IMG_7324
Ως καύσιμη ύλη, στις τσιμεντοβιομηχανίες, μπορεί να χρησιμοποιηθεί η λάσπη από τις δεξαμενές εκροής των βιολογικών καθαρισμών.
Αυτό υπογράμμισαν ομιλητές σε εκδήλωση στο Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδας κι έδωσαν κι άλλες χρήσεις της λυματολάσπης.
Στο χαιρετισμό του, ο Αντιπρόεδρος του Διεθνούς Πανεπιστημίου της Ελλάδος Καθηγητής Ν. Μουσιόπουλος μεταξύ άλλων υπογράμμισε τα σημαντικότατα οφέλη που μπορούμε να έχουμε από την ορθολογική διαχείριση της λυματολάσπης.
Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΕΥΑΘ, Ν. Παπαδάκης(φωτογραφία), παρουσίασε συνοπτικά ορισμένα ιστορικά στοιχεία που αφορούν τις δράσεις της ΕΥΑΘ AE σε σχέση με τη διαχείριση της λυματολάσπης.
Ο εκπρόσωπος της διεύθυνσης Ανάπτυξης της ΕΥΑΘ, Αθ. Σουπίλας, τόνισε πως η επεξεργασμένη από Εγκαταστάσεις Επεξεργασίας Λυμάτων λυματολάσπη μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε γεωργικές δραστηριότητες.
Ο A. Κατσιάμπουλας, Διευθυντή Περιβάλλοντος, Ποιότητας και Αειφόρου Ανάπτυξης των τσιμέντων ΤΙΤΑΝ, παρουσίασε τα αποτελέσματα από την αξιοποίηση της αποξηραμένης ιλύος βιολογικού καθαρισμού στο εργοστάσιο του ΤΙΤΑΝ στο Καμάρι Βοιωτίας. Όπως είπε, η λυματολάσπη μπορεί να αξιοποιηθεί ως δευτερογενές καύσιμο από τσιμεντοβιομηχανίες.
Στην εισήγησή του ο κ. Α. Λουκάτος, Σύμβουλος Διοίκησης ETBA-ΒΙΠΕ παρουσίασε αναλυτικά στοιχεία από τις Μονάδες Κατεργασίας Αποβλήτων υπό τη διαχείριση της ΕΤΒΑ.
Ο Σ. Σούλιος, υπευθύνου λειτουργίας των Εγκαταστάσεων Επεξεργασίας Λυμάτων Βέροιας μίλησε για την τεχνική της βιοενίσχυσης που εφαρμόζεται και στη Βέροια, αλλά και στις αντίστοιχες εγκαταστάσεις της Πάτρας. Με τη μέθοδο αυτή διασπώνται λίπη κι έλαια, ενώ το οργανικό φορτίο καταναλώνεται ως τροφή και μετατρέπεται σε διοξείδιο του άνθρακα, νερό κι ενέργεια. Με τον τρόπο αυτό έχει εξαλειφθεί η λυματολάσπη από τις δύο εγκαταστάσεις, όπως είπε.