Εκδήλωση ενάντια στο νομοσχέδιο Μπαλτά για τη παιδεία οργάνωσε και στη Θεσσαλονίκη η επιτροπή Παιδεία 2015. Η εκδήλωση έγινε στην Δημοτική Βιβλιοθήκη του Δήμου Θεσσαλονίκης και ήταν πολυκομματική.


Χαιρέτησαν ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης, η αντιπεριφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Βούλα Πατουλίδου, ο βουλευτής της Ν.Δ. Α΄ Θεσσαλονίκης Σταύρος Καλαφάτης και η βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης του Ποτάμι Χριστίνα Ταχιάου ενώ ομιλητές ήταν εκπαιδευτικοί όλων των βαθμίδων.

Μάλιστα, ο κ. Καλαφάτης, με ανάρτησή του στα κοινωνικά δίκτυα, δήλωσε "παρών": "Ήμουν εκεί, ήμουν παρών", έγραψε και έδωσε συγχαρητήρια στους οργανωτές.


Το μέλος της συντονιστικής επιτροπής Θεσσαλονίκης του «Ποταμιού» Βασιλική Τερκενλή, δήλωσε: «Όχι στη κατάργηση της αριστείας και την επικράτηση της δικτατορίας των μετρίων. Όχι στις αριστερίστικες ιδεοληψίες της δεκαετίας του 80 που ξεπεράστηκαν από την ιστορία και την πρακτική. Με δύο λόγια, όχι στο νομοσχέδιο Μπαλτά».

Από τους ομιλούντες, ομόφωνα συνομολογήθηκε η ανάγκη για σταθερότητα με μακροχρόνιο σχεδιασμό στη παιδεία με Νόμους που θα ψηφίζονται από αυξημένες πλειοψηφίες στη Βουλή, ο σημαντικός ρόλος της αυτοδιοίκησης, η ανεξαρτοποίησή της από τα κόμματα, η εναρμόνισή της με τις πραγματικές ανάγκες της εποχής και της κοινωνίας, η αξιοκρατία και αξιολόγησή της με τρόπο αποδεκτό από την Ευρώπη ώστε να διευκολύνεται η αναγνώριση των Ελληνικών πτυχίων και εκτός συνόρων, αλλά και η κινητικότητα των πτυχιούχων στην ευρωπαϊκή αγορά εργασίας.

Σύμφωνα με τους οργανωτές, "ο υπό κατάργηση νόμος Διαμαντοπούλου εξυπηρετεί σε ικανοποιητικό βαθμό τις σύγχρονες απαιτήσεις, ενώ το νομοσχέδιο Μπαλτά είναι ένα ιδεοληπτικό κατασκεύασμα που επιστρέφει την παιδεία, ειδικά την πανεπιστημιακή βαθμίδα, σε ξεπερασμένες πρακτικές των αρχών της δεκαετίας του 80. Επιβραβεύει τη μετριότητα και καταργεί την αριστεία, καθιστά τη παιδεία σε καθεστώς καθοδήγησης αντί σε τομέα έρευνας και ελευθερίας, προωθεί κομματικές φατρίες και συναλλαγές, επιστρέφει στη νομιμοποίηση της παρανομίας με την κακώς εννοούμενη ασυδοσία του ασύλου, κάνει απλώς μια ανακατανομή της εξουσίας και δεν απαντά ούτε στα εκπαιδευτικά, ερευνητικά, οικονομικά, φοιτητικά ή διοικητικά προβλήματα όλων των βαθμίδων της παιδείας. Καταργεί την ηλεκτρονική ψηφοφορία των διοικήσεων των πανεπιστημίων, επειδή έτσι παρατηρείται μαζικότητα στις ψηφοφορίες και χάθηκε ο έλεγχος των πανεπιστημίων από το ΣΥΡΙΖΑ που τον είχε στο παρελθόν". 

Όπως υπογραμμίζουν, "ορισμένα τμήματα του νομοσχεδίου θεωρούνται αδιαπραγμάτευτα επειδή ήταν μέρος του προεκλογικού προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ! Στα γυμνάσια- λύκεια καταργείται η αξιολόγηση και η ψηφοφορία γίνεται μεταξύ των διδασκόντων με βάση προσωπικές, μάλλον κομματικές, συμπάθειες. Καταργούνται τα πανευρωπαϊκά κριτήρια αξιολόγησης ecds, οπότε ακόμη και τα προγράμματα Erasmus δεν θα είναι δυνατό να εφαρμοσθούν. Αγνοείται η συμβολή των πρότυπων- πειραματικών σχολίων στις καινοτόμες συνθήκες διδασκαλίας και την εξέλιξη της εκπαιδευτικής διαδικασίας σε δημοτικά και γυμνάσια- λύκεια".