"Κουτσουρεμένο" το νέο πρόγραμμα Εξοικονόμηση Κατ' ΟίκονΤο πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης κατοικιών “Εξοικονόμηση Κατ’ Οίκον” σχεδιάζει να ξεκινήσει ξανά μετά από μεγάλο διάστημα το υπουργείο Ενέργειας, παρότι αυτό θα γίνει με πιο “συντηρητικούς” όρους από αυτούς που ίσχυαν μέχρι πρότινος.


Όπως μεταδίδει το energypress, στόχος του υπουργείου είναι το πρόγραμμα να ξαναπάρει μπρος το φθινόπωρο. Για αυτό το σκοπό έχουν εξασφαλιστεί πόροι 262 εκατ. Ευρώ και μπορούν να φτάσουν τα 300 εκατ. Ευρώ με τις επιστροφές από το προηγούμενο πρόγραμμα.

Αλλαγές αναμένεται να ισχύσουν στις εισοδηματικές κατηγορίες που από τρεις θα γίνουν δύο (ίσως και μία) και θα αφορούν σε κλίμακες έως 20.000 Ευρώ και έως 40.000 Ευρώ. Με την κατάργηση της υψηλής εισοδηματικής κατηγορίας έμφαση δίνεται στη διάδοση του προγράμματος στα χαμηλότερα οικονομικά στρώματα.

Επίσης, εξετάζεται η μείωση του ποσοστού της επιδότησης που έφτανε και στο 70% του συνολικού κόστους των εργασιών.

Σύμφωνα με το energypress, ανακοινώσεις αναμένεται να γίνουν τον Ιούνιο, ενώ η προκήρυξη θα εκδοθεί μάλλον το Σεπτέμβριο.

Λαφαζάνης: Τι να εξοικονομήσουν, αφού δεν έχουν στέγη;

Την πρόθεση της κυβέρνησης ανακοίνωσε ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Παναγιώτης Λαφαζάνης, στη Βουλή. Ο υπουργός ΠΑΠΕΝ σημείωσε ότι στο πλαίσιο των συνθηκών κρίσης που βιώνει η χώρα, πληθαίνουν οι άνθρωποι που δεν έχουν στέγη -άρα, αναρωτήθηκε, τι να εξοικονομήσουν;- και υπάρχουν νοικοκυριά ενεργειακά εξαθλιωμένα.

«Αυτό δεν σημαίνει ότι καταργούμε το πρόγραμμα "Εξοικονομώ κατ' οίκον". Το πρόγραμμα θα αναθερμανθεί και θα προσανατολιστεί προς τα πιο φτωχά στρώματα της κοινωνίας», τόνισε.
Απαντώντας σε ερωτήσεις των βουλευτών Δημήτρη Κωνσταντόπουλου (ΠΑΣΟΚ) και Σπύρου Δανέλλη (Ποτάμι) σχετικά με τις καθυστερήσεις πληρωμών του προγράμματος, ο κ. Λαφαζάνης επισήμανε ότι οι καθυστερήσεις σημειώνονται από καιρό και για αυτές δεν ευθύνεται η σημερινή κυβέρνηση, ενώ σημείωσε ότι είχαν γίνει περισσότερες αιτήσεις από αυτές που μπορούσε να καλύψει το πρόγραμμα.

Πάντως, ανέφερε ο κ. Λαφαζάνης, από την πλευρά της κυβέρνησης «γίνονται προσπάθειες να καταβάλλονται και οι επιχορηγήσεις και οι δανειακές δόσεις (που σχετίζονται με το πρόγραμμα), τα παράπονα έχουν μειωθεί, και θα κάνουμε ακόμα περισσότερα για να αποκατασταθεί πλήρως το πρόγραμμα».

Σχόλια