στον 50χρονο και στον 35χρονο, οι οποίοι μοίραζαν τις «εισπράξεις» και στα υπόλοιπα μέλη της σπείρας, όταν ολοκληρωνόταν η μεταφορά των αλλοδαπών στο εξωτερικό.

Μάλιστα, ο 50χρονος είχε και ανταλλακτήριο συναλλάγματος, στην Αθήνα, για να «διευκολύνει» όσους μετανάστες δεν είχαν ευρώ. Οι 12.170 ευρώ, που βρέθηκαν στο ανταλλακτήριο και στην κατοχή των εμπλεκόμενων, κατά την έφοδο της αστυνομίας, κατασχέθηκαν επειδή προέρχονταν από παράνομες συναλλαγές. Κατασχέθηκαν, επίσης, όσα κινητά τηλέφωνα είχαν στην κατοχή τους, καθώς τα χρησιμοποιούσαν για τις συνεννοήσεις τους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, ορισμένα μέλη της οργάνωσης έχουν απασχολήσει κατά το παρελθόν τις αστυνομικές αρχές και έχουν εκτίσει ποινές φυλάκισης για παρόμοια αδικήματα. 

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα.