"Ποια απόφαση να περιμένουμε; Ποιας ΚΕΔΕ; Η ΚΕΔΕ είναι αντιπολιτευτική. Ήμουν στην ΚΕΔΕ και το ξέρω", δήλωσε, από το βήμα του δημοτικού συμβουλίου Θεσσαλονίκης, ο δήμαρχος Γιάννης Μπουτάρης για το θέμα της διάθεσης των αποθεματικών και πρόσθεσε:


"Για ποια ΚΕΔΕ μιλάμε; Η ΚΕΔΕ υπερασπίζεται τα κομματικά συμφέροντα. Το κόμμα είναι ένα χταπόδι που περνάει παντού. Αυτός ο δήμος, με αυτόν τον δήμαρχο, δεν υποκύπτει σε κομματικές παρεμβάσεις. Εγώ ΠΑΣΟΚ είμαι", πρόσθεσε για να αρχίσουν οι ερωτήσεις:

-Ακόμα, τον ρώτησε ένας δήμαρχος;

-Καινούργιο ή... παλιό, ρώτησε ένας άλλος... 

Κι ο Γιάννης Μπουτάρης συνέχισε ακάθεκτος: "Άκουσα τον Βαρουφάκη ένα βράδυ στο Γιούρογκρουπ. Λες και μιλούσε σε φοιτητές πανεπιστημίου...".

Σε κάποια άλλη στιγμή, είπε: "Αν η χώρα δε σωθεί, ούτε πετσετάκια θα ΄ναι τα χρήματά μας"...

Ο Γιάννης Μπουτάρης υποστήριξε πως "πρέπει να σταματήσουμε αυτού του είδους την αντιπολίτευση" και πως "δε χρειάζεται καν απόφαση δημοτικού συμβουλίου για να κατατεθούν τα αποθεματικά και διαθέσιμα στην Τράπεζα της Ελλάδος. Με το νόμο που έχει ψηφιστεί, αύριο το κάνω μόνος μου".

Είπε, ακόμη, ότι "δεν ακούνε οι κυβερνήσεις. Πήγαμε στον προηγούμενο τον υπουργό, τον Ντινόπουλο, για να του πούμε για δυο-τρία θέματα χοντρά κι έπαιζε η τηλεόραση. Και είπε ότι στο σπίτι του έχει να παίζουν... έξι τηλεοράσεις. Ας βγει να το διαψεύσει. Πώς να του μιλήσεις αυτού του ανθρώπου, δηλαδή";

Τι είπε ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου

"Οι περιφερειάρχες το αποφάσισαν ήδη. Οι δήμαρχοι αναμένουν την τυπική έκβαση ενός συνεδρίου", υποστήριξε, πριν λίγο, από το βήμα του δημοτικού συμβουλίου Θεσσαλονίκης, ο πρόεδρος του σώματος, Π. Αβραμόπουλος, για τη διάθεση των διαθέσιμων και αποθεματικών του δήμου.

"Να αφήσουμε την φαντασιακή εικόνα ότι μπορούμε να μεταβληθούμε σε ένα κρατίδιο χωρίς την επίδραση από ό,τι συμβαίνει στη χώρα", είπε και πρότεινε να εξουσιοδοτηθεί ο δήμαρχος Γιάννης Μπουτάρης, να προχωρήσει στην κατάθεση στην Τράπεζα της Ελλάδος, με όποιο ποσό αποφασίσει εκείνος.

Η θέση της μείζονος αντιπολίτευσης

Τη σπουδή του δημάρχου για άμεση απόφαση που αφορά τη δέσμευση των αποθεματικών και διαθεσίμων του δήμου Θεσσαλονίκης για λογαριασμό της κυβέρνησης καυτηρίασαν δημοτικοί σύμβουλοι της παράταξης «Εντάξει».

Προξενεί τουλάχιστον αλγεινή εντύπωση, τόνισαν, η αδιαφορία της σημερινής διοίκησης για το συλλογικό της όργανο, που συνεδριάζει σε τρεις, μόλις, μέρες, για να λάβει εκτός των άλλων απόφαση για τη δέσμευση των αποθεματικών των ΟΤΑ για ολόκληρη την Ελλάδα.

Υπογράμμισαν, τέλος, ότι είναι λογικό, θεμιτό και, θεσμικά, σωστό να περιμένουμε για το τι θα αποφανθεί η ΚΕΔΕ, η οποία -εκτός των άλλων- φέρεται να έχει λάβει και συγκεκριμένες δεσμεύσεις από τον πρωθυπουργό. Ας εξηγήσει, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, τη βιασύνη του να προκαταβάλει μια συλλογική απόφαση, σχολίαζαν.

"Δυστυχή συγκυρία για τη διοίκηση" χαρακτήρισε το ότι τρεις μέρες πριν πάρουν όλοι οι δήμαρχοι μια απόφαση "σπεύδει να κάνει το καλό παιδί" ο σύμβουλος των "Εντάξει" Μάκης Κυριζίδης. Ρώτησε, δε, τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης "αν ήταν κομματική η ΚΕΔΕ κι όταν συμμετείχατε εσείς στο δ.σ.". Και κατέληξε: "Πριν γίνει το συνέδριο της ΚΕΔΕ δε θα συναινέσουμε".

Ο αντιπρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Θεσσαλονίκης, Δ. Κούβελας υπογράμμισε πως "δεν υπάρχει καμία αντιπολιτευτική διάθεση από τη μείζονα αντιπολίτευση". Υπογράμμισε πως "είναι δικαίωμα κάποιων συμβούλων να έχουν αμφιβολίες. Ο πρωθυπουργός είδε τους δημάρχους πριν 10 μέρες. Μπορούσε να περάσει τη νομοθετική ρύθμιση".

Τι είπαν οι άλλοι δημοτικοί σύμβουλοι

Υπέρ της κατάθεσης των αποθεματικών στην Τράπεζα της Ελλάδος, τάχθηκε η Ρία Καλφακάκου, επικεφαλής της παράταξης του ΣΥΡΙΖΑ "Θεσσαλονίκη - Ανοικτή Πόλη".

Από την πλευρά της, η επικεφαλής της παράταξης "Γειτονιές σε Δράση", Ελεάννα Ιωαννίδου, μίλησε για "κρατικοδίαιτες τράπεζες".

Κατά της μεταφοράς των χρημάτων του δήμου τάχθηκε ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης (παράταξη του ΚΚΕ) Γ. Δελλής, αλλά και ο επικεφαλής της παράταξης "Μένουμε Θεσσαλονίκη", Γ. Ρακκάς.

"Ο λαός θα κληθεί να πληρώσει κι άλλες θυσίες", είπε στη δευτερολογία του ο Γιάννης Δελλής. Πρόσθεσε πως "περίσσεψαν οι εκβιασμοί κι απόψε. Γίναμε μάρτυρες μιας ταύτισης απόψεων ανάμεσα σε μνημονιακούς και μνημονιακούς που, ξαφνικά ενώθηκαν για να υπερασπίσουν το εθνικό συμφέρον. Να μιλήσουμε ξεκάθαρα: τα συμφέροντα του κεφαλαίου υπηρετείτε", είπε.

Στο τέλος της συζήτησης ο κ. Αβραμόπουλος απέσυρε την πρότασή του να δοθεί κάλυψη στο δήμαρχο.

Κατά του ανοίγματος τάχθηκαν οι σύμβουλοι των παρατάξεων "Εντάξει", "Γειτονιές σε Δράση", "Λαϊκή Συσπείρωση", "Μένουμε Θεσσαλονίκη". Υπέρ τάχθηκαν οι σύμβουλοι των παρατάξεων "Πρωτοβουλία" και "Θεσσαλονίκη, Ανοικτή Πόλη". Ίσχυσε η αρχή της δεδηλωμένης, αφού την ώρα της πλειοψηφίας στην αίθουσα, πλην των αντιδημάρχων, υπήρχαν ελάχιστοι σύμβουλοι.