Αναβλήθηκε για την Παρασκευή, η συζήτηση, στο δημοτικό συμβούλιο Θεσσαλονίκης, περί μετρό, μετά από την επισήμανση και των βουλευτών και των φορέων που συμμετείχαν, ότι σε λίγο αρχίζει συζήτηση στη Βουλή και θα έπρεπε οι πρώτοι να βρίσκονται στην Αθήνα.


Η αναβολή ήταν, ουσιαστικά, προσωπική ήττα του προέδρου του δημοτικού συμβουλίου Θεσσαλονίκης, Παν. Αβραμόπουλου, ο οποίος επέμενε να συζητηθεί το θέμα, ακόμη και… χωρίς την παρουσία των βουλευτών (από τους 25 βουλευτές του νομού παραβρέθηκαν οι… πέντε μεταξύ των οποίων και ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης στο δήμο Θεσσαλονίκης, Σταύρος Καλαφάτης).

Με την έναρξη της συζήτησης, ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Εντάξει» Στ. Καλαφάτης πρότεινε να διεξαχθεί ειδική συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, σε άλλη μέρα και ώρα και να μη συζητηθεί το θέμα ως ένα από τα 52 θέματα της ημερήσιας διάταξης. Επικαλέστηκε το πρόβλημα των βουλευτών και ζήτησε, επίσης, να ασκηθεί πίεση στην κυβέρνηση για να συζητηθεί το θέμα και σε συνεδρίαση της Ειδικής Επιτροπής της Βουλής.

«Δεν είναι δυνατό να μιλάμε για το μετρό και να μην έχουν κληθεί οι εκπρόσωποι της Αττικό Μετρό και της αναδόχου κοινοπραξίας. Να γίνει ειδική συνεδρίαση και να κληθούν και αυτοί», πρότεινε.

Στην πρόταση αντέδρασε ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου, ο οποίος επέμενε στο να διεξαχθεί εκείνη τη στιγμή η συζήτηση κι έδωσε το λόγο στο δήμαρχο.

«Δεν είμαστε εμείς που θα λύσουμε το πρόβλημα. Την ενημέρωση την ξέρουμε.  Το θέμα είναι πολιτικό. Πρέπει να πάρουμε μια πολιτική απόφαση», υποστήριξε ο Γιάννης Μπουτάρης. 

Και πρόσθεσε: «Δεν έχει νόημα να συζητάμε ποιος φταίει, ποιος δεν φταίει και τι έπρεπε να γίνει». Για να καταλήξει: «Αν δε λυθεί το πρόβλημα των χρημάτων δε θα ολοκληρωθεί ποτέ το μετρό. Ξέρουμε ότι οι απαιτήσεις του αναδόχου είναι 560 εκ. Ποιος θα το λύσει αυτό το πρόβλημα; Ο δήμος Θεσσαλονίκης», αναρωτήθηκε; 

Ο δήμαρχος πρότεινε να συνεχίσουν τη συζήτηση οι φορείς και, την Παρασκευή, σε σύσκεψη με τους βουλευτές, να αποφασιστεί η πολιτική παρέμβαση που θα γινόταν. «Να λυθεί το θέμα σε άλλο επίπεδο», είπε χαρακτηριστικά.

Μάχη Καλαφάτη - Αβραμόπουλου

Το λόγο ζήτησε ο κ. Καλαφάτης, για να υπογραμμίσει την πρότασή του για κοινή παρουσία των φορέων και των βουλευτών, για να τον διακόψει ο κ. Αβραμόπουλος λέγοντας:

«Τι εκβιάζετε; Εκβιάζετε τη βούληση των φορέων; Θέλετε να φύγουνε»;

-Λόγια σε μένα δε θα βάζετε. Δε θέλω να φύγουν οι φορείς. Θέλω να γίνει ενημέρωση, απάντησε ο κ. Καλαφάτης.

Ο πρόεδρος του σώματος επέμενε και επικαλέστηκε τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Σ. Φάμελο, λέγοντας: «Δεν τους πειράζει τους βουλευτές. Εμένα ο κ. Φάμελος μου είπε ότι εκπροσωπεί και τους άλλους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ».

Όταν, όμως, πήρε το λόγο ο Σ. Φάμελος, είπε: «Δε θα ήταν δημοκρατικά σωστό να ακουστεί η άποψή μας και να φύγουμε. Επιφυλάσσομαι».

Το λόγο πήρε και η βουλευτής του Ποταμιού, Χριστίνα Ταχιάοου, που υπογράμμισε πως «δεν έχει νόημα να μην ακούσουμε, οι βουλευτές, τους φορείς».

Ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης Ν. Βαλεργάκης, που πήρε το λόγο, τάχθηκε κι αυτός με την αναβολή της συζήτησης: «Αυτοί που πρέπει να είναι εδώ είναι οι βουλευτές, για να ακούσουν τους φορείς.  Μια αναβολή του θέματος, για την Παρασκευή ή όποτε θέλετε, είναι καλύτερα γιατί αυτοί που θα δεχτούν την πίεση και θα μεταφέρουν τις προτάσεις είναι οι βουλευτές».

Τότε παρενέβη ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης: «Αν οι άλλοι φορείς δεν έχουν πρόβλημα για την Παρασκευτή, προφανώς θα κάνουμε το χατίρι», είπε, για να απαντήσει άμεσα ο επικεφαλής των «Εντάξει»: «Δεν είναι χατίρι κ. δήμαρχε», είπε ο κ. Καλαφάτης.

Πρόταση για ψήφισμα υπέρ εργαζομένων

Με παρέμβασή του, ο πρόεδρος του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Θεσσαλονίκης, πρότεινε, επειδή επίκεινται απολύσεις στον κατασκευαστικό τομέα, να ληφθεί απόφαση σήμερα από το δημοτικό συμβούλιο που να ζητάει να μην υπάρξουν απολύσεις.

Υπέρ της πρότασης αυτής τάχθηκαν, στη συνέχεια, ο επικεφαλής της παράταξης «Λαϊκή Συσπείρωση» Γ. Δελλής και ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Σωτ. Ζαργιανόπουλος, χωρίς, πάντως, να εισακουστούν.

«Τώρα να παίρνουμε αποφάσεις αποσπασματικά… Αν οι φορείς κατέληγαν σήμερα και κάναμε μια σύσκεψη με βουλευτές να τους τεθεί το πόρισμα, τότε εντάξει», επέμεινε ο κ. Αβραμόπουλος. Και, απευθυνόμενος στον Στ. Καλαφάτη, είπε: «Το θέμα του μετρό το συζητήσαμε πάρα πολλές φορές κ. Καλαφάτη. Το 2011, το ‘12, το ‘13, το ‘14. Έχουν ειπωθεί όλα. Και πότε θα ολοκληρωθεί το έργο και τι είπαν οι παράγοντες». Και παρουσίασε έναν φάκελο με τα απομαγνητοφωνημένα πρακτικά παλαιότερων συνεδριάσεων του δημοτικού συμβουλίου.

Και, καθώς, διαμορφώνονταν απόφαση για να γίνει έκτακτη συνεδρίαση για το μετρό, είπε προς τους βουλευτές: «Παρασκευή 3 το μεσημέρι Θα μας εγγυηθείτε ότι δε θα έχει άλλα γεγονότα»;

Στη νέα επισήμανση του δημάρχου ότι «το θέμα είναι καθαρά πολιτικό», απάντησε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Σ. Φάμελος: «Ασχολείται η κυβέρνηση. Για να λυθεί το θέμα. Σας διαβεβαιώνω γι αυτό. Αν έχετε άλλη ατζέντα, να την ανοίξουμε εδώ», κάλεσε τον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου.

-Κάντε κάτι γρήγορα, αντέτεινε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης. 

Η παρέμβαση του περιφερειάρχη

Στη συζήτηση παρενέβη και ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας:

«Προσωπικά δε σας κρύβω ότι διαφωνώ να συζητηθεί το θέμα σε σύγκλιση δημοτικού συμβουλίου. Εμείς (σ.σ. εννοεί το Περιφερειακό Συμβούλιο) κάναμε μια μοναδική συνεδρίαση για το θέμα. Εσείς επιλέξατε να το κάνετε θέμα σε ένα δημοτικό συμβούλιο. Είναι μία επιλογή αυτή. Από εκεί και πέρα, αφού είχε προκύψει το θέμα της Βουλής, θα μπορούσε να είχε αναβληθεί, για να μη χάσουμε μιάμιση ώρα που θα έπρεπε να βρίσκομαι στις Σέρρες, όπου συνέβησαν βιβλικές καταστροφές», τόνισε ο κ. Τζιτζικώστας.

-Τι είναι μιάμιση ώρα μπροστά στην αιωνιότητα, επισήμανε ο προέδρος του δημοτικού συμβουλίου, για να δώσει την απάντηση ο κ. Τζιτζικώστας:

«Αυτή η λογική μας έφερε εκεί που μας έφερε στο θέμα του μετρό». 

Επισήμανε, ακόμη, ότι δεν υπάρχει κάτι καινούργιο με το μετρό και πως «αυτή εδώ η συνάντηση πρέπει να ΄ναι η τελευταία που γίνεται για το μετρό. Λόγια, συζητήσεις επί συζητήσεων και έργο μηδέν. Η Θεσσαλονίκη δεν μπορεί να μας περιμένει άλλο». Κι ανακοίνωσε ότι στη νέα συνεδρίαση της Παρασκευής δε θα πάρει μέρος ο ίδιος, αλλά με αντιπρόσωπο και θα υποβάλει γραπτώς την εισήγησή του.

«Το καινούργιο είναι ότι οι βουλευτές θα διεκδικήσουν για πρώτη φορά όλοι μαζί» του απάντησε η βουλευτής του Ποταμιού, Χριστίνα Ταχιάου και αναρωτήθηκε: «Με το να κατατίθενται επίκαιρες ερωτήσεις θα λυθεί το πρόβλημα», απαντώντας και στον ευρωβουλευτή του ΚΚΕ, Σωτ. Ζαργιανόπουλο, που είχε μιλήσει, νωρίτερα, για νέα επίκαιρη ερώτηση του ΚΚΕ στη Βουλή για το θέμα του μετρό;

Το θέμα έληξε με τον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου να ζητάει συγνώμη από τους φορείς που κινητοποιήθηκαν άδικα.