Karabournaki_SyntirissiKeramikis_02.JPG

Σε τρισδιάστατη απεικόνιση πήλινων αγγείων, από την ανασκαφή στο Καραμπουρνάκι της Θεσσαλονίκης, προχώρησαν οι επιστήμονες.

Η πανεπιστημιακή ανασκαφή, όπως θα ανακοινωθεί την ερχόμενη Παρασκευή, στις 16.45 το απόγευμα, στο πλαίσιο του Αρχαιολογικού Συνεδρίου για τις Ανασκαφές σε Μακεδονία και Θράκη, στην Αίθουσα Τελετών του παλαιού κτιρίου Φιλοσοφικής Σχολής του Α.Π.Θ.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, τον Ιούλιο του 2014 η πανεπιστημιακή ανασκαφή στο Καραμπουρνάκι μπήκε στην τρίτη δεκαετία διεξαγωγής της. Οι επιστήμονες προσπαθούν να κατανοήσουν πώς ήταν οργανωμένη η παραθαλάσσια κοινωνία της περιοχής, κατά την αρχαϊκή περίοδο. Στην περιοχή υπάρχουν ημιυπόγειες κυψελόμορφες κατασκευές, διαφόρων διαστάσεων, μέσα στις οποίες υπήρχαν σπασμένα αγγεία και οικιακά σκεύη, οστά ζώων και σπόροι.

Karabournaki_TopikikaiEisagmeniKeramiki_01.jpg

Τα αγγεία ή είχαν κατασκευαστεί στην περιοχή, ή είχαν εισαχθεί από άλλες.

Τέτοιου είδους σκεύη είχαν βρεθεί και στις ανασκαφές του Στρατοπέδου Κόδρα, σε απορριμματικούς λάκκους, όπου υπήρχε το νεκροταφείο του οικισμού.

Διαπιστώθηκε, ακόμη, ότι τα υπόσκαπτα καταργήθηκαν ταυτόχρονα, στους ύστερους αρχαϊκούς χρόνους, σε συνδυασμό από μια καταστροφή που φαίνεται ότι συνέβη στην περιοχή.

Παράλληλα με τη συντήρηση και την καταγραφή των κινητών ευρημάτων πραγματοποιήθηκε ειδική φωτογράφιση και τρισδιάστατη ψηφιοποίηση (μέθοδος «Structure from Motion», δομή από κίνηση) επιλεγμένων πήλινων αγγείων της ανασκαφής. Επίσης, προχώρησε η μελέτη των αρχαιομεταλλευτικών και των αρχαιοβοτανικών καταλοίπων που έχουν βρεθεί στον αρχαίο οικισμό.

Την παρουσίαση θα κάνουν ο Μιχάλης Τιβέριος, ομότιμος καθηγητής Κλασικής Αρχαιολογίας του ΑΠΘ και η Ελένη Μανακίδου, αναπληρώτρια καθηγήτρια Κλασικής Αρχαιολογίας του ΑΠΘ., μαζί με τη δρ. Δέσποινα Τσιαφάκη, αρχαιολόγο του Ερευνητικού Κέντρου «ΑΘΗΝΑ», στο παράρτημα Ξάνθης.

karampournaki_Amphoriskos_anaskafii.JPG