Ένα σενάριο που ανάγει το λιμάνι της Θεσσαλονίκης σε πολύφερνη νύφη, αναδεικνύει, σήμερα, το capital.gr. Σύμφωνα με το σενάριο αυτό, η "μάχη" μεταξύ της Κινέζικης Cosco και της Δανέζικης Maersk (μέσω της θυγατρικής της APM Terminals) δεν είχε να κάνει με τον Πειραιά, αλλά με τη Θεσσαλονίκη.


Το δημοσίευμα εξηγεί το ρόλο του λιμανιού της Θεσσαλονίκης στη Νότια Βαλκανική αλλά και την Ανατολική Ευρώπη. Υπογραμμίζεται το ρωσικό ενδιαφέρον και το ότι το λιμάνι της Θεσσαλονίκης βρίσκεται στο μέσον της Εγνατίας Οδού, έχει εύκολη πρόσβαση σε σιδηροδρομική διασύνδεση και οι μεταφορείς φθάνουν εύκολα στα ρουμανικά και βουλγαρικά λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας. Εξάλλου, υπάρχει πάντα το ενδιαφέρον για ενδοποτάμιες μεταφορές, στην περίπτωση που αξιοποιηθεί ο Αξιός. 

Οι Δανοί έχουν, ήδη, το λιμάνι της Σμύρνης. Χρησιμοποιούν, ήδη, το τουρκικό σιδηροδρομικό δίκτυο. Η δε θυγατρική τους είναι η δεύτερη (μετά τη Hutchison) διαχειρίστρια λιμανιών (η Cosco είναι στην πέμπτη θέση). Έτσι φαίνεται πως, αν η Maersk θέλει να δημιουργήσει ένα ανταγωνιστικό δίκτυο στον Πειραιά, θα το κάνει μέσω Θεσσαλονίκης.

Το ενδιαφέρον των Δανών είναι γνωστό: Στον διαγωνισμό για την πώληση του 67,7% του ΟΛΘ, και ειδικότερα στα μέσα του 2014, προεπιλέχθηκαν οι εξής κοινοπραξίες: APM Terminals B.V., θυγατρική της Maersk (που συμμετέχει και στον διαγωνισμό για τον ΟΛΠ), η Deutsche Invest Equity Partners GmbH, η Duferco Particiption Holding S.A., η International Container Terminal Services Inc., η Mitsui & Co. Ltd, η P&O Steam Navigation Company (θυγατρικής της DP World), η κοινοπραξία Russian Railways JSC/ΓΕΚ Τέρνα και η Yilport Holding Inc. Η δε ιδιωτικοποίηση του ΟΛΘ Α.Ε., παρά τις προεκλογικές κορώνες του ΣΥΡΙΖΑ, πρέπει να θεωρείται σίγουρη αφού, με τη συμφωνία Αθήνας-Ε.Ε. στο Eurogroup στις αρχές Μαρτίου, με βάση την οποία εξασφαλίστηκε 4μηνη παράταση του προγράμματος, η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να συνεχίσει τη διαδικασία.

Να σημειωθεί ότι της διαδικασίας για τον ΟΛΘ θα προηγηθεί αυτή του λιμανιού του Πειραιά. Έτσι, οι Δανοί θα γνωρίζουν, πλέον, πού πατούν και πού βρίσκονται.