Με τα νέα μέτρα ασχολούνται, σήμερα, Πέμπτη 30 Απριλίου 2015, στις πρώτες τους σελίδες, οι εφημερίδες.


Αναλυτικά:

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: «Τσουνάμι» στα σχολεία

Σύμφωνα με την εφημερίδα, "σε τρεις άξονες κινείται το νομοσχέδιο για τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, που κατατίθεται σήμερα στη Βουλή. Ο ένας βασικός άξονας αφορά το μεταβατικό σύστημα των πανελλαδικών εξετάσεων, όπου εισάγεται το «μάθημα - μπαλαντέρ». Ο δεύτερος άξονας αφορά το χαρακτήρα των Πρότυπων και Πειραματικών Σχολείων και τις διαδικασίες εισαγωγής σ’ αυτά και ο τρίτος την επιλογή των διευθυντών των σχολικών μονάδων, όπου εισάγεται για πρώτη φορά ως κριτήριο η γνώμη του συλλόγου των διδασκόντων, μέσω μυστικής ψηφοφορίας".

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ: Το θρίλερ με τις συντάξεις

Η εφημερίδα γράφει ότι "μπήκαν τα χρήματα της σύνταξης του Μαΐου στους τραπεζικούς λογαριασμούς των συνταξιούχων του ΙΚΑ και του Δημοσίου χθες, αλλά τα προβλήματα ρευστότητας στην κρατική μηχανή παραμένουν".

ΕΘΝΟΣ: Ειδικό τέλος διαμονής στα ξενοδοχεία

Η εφημερίδα σημειώνει ότι "επιβολή ειδικού τέλους διαμονής σε ξενοδοχειακές μονάδες άνω των 3 αστέρων σε όλη την επικράτεια περιλαμβάνει το πακέτο μέτρων της κυβέρνησης. Παράλληλα προβλέπεται η υποχρεωτική χρήση "πλαστικού χρήματος" για τις συναλλαγές άνω των 70 ευρώ σε 23 νησιά και αυξάνεται κατά 30% ο φόρος πολυτελούς διαβίωσης".

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Φοβερό θαύμα στον τάφο του Άγιου Παΐσιου

Σύμφωνα με την εφημερίδα "ήδη από το 2011, με σειρά δημοσιευμάτων μας στην "Ε.Ω.", αναλάβαμε την πρωτοβουλία παρουσίασης των συνταρακτικών προορατικών παραδόσεων της πίστης μας, όπως αυτές εκφράστηκαν κατά καιρούς (παλαιότερα, αλλά και πιο πρόσφατα) από φωτισμένες μορφές της Ελληνορθοδοξίας" και παρακάτω η εφημερίδα προσθέτει ότι "σήμερα παραθέτουμε μία ακόμη πολύ σημαντική μαρτυρία για τον Άγιο της Ορθοδοξίας μας, τον Γέροντα Παΐσιο".

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Χαράτσι ...διακοπών και στο βάθος ενιαίος ΦΠΑ

Η εφημερίδα γράφει ότι "τη στιγμή που οι δανειστές, ζητούν εδώ και τώρα περικοπές συντάξεων και παρεμβάσεις στην αγορά εργασίας η κυβέρνηση προσπαθεί προς το παρόν να αποφύγει το "πικρό ποτήρι" και παρακάτω η εφημερίδα προσθέτει ότι "προσφέρει άμεσα "χαράτσι" διακοπών, αυξημένο φόρο πολυτελείας και θεσμικά μέτρα για την ενίσχυση των φορολογικών ελέγχων. Δεν ανοίγει προς το παρόν συζήτηση για τους συντελεστές ΦΠΑ παραπέμποντας τη συζήτηση για το θέμα σε μελλοντικό χρόνο. Ατύπως δεν αποκλείει την επιβολή ενός συντελεστή για το βασικό έμμεσο φόρο ο οποίος δεν θα ξεπερνάει το 15% με εξαίρεση στα τρόφιμα τα φάρμακα και άλλα βασικά είδη όπου θα επιλεγεί ένας χαμηλότερος συντελεστής".

ΕΣΤΙΑ: Προεκλογικά ψέματα μετεκλογικές οδύνες

Η εφημερίδα τονίζει ότι "η Ιστορία επαναλαμβάνεται για τρίτη φορά μέσα σε μια πενταετία. Το κόμμα που ήταν στην αντιπολίτευση εξεβίασε την διενέργεια προώρων εκλογών και εξελέγη, μοιράζοντας ψευδείς ή ανέφικτες υποσχέσεις. Και όταν ανήλθε στην εξουσία, αναγκάσθηκε να ανακρούσει πρύμναν. Οι περισσότερες από τις προεκλογικές υποσχέσεις πήγαν περίπατο. Άλλες εγκατελείφθησαν αμέσως, άλλες απλώς ξεχάσθηκαν και άλλες μετετέθησαν αορίστως για το μέλλον".

Η ΑΥΓΗ: Κινήσεις εκατέρωθεν για συμβιβαστική λύση

Σύμφωνα με την εφημερίδα "σημαντικά βήματα σύγκλισης μεταξύ Ελλάδας και δανειστών σημειώθηκαν στο Euro Working Group, ενώ σήμερα συνέρχεται η ομάδα των Βρυξελλών για εντατικοποίηση των διαπραγματεύσεων επί της λίστας μεταρρυθμίσεων που προτείνει η κυβέρνηση. Παράλληλα στην Αθήνα συνεδριάζει το Υπουργικό Συμβούλιο για το πολυνομοσχέδιο που η κυβέρνηση θα φέρει στη Βουλή, ενώ συνεδριάζει εκ νέου και η Π.Γ. του ΣΥΡΙΖΑ".

Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ: Βραχυκύκλωμα με τα μέτρα

Η εφημερίδα υποστηρίζει ότι "τη "βεντάλια" με τα μέτρα που θα έρθουν μέχρι τον Ιούνιο φαίνεται ότι παρουσίασε το υπουργείο Οικονομικών, ωστόσο λίγο μετά τα μεσάνυχτα έσπευσε να τα "μαζέψει", μιλώντας αορίστως για τήρηση των "κόκκινων γραμμών". Οι διαρροές σχετικά με την αναίρεση της υπόσχεσης για επαναφορά της 13ης σύνταξης, "κούρεμα" των επικουρικών άνω των 300 ευρώ, ενιαίο ΦΠΑ 15% στη συντριπτική πλειονότητα προϊόντων και υπηρεσιών άναψαν φωτιές στο κυβερνητικό στρατόπεδο. Συνεπώς, αναμένονται με ενδιαφέρον οι αποφάσεις που θα λάβει το σημερινό υπουργικό συμβούλιο".

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Αμβλύνονται οι κόκκινες γραμμές

Η εφημερίδα επισημαίνει ότι "υπό τις ασφυκτικές συνθήκες ρευστότητας και παρά την επίσημη ρητορική περί "κόκκινων γραμμών", η κυβέρνηση εμφανίζεται έτοιμη να συζητήσει με τους πιστωτές όλα τα θέματα, την ίδια στιγμή που η προοπτική του συμβιβασμού με τους εταίρους, εάν τελικώς επιτευχθεί, προκαλεί ισχυρούς κραδασμούς στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ".

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: Το ΣΔΟΕ ψάχνει κέντρα αποκατάστασης

H εφημερίδα υποστηρίζει ότι "έρευνα για αστήρικτες παρατάσεις νοσηλείας σε ιδιωτικά κέντρα αποθεραπείας-αποκατάστασης της Θεσσαλονίκης, με συνέπεια να ζημιώνονται τα ασφαλιστικά ταμεία που πληρώνουν τα νοσήλια, άρχισε χθες έπειτα από παραγγελία του εισαγγελέα εγκλημάτων διαφθοράς Θεσσαλονίκης Αργύρη Δημόπουλου".

Ο ΛΟΓΟΣ: S.O.S. "Τέλος χρόνου"

Σύμφωνα με την εφημερίδα "για επιστροφή σε υφεσιακή τροχιά προειδοποιεί το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή στην τιμηνιαία έκθεση του Ιανουάριος-Μάρτιος 2015 η οποία δημοσιεύθηκε στον ιστότοπο της Βουλής των Ελλήνων".

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Αύριο απεργούμε και διαδηλώνουμε μαζικά με το ΠΑΜΕ

Η εφημερίδα γράφει ότι "στο κάλεσμά του το ΠΑΜΕ για την 1η του Μάη αναφέρει, μεταξύ άλλων τα εξής:"Αυτή η Πρωτομαγιά δεν είναι μία ακόμα διαδήλωση. Δηλώνουμε την αγωνιστική ετοιμότητά μας, την απόφασή μας να υπερασπίσουμε το μέλλον το δικό μας και των παιδιών μας. Οι εργαζόμενοι δεν θα υποδεχτούν με αδράνεια, φόβο και υποχώρηση τα νέα μνημόνια, όπως και να τα ονομάσουν , τα νέα δεινά στη ζωή τους για τα κέρδη των μονοπωλίων. Καμία αναμονή, καμία ανοχή στα παζάρια των μονοπωλίων και των κυβερνήσεών τους που βρίσκονται σε εξέλιξη με ΕΕ-ΔΝΤ-ΕΚΤ".

ΤΑ ΝΕΑ: Από το mail Χαρδούβελη στα μέτρα Τσακαλώτου

Η εφημερίδα σημειώνει ότι "σε πολυτελή μπαρ, εστιατόρια, νυκτερινά κέντρα αλλά και σε κοσμηματοπωλεία, καταστήματα πώλησης ειδών ένδυσης και υπόδησης ή έργων τέχνης σε κοσμικά και λιγότερο κοσμικά νησιά πέφτει ο νέος φόρος 3% έως 6% επί της τιμής που σχεδιάζει η κυβέρνηση με το e-mail Τσκαλώτου. Για τα ξενοδοχεία το σενάριο αντίστοιχου φόρου έφυγε χθες από τη λίστα και αντικαταστάθηκε με τέλος 1 έως 5 ευρώ ανά διανυκτέρευση, ανάλογα με τα αστέρια".

Το ΠΟΝΤΙΚΙ: Τώρα μπορώ να σας γράφω. Αποκάλυψη: Μυστικές επιστολές Βαρουφάκη στους θαυμαστές του".

Η εφημερίδα γράφει ότι "το μένος των δανειστών κατά του Βαρουφάκη είναι σαφέστατα προσχηματικό. Ο κύριος στόχος των επιθέσεων δεν είναι ο υπουργός Οικονομικών, Είναι η ελληνική κυβέρνηση, ο πρωθυπουργός και η πολιτική που ακολουθούν. Με άλλα λόγια, η "οργή" του Σόιμπλε και η πυροδότηση του μηχανισμού υπονόμευσης (Ντάισελμπλουμ, διεθνή -εγχώρια ΜΜΕ και ..σία) του Έλληνα υπουργού έχουν να κάνουν πρώτα και κύρια με την υπονόμευση της ελληνικής κυβέρνησης".

ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: "Βόμβα" για την καρδιά η κατανάλωση αλκοόλ

Γράφει η εφημερίδα: "Nέα μελέτη αποκαλύπτει ότι η ξαφνική και υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ αυξάνει κατά περισσότερο από 70% τον κίνδυνο για έμφραγμα, ιδίως όταν καταναλώνει κανείς «δυνατά» ποτά, όπως η βότκα, το ουίσκι και το τζιν. Η ξαφνική κατανάλωση αλκοόλ, δηλαδή πάνω από 6 ποτά για τους άντρες και πάνω από 4 για τις γυναίκες μέσα σε μία βραδιά, προκαλεί πρόβλημα στην καρδιά και τις αρτηρίες".

ESPRESSO: Στοές με πλάκες χρυσού στο βουνό των θησαυρών

Η εφημερίδα επικαλείται μαρτυρίες "κυνηγών θησαυρών" και γράφει: "Πλάκες από ατόφιο χρυσάφι, λίρες, αρχαιολογικά κτερίσματα και ιστορικά κειμήλια ανεκτίμητης αξίας αποτελούν κρυμμένους θησαυρούς ανά την Ελλάδα, οι οποίοι στοιχειώνουν τα όνειρα των σύγχρονων Ιντιάνα Τζόουνς και -το σημαντικότερο- θα μπορούσαν ακόμη και να σβήσουν το χρέος της Ελλάδας ή έστω να «ανακουφίσουν» τη χώρα μας, εφόσον έρχονταν στο φως"! 

Κontranews: Όλο το ΠΑΣΟΚ ήταν εκεί , στο Κακουργιοδικείο!

Σύμφωνα με την εφημερίδα "Αντιμέτωπη με τους δικαστές του Εφετείου Κακουργημάτων βρέθηκε χθες η ιστορική ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, προκειμένου να εξηγήσει στους δικαστές τη σκοπιμότητα των συμβάσεων μαμούθ που αποφάσιζαν όλοι μαζί στο ΚΥΣΕΑ στην οκταετία Σημίτη και οι οποίες κατά περίεργο τρόπο αφορούσαν προμήθειες εξοπλιστικών προγραμμάτων, σχεδόν αποκλειστικά από γερμανικά μεγαθήρια και μάλιστα σε τιμές πολλαπλάσιες από αυτές που ίσχυαν στη διεθνή αγορά".

Star Press: Χωρίζει τον σύζυγο της για νεαρό Αλβανό

Η εφημερίδα υποστηρίζει ότι "γνωστή πρωταγωνίστρια ετοιμάζεται να τινάξει στον αέρα οικογένεια και καριέρα, για χάρη του νεαρού εραστή της, αλβανικής καταγωγής".

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: Θρίλερ έως 6 Μαΐου

Η εφημερίδα σημειώνει ότι "σε αγώνα δρόμου έχει επιδοθεί η κυβέρνηση, με στόχο να περάσει με επιτυχία το πρώτο δύσκολο τεστ που δίνει στην ΕΚΤ την προσεχή Τετάρτη 6 Μαΐου. Υπό την απειλή του Μ. Ντράγκι να κόψει τη ρευστότητα προς τις ελληνικές τράπεζες, η Αθήνα θα προσπαθήσει σε αυτές τις λίγες ημέρες που απομένουν να υπάρξει σαφής προσέγγιση, αν όχι συμφωνία, στο πλαίσιο του Brussels Group".

Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: Ξεθωριάζουν οι κόκκινες γραμμές

Η εφημερίδα τονίζει ότι "τακτικές υποχωρήσεις σε επιμέρους ζητήματα των "κόκκινων γραμμών" σχεδιάζει η κυβέρνηση, με στόχο την επίτευξη συμφωνίας το συντομότερο δυνατό με τους δανειστές. Τα περιθώρια για συμφωνία στενεύσουν ασφυκτικά καθώς οι πιστωτές φέρονται να ζητούν υποχωρήσεις σε μέτωπα όπως το ασφαλιστικό ή τα εργασιακά, προκειμένου , όπως επισημαίνεται, να "πληρωθεί πολιτικό κόστος".