Παρόλο που τα ποσοστά των κρατούμενων γυναικών σε σύγκριση με αυτό των ανδρών παραμένουν χαμηλά (οι έγκλειστες γυναίκες αποτελούν το 5%-6% των κρατουμένων), οι περισσότερες γυναίκες που περούν τη βαριά πόρτα ενός σωφρονιστικού καταστήματος είναι ήδη μητέρες σε ποσοστό 84% . 


Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία το 92% των γυναικών που οδηγούνται στη φυλακή χάνουν την επαφή με τα παιδιά τους, τα οποία μεγαλώνουν με συγγενείς και πολλές φορές δεν βλέπουν τη φυσική τους μητέρα για χρόνια. 

Στα σοβαρά αυτά ζητήματα που αφορούν στην έκλειστη γυναίκα είναι αφιερωμένη μια διαφορετική εκδήλωση που διοργανώνει το ΕΛΛΗΝΙΟΝ, η ΜΚΟ που εδώ και μια δεκαετία περίπου δημιουργεί εργαστήρι λόγου και γραφής για γυναίκες που βρίσκονται στο Κατάστημα Διαβατών.

Η εκδήλωση, με θέμα "Τραγουδώντας για την Έγκλειστη Γυναίκα" θα διεξαχθεί την ερχόμενη Κυριακή 7 Ιουνίου στις 20.30 στη νέα Παραλία Θεσσαλονίκης στο πλαίσιο του 34ου Φεστιβάλ Βιβλίου.

Μιλούν: 

  • Χρήστος Βέττας από το πρόγραμμα απεξάρτησης φυλακισμένων ΚΕΘΕΑ
  • Θεοδώρα Λειψιστινού Πρόεδρος ΕΛΛΗΝΙΟΝ
  • Στελίνα Μαργαριτίδου δημοσιογράφος

Ποιήματα έγκλειστων γυναικών που εκδόθηκαν από το ΕΛΛΗΝΙΟΝ διαβάζουν οι: Ηλίας Κουτσούκος Μορφωτικού Ίδρυμα ΕΣΗΕΜΘ Δημοσιογράφος, Πάρις Παρασχόπουλος, συνθέτης.
Δημήτρης Κωστόπουλος π Εφέτης .

Για τις έγκλειστες γυναίκες τραγουδά το γυναικείο φωνητικό σύνολο ΠΛΕΙΑΔΕΣ(φωτογραφία).

Συντονίζει η Μαλαματή Βαλάκου

Την εκδήλωση υποστηρίζουν η ΕΔΟΘ  (Ένωση Δημοσιοϋπαλληλικών Οργανώσεων Θεσσαλονίκης) και ο Σύλλογος Ζωγράφων Θεσσαλονίκης και Βόρειας Ελλάδας.