Ο Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης στηρίζει την απόφαση της ΕΣΕΕ και προτείνει να είναι κλειστά τα εμπορικά καταστήματα της πόλης, την ερχόμενη Κυριακή 3 Μαΐου 2015.


"Ο Νόμος 4177/2013, θεσμοθέτησε, μεταξύ άλλων, τη λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων συγκεκριμένες Κυριακές το χρόνο, καθώς και τις ενδιάμεσες εκπτωτικές περιόδους τους μήνες Μάιο και Νοέμβριο. Δύο χρόνια και τέσσερις εκπτωτικές περιόδους μετά, το συμπέρασμα είναι ότι οι ενδιάμεσες εκπτωτικές περίοδοι δεν πρόσφεραν τίποτα στην αγορά, οι επιχειρήσεις δεν προχώρησαν σε γενικευμένες εκπτώσεις και προκάλεσαν σύγχυση στους καταναλωτές, πλήττοντας τον θεσμό των εκπτώσεων γενικότερα", υποστηρίζει ο ΕΣΘ.

Σε ανακοίνωσή του υπογραμμίζει ότι "το ίδιο ισχύει και για τις Κυριακές που λειτούργησαν τα εμπορικά καταστήματα και, μεταξύ αυτών, οι  Κυριακές εντός των ενδιάμεσων εκπτωτικών περιόδων, η κίνηση των οποίων αποδείχθηκε σε κάθε της διάσταση υποτονική και αναποτελεσματική". 

Ο Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης, από την έναρξη ισχύος του Ν. 4177/2013, ήταν επιφυλακτικός όσον αφορά στην αποτελεσματικότητα του θεσμού των ενδιάμεσων εκπτωτικών περιόδων και τάχθηκε εναντίον της ελεύθερης λειτουργίας των καταστημάτων τις πρώτες Κυριακές αυτών.

Το θέμα της λειτουργίας της Κυριακής 3 Μαίου 2015, συζητήθηκε, μεταξύ άλλων, στην πρόσφατη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (Ε.Σ.Ε.Ε.), στο οποίο μετέχει και ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης κ.Π.Φιλιππίδης και αποφασίστηκε να  προταθεί στις επιχειρήσεις να μην ανοίξουν τα καταστήματά τους την Κυριακή 3 Μαίου 2015, με δεδομένο και βάσει στατιστικών στοιχείων ότι οι εμπορικές επιχειρήσεις θα βρεθούν  ενώπιον ακόμη μίας αχρείαστης και αποτυχημένης Κυριακής. 

"Ο Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης σεβόμενος μεν το νόμο και το δικαίωμα όσων επιχειρήσεων θέλουν να ανοίξουν, στηρίζει την απόφαση της Ε.Σ.Ε.Ε.,  προτείνοντας στους εμπόρους – συναδέλφους να μην μπουν στον κόπο να ανοίξουν τα καταστήματά τους την ερχόμενη Κυριακή 3 Μαίου 2015 και να παραμείνει η Αγορά της Θεσσαλονίκης κλειστή", τονίζεται στην ανακοίνωση.

Προστίθεται ότι "παρ’όλα αυτά και βάσει του υφιστάμενου Νόμου, αποτελεί απόφαση του κάθε καταστηματάρχη να ανοίξει ή να παραμείνει κλειστή η επιχείρησή του την Κυριακή".

Τα μέλη του ΕΣΘ προσδοκούν ότι "οι ενδιάμεσες εκπτωτικές περίοδοι θα είναι σύντομα παρελθόν" με βάση τις εξαγγελίες της κυβέρνησης και διατηρούν την πάγια άποψή τους ότι "η οποιαδήποτε λειτουργία των καταστημάτων την Κυριακή πρέπει να αποτελεί θέμα των τοπικών κοινωνιών".