Σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Δημήτρη Μάρδα η διάθεση αυτών των χρημάτων σε ειδικό λογαριασμό στη ΤτΕ προκειμένου να τα χρησιμοποιήσει η κυβέρνηση σε έκτακτη ανάγκη θα γίνει με τους εξής όρους:


Οι δήμοι θα αποστείλουν ενημέρωση για τις ανάγκες τους, για το επόμενο 15νθήμερο. Τα υπόλοιπα κεφάλαια, που δεν είναι απαραίτητα για την άμεση ανάγκη των ταμειακών τους αναγκών, θα τοκισθούν με επιτόκιο 2,5%.

Όποιος δήμος ζητήσει επιστροφή ποσού, που δεν θα υπερβαίνει το 10% του συνολικού του ποσού που έχει κατατεθεί, θα του επιστρέφεται αμέσως. Για ποσά μεγαλύτερα από 20%, η επιστροφή θα γίνεται εντός προθεσμίας ολίγων ημερών.

Τις διευκρινίσεις έδωσε ο κ. Μάρδας στην έκτακτη συνεδρίαση της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ), η οποία συνεχίζεται ως αυτήν την ώρα. Μια συνεδρίαση που δεν άρχισε με τους καλύτερους οιωνούς:

"Θα μπορούσα να καλέσω μία αντιπροσωπεία στο γραφείο μου και να τελειώνουμε. Δεν ήρθα εδώ για να...."

Αυτό πρόλαβε μόνο να πει ο Δημήτρης Μάδρας πριν ακολουθήσει... το χάος στην αίθουσα, με τους εκπροσώπους της ΚΕΔΕ να φωνάζουν και να λένε μεταξύ άλλων: "Αυτή είναι η Δημοκρατία σας;".

Όταν ο κ. Μάρδας.... κατάφερε να ακουστεί ξανά, ανέφερε πως ο εσωτερικός δανεισμός της κυβέρνησης θα διαρκέσει για τουλάχιστον δύο μήνες, δήλωση που προκάλασε νέες έντονες αντιδράσεις στις τάξεις των δημάρχων, οι οποίοι ανέφεραν ότι "τα λεφτά είναι δικά μας και θα τα κάνουμε ό, τι θέλουμε". Ένας άλλος δήμαρχος, φώναζε: "Έχουμε λαϊκή εντολή κι εμείς"!

"Ερχόμαστε σε μια κρίσιμη κατάσταση να χρησιμοποιήσουμε τα χρήματα. Η έκτακτη ανάγκη μας αναγκάζει να μαζέψουμε τα χρήματα. Όλα αυτά που θα πάρουμε είναι 5 με 6 δισ. ευρώ. Μιλάμε γι' αυτά που θα πάρουμε. Τα δικά σας είναι 2,5 δισ. ευρώ. Αντιμετωπίσαμε έκτακτα γεγονότα της πρόσφατης περιόδου παιδιά μου. Αυτή είναι η απάντηση μου", πρόσθεσε ακόμη ο Δημήτρης Μάρδας, ο οποίος επίσης τόνισε: "Δεν ξέρω αν υπονοείτε ότι είμαστε αναίσθητοι, αλλά κάνετε πάρα πολύ μεγάλο λάθος".

Για να πάρει την απάντηση: "Όταν κάνετε Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, σαφώς και είστε αναίσθητοι".

Σε δηλώσεις του, στους δημοσιογράφους, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης κράτησε άλλη στάση τους υπόλοιπους: "Η κυβένρηση κάνει μια προσπάθεια για να βγούμε από αυτό το λούκι, την οποία πρέπει να στηρίξουμε. Εγώ αυτό που ξέρω είναι ότι πρέπει να σωθεί η χώρα".