Τα ιδιαίτερα πλάσματα του Αλέξανδρου Μαγκανιώτη παρατείνουν την παραμονή τους στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης (Αποθήκη Β1, λιμάνι) έως τις 30 Μαΐου 2015, με την έκθεση «Αλφάβητος: Η Εικόνα των Γραμμάτων». 


Ο  μονόκερως που ξεπροβάλει μέσα από ένα γοβάκι για να συναντήσει έναν υάκινθο με καρό κουστούμι που στέκεται πλάι σε μια τίγρη με πονοκέφαλο, μαζί με τους υπόλοιπους 22 συνοδοιπόρους πανέμορφα, μυστήρια, τρομακτικά πλάσματα με αφορμή τα γράμματα της αλφαβήτου, περιμένουν τους επισκέπτες της έκθεσης(μέρες & ώρες λειτουργίας: Τρίτη-Σάββατο 10:00-18:00.  Παρασκευή 1& Σάββατο 2.05: κλειστά).

Ο προβληματισμός του Αλέξανδρου Μαγκανιώτη σε μεμονωμένα ή σε ενότητες έργων, επικεντρώνεται στη σημαντικότητα του έργου τέχνης ως γλωσσολογικού-επικοινωνιακού μέσου. Βασική παράμετρο της εικαστικής του έρευνας συνιστά η αναζήτηση των ορίων μεταξύ εικόνας-κειμένου, η διαδραστική και αλληλοσυμπληρούμενη σχέση τους. 

Η σειρά των 24 συνθέσεων Η Αλφάβητος (από το Άλφα ως το Ωμέγα με τις λέξεις (μία για κάθε γράμμα της ελληνικής αλφαβήτου) και τις εικόνες τους, όπου κεφάλια ζώων ή φυτά προβάλλουν μέσα από ανθρώπινα σώματα, είναι ενδεικτική των προθέσεων και των αναζητήσεών του προς αυτήν την κατεύθυνση. Οι ζωόμορφες-υβριδικές φιγούρες του Αλέξανδρου Μαγκανιώτη υιοθετούν περσόνες, συνδιαλέγονται με συμβάσεις και στερεότυπα που επιβάλλει η σύγχρονη κοινωνία, ενδύονται ρόλους και συμπεριφορές, μιλούν για πραγματικότητες και έμφυλες ταυτότητες, συστήνουν μια εναλλακτική, άκρως ενδιαφέρουσα, πρόσληψη του κόσμου. 

Στην έκθεση παρουσιάζεται επίσης η μεγάλη δίπτυχη σύνθεση Μια διαταραχή της μνήμης, αλλά και μια ενότητα έργων που εμπνέονται από την Οδύσσεια (Αναζητώντας τον Οδυσσέα). Τα έργα λειτουργούν ως η απόλυτη αφορμή για τον σχεδιασμό και την πραγματοποίηση ολοκληρωμένου εκπαιδευτικού προγράμματος για τους μαθητές της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης


  • Επιμέλεια: Γιάννης Μπόλης, Ιστορικός Τέχνης ΚΜΣΤ
  • Εκπαιδευτικά Προγράμματα: Εύη Παπαβέργου, Κατερίνα Παρασκευά,                                  
  • Τ. 2310589222, education@greekstatemuseum.com Ποιος είναι ο Αλ. Μαγκανιώτης

Ο Αλέξανδρος Μαγκανιώτης γεννήθηκε (1972) στην Αθήνα, όπου ζει και εργάζεται. Σπούδασε Αρχιτεκτονική στο Ε.Μ.Π. της Αθήνας και το 1997 ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές του σπουδές (M. Arch) στο “The Bartlettt”, Faculty of the Built Environment-University College London (U.C.L.). 

Έχει κάνει πολλές ατομικές εκθέσεις και έχει συμμετάσχει και σε πολλές ομαδικές. Έργα του βρίσκονται στη συλλογή του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης (Θεσσαλονίκη), στο Μουσείο των Ονείρων του Φρόιντ (Αγία Πετρούπολη), στο Μουσείο του Λευκάδιου Χερν (Matsue, Ιαπωνία), στη Δημοτική Πινακοθήκη Χανίων, στο Αμερικανικό Κολλέγιο Αθηνών (ACG) και σε άλλες ιδιωτικές συλλογές.