Το δίλημμα αν θα στηρίξουν την εθνική στρατηγική διαπραγμάτευσης για έξοδο από τη λιτότητα ή θα «συνεχίσουν να είναι φερέφωνα» άλλης πολιτικής έθεσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας προς τα κόμματα της αντιπολίτευσης.


Ύψωσε τους τόνους και κατηγόρησε την προηγούμενη κυβέρνηση ότι μετέτρεψε τη χώρα σε αποικία χρέους. Μάλιστα, έκανε λόγο για αντιφάσεις στον αντιπολιτευτικό λόγο οι οποίες «δεν μας ξαφνιάζουν» καθώς όπως υποστήριξε «είναι ενδεικτικές της στρατηγικής σας σύγχυσης».

«Υποχρέωσή μας είναι κάθε μέρα οι πολίτες να γνωρίζουν τι γίνεται στην επίπονη διαπραγμάτευση δεν υπάρχουν προσωπικές στρατηγικές υπάρχει ανοιχτή και ξεκάθαρη διαπραγμάτευση» είπε ο κ. Τσίπρας.

Στηρίζοντας τη στρατηγική της κυβέρνησης ανέφερε ότι αποτελεί «επιλογή επιστροφής στη δημοκρατία. Οι πλειονότητα στηρίζει την κυβέρνηση στη διαπραγμάτευση. Η λαική εντολή πολλαπλασιάστηκε και ανανεώνεται κάθε μέρα που περνά, την εντολή για σκληρή και ειλικρινή διαπραγμάτευση θα τηρήσουμε έως τέλους».

Εξέφρασε την πεποίθηση ότι αυτή η στρατηγική αποφέρει καρπούς «παρά το γεγονός ότι το περιβάλλον ήταν ναρκοθετημένο παρά το γεγονός ότι παραλάβαμε μία χώρα βαθιά μέσα στον γκρεμό».

Εντείνοντας την κριτική του ανέφερε ότι η προηγούμενη κυβέρνηση μιλούσε για πλεόνασμα 3,3 δισ. ευρώ η πραγματικότητα ήταν μόλις 592 δισ. ευρώ. 2,7δισ. λιγότερα απ’ότι διαφήμιζε προεκλογικά. Τα δημόσια ταμεία δεν είχαν μέσα ούτε αυτό το πενιχρό πλεόνασμα.

Έκανε λόγο για ανικανότητα καθώς ακόμα και ο νόμος για τις 100 δόσεις που ίσχυσε προεκλογικά έφερε μόνο 70 εκατ. Ευρώ σε 5 μήνες τη στιγμή που μέσα σε μία εβδομάδα έχουμε ήδη 100 εκατ. Ευρώ.

«Ταυτόχρονα μία δανειακή σύμβαση που έληγε εντός στενών ορίων με κίνδυνο να μείνουν οι τράπεζες ακάλυπτες και ταυτόχρονα οικονομική ασφυξία. Είμαστε η μόνη χώρα που δεν αναχρηματοδοτεί τα χρέη της αλλά τα πληρώνει από τον προυπολογισμό της. Κάποιοι είχαν φροντίσει να συμβεί αυτή η ασφυκτική κατάσταση. Παρά ταύτα η διαπραγματευτική μας στρατηγική οδήγησε στη συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου» είπε.

Αντί για το emai Xαρδούβελη, περικοπές σε συντάξεις, αυξήσεις ΦΠΑ, η ελληνική κυβέρνηση θα υλοποιήσει πρόγραμμα δική της ευθύνης ανόρθωσης τηw οικονομίας.

Επίσης, σύμφωνα με τον Πρωθυπουργό με την απόφαση της 20ης Φλεβάρη αναγνωρίζεται η ανάγκη να ανοίξει η συζήτηση για αναδιάρθρωση δημόσιου χρέους γιατί αλλιώς είναι αδύνατη η αποπληρωμή του. Θα ανοίξει στην ώρα της. Θα μειωθούν τα εξωπραγματικά πλεονάσματα.
«Αυτή είναι η μοναδική στρατηγική που μπορεί να βάλει τέλος στη λιτότητα διατηρώντας τη χώρα στην Ευρώπη ο άλλος δρόμος είναι η άτακτη υποχώρηση σε όσους έχουν συμφέρον να συνεχίσουν την ίδια πολιτική που κατέστρεψε τον τόπο» ανέφερε.

Ο Πρωθυπουργός απεύθυνε ερώτημα στα κόμματα της αντιπολίτευσης αν θα στηρίξουν αυτήν την στρατηγική, λέγοντας πως την απάντηση τη δίνει η ίδια η κυβέρνηση στη σκληρή διαπραγμάτευση στο εξωτερικό, αλλά και στο εσωτερικό της χώρας.

Απευθυνόμενος στα κόμματα της αντιπολίτευσης, ζήτησε να απαντήσουν αν είναι μνημόνιο το νομοσχέδιο για την ανθρωπιστική κρίση, ο νομός για τις 100 δόσεις που δίνει ανάσα σε χιλιάδες πολίτες, η μη εφαρμογή της ρήτρας για τα ασφαλιστικά ταμεία, η άρνηση αύξησης του ΦΠΑ, η λύση που δόθηκε στο πρόβλημα της βιομηχανίας ζάχαρης, το νομοσχέδιο για την ΕΡΤ.;

Ο Πρωθυπουργός επεσήμανε ότι «είναι αλήθεια ότι προσπαθούμε για μια ειλικρινή διαπραγμάτευση, αλλά άνευ ορών συνθηκολόγηση μην περιμένετε από εμάς», πρόσθεσε.

Ο κ Τσίπρας τόνισε ότι το γνωρίζουν αυτό σε Ελλάδα και Ευρώπη και γι’ αυτό η κυβέρνηση δέχεται πόλεμο, αλλά έχει και τη στήριξη της ελληνικής κοινωνίας.

Τώρα είναι ανάγκη για μεταρρυθμίσεις που εξυπηρετούν τα συμφέροντα της κοινωνίας, που θα αναδιανέμουν τα βάρη, είπε ο Πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι η τωρινή κυβέρνηση είναι η μόνη που μπορεί να υλοποιήσει αυτό το σχέδιο, γιατί δεν έχει δεσμεύσεις και αντλεί τη δύναμη της από το λαό.

«Ποια μεταρρύθμιση έγινε τα τελευταία πέντε χρόνια στη χωρά;», αναρωτήθηκε ο Πρωθυπουργός.
«Εκτός αν μεταρρυθμίσεις είναι οι απολύσεις, οι περικοπές, το κλείσιμο σχολείων και νοσοκομείων, το ξεπούλημα δημόσιας περιουσίας», πρόσθεσε.

Καμία από αυτές δεν ήταν μεταρρυθμίσεις που είχε ανάγκη ο τόπος, συμπλήρωσε ο κ. Τσίπρας και αναρωτήθηκε: «Αλήθεια όμως, γιατί δεν κάνατε το ίδιο με τις άδειες ραδιοτηλεοπτικών μέσων που ήταν μνημονιακή υποχρέωση, κ. Σαμαρά;».

«Την ξεχάσατε την υποχρέωση και εσείς και η τρόικα», πρόσθεσε.

Γιατί δεν προχωρήσατε σε ουσιαστικούς ελέγχους για τη φοροδιαφυγή, διερωτήθηκε ο πρωθυπουργός κάνοντας αναφορά στη λίστα Λαγκάρντ και σε δημοσιεύματα που εμπλέκουν συνεργάτη του κ. Σαμαρά.

«Αυτά είναι τα έργα και οι ημέρες της κυβέρνησης σας», συνέχισε ο κ. Τσίπρας, τονίζοντας ότι έμειναν στο απυρόβλητο όσοι έβγαλαν ανενόχλητοι τα χρήματα τους στο εξωτερικό, όπως ο κ. Χαρδουβελης.

«Η νέα ελληνική κυβέρνηση διαπραγματεύεται, αγωνίζεται, ματώνει», σημείωσε ο Πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι έχει ήδη καταθέσει στους θεσμούς λίστα μεταρρυθμίσεων που θα δώσουν πνοή και θα κάνουν την Ελλάδα σύγχρονη χωρά.