Μεγάλη απάτη στην οποία εμπλέκονται γιατροί και υπάλληλοι στο ΙΚΑ και τον ΟΑΕΕ, μέσω της παραποίησης πιστοποιητικών αναπηρίας και ψευδών δηλώσεων εργατικών ατυχημάτων, αποκάλυψε η Διεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας.

Συνελήφθησαν οκτώ άτομα (τέσσερις άνδρες και τέσσερις γυναίκες), μεταξύ των οποίων ο αρχηγός της εγκληματικής οργάνωσης και ένας υπάλληλος του Οργανισμού Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών. Μεταξύ των εμπλεκόμενων είναι και εννέα γιατροί.

Από τη μέχρι στιγμής έρευνα έχουν ταυτοποιηθεί 133 φυσικά πρόσωπα, τα οποία έλαβαν προνοιακά επιδόματα και αποζημίωση για ψευδή εργατικά ατυχήματα

Η Διεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας μετά από στοχευμένες και πολύμηνες αστυνομικές έρευνες, σημείωσε μια μεγάλη επιτυχία με την εξάρθρωση εγκληματικής οργάνωσης, που πραγματοποιούσε συστηματικά και για μεγάλο χρονικό διάστημα, απάτες και πλαστογραφίες σε βάρος του ΙΚΑ και του ΟΑΕΕ.

Για την υπόθεση αυτή, συνελήφθησαν την 23/03/2015, μετά από συντονισμένη αστυνομική επιχείρηση σε διάφορες περιοχές της Αττικής, 8 άτομα, τέσσερις άνδρες και τέσσερις γυναίκες, όλοι Έλληνες, ηλικίας από 26 έως 67 ετών. Ανάμεσα στους συλληφθέντες είναι 53χρονο ηγετικό μέλος της εγκληματικής οργάνωσης, καθώς και 45χρονος υπάλληλος του Οργανισμού Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών.

Σε βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα για συγκρότηση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση, απάτη κατ’ εξακολούθηση, πλαστογραφία και κατάχρηση σε βάρος του Δημοσίου.

Συγκατηγορούμενοί τους, οι οποίοι δεν συνελήφθησαν λόγω παρέλευσης του αυτοφώρου, είναι 9 ιδιώτες γιατροί, 8 γιατροί του Ιδρύματος Κοινωνικών Ασφαλίσεων και 12 ημεδαποί, οι οποίοι κατηγορούνται -κατά περίπτωση- για ψευδείς ιατρικές πιστοποιήσεις, παράβαση καθήκοντος και απάτη.