Σκόπια: Διαδήλωση κατά του Γκρούεφσκι

Περίπου 40.000 υποστηρικτές της αντιπολίτευσης και όχι μόνο ζήτησαν την παραίτηση της κυβέρνησης του Νίκολα Γκρούεφσκι στη μεγάλη αντικυβερνητική συγκέντρωση που πραγματοποίησε το απόγευμα η αντιπολίτευση, μπροστά από το κτίριο της κυβέρνησης στα Σκόπια.

 

Οι συγκεντρωμένοι φώναζαν συνθήματα όπως «Γκρούεφσκι παραιτήσου», «Ελευθερία» και «Χωρίς δικαιοσύνη δεν υπάρχει ειρήνη».

Ο αρχηγός του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης, Σοσιαλδημοκρατική Ένωση (SDSM), ο Ζόραν Ζάεβ, μιλώντας στη συγκέντρωση επανέλαβε το αίτημα για παραίτηση της κυβέρνησης του Νίκολα Γκρούεφσκι και τον σχηματισμό μίας μεταβατικής κυβέρνησης, η οποία θα προετοιμάσει το έδαφος για νέες εκλογές στη χώρα.

«Γκρούεφσκι, μην παρατείνεις πλέον άλλο την παραμονή σου στην εξουσία. Βλέπεις και μόνος σου ότι ήρθε το τέλος σου. Παραιτήσου και σήκω φύγε», ανέφερε ο κ. Ζάεβ και εκτίμησε ότι η ημερομηνία της σημερινής συγκέντρωσης (17 Μαϊου) θα γραφθεί στη σύγχρονη πολιτική ιστορία της χώρας.

Ο αρχηγός της αντιπολίτευσης απαρίθμησε σειρά σκανδάλων στα οποία κατηγορείται ότι εμπλέκεται η κυβέρνηση του Νίκολα Γκρούεφσκι και ζήτησε ακόμη τις παραιτήσεις του γενικού εισαγγελέα των Σκοπίων Μάρκο Ζβίρλεφσκι, τον οποίο κατηγόρησε ότι λειτουργεί καθ΄υπόδειξη του Νίκολα Γκρούεφσκι και της διοίκησης της κρατικής ραδιοτηλεόρασης της γειτονικής χώρας για την αποσιώπηση των καταγγελιών της αντιπολίτευσης.κατά της κυβέρνησης της χώρας.

Ο Ζόραν Ζάεβ εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι «οι ημέρες του Γκρούεφσκι στην εξουσία είναι μετρημένες» και αναφέρθηκε εκτενώς στα όσα προτίθεται να πράξει η αντιπολίτευση μόλις αναλάβει τη διακύβερνηση της χώρας.

Στο πλαίσιο αυτό αναφέρθηκε και στο ζήτημα της ονομασίας, λέγοντας ότι «θα διαμορφώσει μία ευρύτερη εθνική συναίνεση για το θέμα αυτό και θα καθορίσει τις κόκκινες γραμμές που θα στοχεύουν όμως στην επίλυση του προβλήματος της ονομασίας, με την διαφύλαξη, παράλληλα, της εθνικής ταυτότητας και της διακριτής υπόστασης μας».

Τέλος ο κ.Ζάεβ είπε ότι οι κινητοποιήσεις της αντιπολίτευσης συνεχίζονται μέχρι την παραίτηση του Νίκολα Γκρούεφσκι

Από την αντιπολίτευση ανέφεραν πως πάνω από 4.500 υποστηρικτές της θα παραμείνουν όλο το επόμενο διάστημα, στο χώρο μπροστά από το κτίριο της κυβέρνησης στα Σκόπια.

Οι συμμετέχοντες στη συγκέντρωση κρατούσαν σημαίες της γειτονικής χώρας, ενώ σε αυτήν παραβρέθηκαν και πολίτες αλβανικής εθνικής καταγωγής οι οποίοι κρατούσαν αλβανικά εθνικά σύμβολα, όπως και υποστηρικτές κομμάτων που εκπροσωπούν μικρότερες εθνικές κοινότητες στη χώρα (Τούρκοι, Ρομά, Σέρβοι κ.α).

Ετοιμάζει αντισυγκέντρωση ο Γκρούεφσκι

Στο μεταξύ, μεγάλη συγκέντρωση για την υποστήριξη της κυβέρνησης θα πραγματοποιήσει αύριο το βράδυ στα Σκόπια το κυβερνών κόμμα VMRO-DPMNE, στην οποία θα μιλήσει ο αρχηγός του κόμματος και πρωθυπουργός των Σκοπίων Νίκολα Γκρούεφσκι.

«Στη συγκέντρωση της Δευτέρας θα απευθυνθούν ορισμένα σαφή μηνύματα: Η "Μακεδονία" είναι η πατρίδα μας, η οποία αξίζει να έχει σταθερότητα, ευημερία και ένα καλύτερο οικονομικό μέλλον. Η αυριανή συγκέντρωση θα κάνει σαφές ότι μόνο ο λαός, μέσω δημοκρατικών εκλογών, αποφασίζει ποιος είναι στην κυβέρνηση και ποιος στην αντιπολίτευση», ανέφεραν από το VMRO-DPMNE.

Οι συγκεντρώσεις αυτές της αντιπολίτευσης και της κυβέρνησης διεξάγονται την ώρα που η πολιτική κρίση στην γειτονική χώρα βαθαίνει όλο και περισσότερο.

Η αντιπολίτευση, εδώ και τρεισήμισι μήνες δημοσιοποιεί τηλεφωνικές συνομιλίες στελεχών της κυβέρνησης του Νίκολα Γκρούεφσκι, από τις οποίες αποκαλύπτονται, όπως ισχυρίζεται αυτή, τρανταχτές υποθέσεις διαφθοράς, απροκάλυπτης παρέμβασης στη λειτουργία της δικαιοσύνης και των μέσων μαζικής ενημέρωσης, δίωξης των πολιτικών αντιπάλων του Ν.Γκρούεφσκι και εκτεταμένη νοθεία των εκλογικών αναμετρήσεων όλων των τελευταίων χρόνων στη χώρα.

Η αντιπολίτευση κατηγορεί την κυβέρνηση του Νίκολα Γκρούεφσκι ότι μέσω των μυστικών υπηρεσιών της χώρας παρακολουθούσε τα τελευταία χρόνια τις τηλεφωνικές συνομιλίες πάνω από 20.000 πολιτών, μεταξύ αυτών πολιτικών (ακόμη και υπουργών της κυβέρνησης), θρησκευτικών ηγετών, επιχειρηματιών, δημοσιογράφων και ξένων διπλωματών.

Η αντιπολίτευση ισχυρίζεται ότι οι τηλεφωνικές αυτές συνομιλίες έφθασαν στα χέρια της από ανθρώπους..

Σχόλια