efimerides_07.jpg

Τα νέα μέτρα και τα οικονομικά θέματα της χώρας πρωταγωνιστούν στα πρωτοσέλιδα των σημερινών (Τετάρτη 4 Μαρτίου 2015) εφημερίδων.

 

Αναλυτικά:

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Άνω κάτω με τα ΤΕΙ!

Σύμφωνα με την εφημερίδα, “σαρωτικές αλλαγές στο χάρτη της ανώτατης εκπαίδευσης σχεδιάζει το υπουργείο Παιδείας, το οποίο προσανατολίζεται στην ενσωμάτωση τμημάτων ΤΕΙ σε όμορα πανεπιστήμια και στη μετατροπή ορισμένων ΤΕΙ σε πανεπιστήμια τεχνολογικού χαρακτήρα. Την ίδια στιγμή, τμή-ματα των ΤΕΙ που δεν πληρούν τις προϋποθέσεις ενδέχεται να γίνουν αναβαθμισμένα ΙΕΚ”. Όπως δήλωσε στον «Αγγελιοφόρο» ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Παιδείας, Δημήτρης Χασάπης, “ξεκινά διαβούλευση από το φθινόπωρο”.

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ: "Αδεια ταμεία"

Η εφημερίδα γράφει ότι "τα ταμειακά διαθέσιμα των δημόσιων οργανισμών που βρίσκονται κατατεθειμένα στην Τράπεζα της Ελλάδος ξεσκονίζει το υπουργείο Οικονομικών, προκειμένου να αντλήσει την αναγκαία ρευστότητα και να καλύψει τις πληρωμές που πρέπει να γίνουν αυτόν τον μήνα".

ΕΘΝΟΣ: "Διορισμοί εκπαιδευτικών με νέο σύστημα"

Η εφημερίδα σημειώνει ότι "στις διαδικασίες μέσω ΑΣΕΠ αλλά και σε άλλα κριτήρια, που θα εξασφαλίζουν επιπλέον μόρια σε δασκάλους και καθηγητές, θα στηριχθεί το νέο σύστημα διορισμών για την Πρωτοβάθμια και τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση. Ταυτόχρονα θα υπάρξουν αλλαγή φιλοσοφίας στην αποτίμηση του εκπαιδευτικού έργου και βελτιώσεις στο καθεστώς των μετατάξεων".

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: "Αγιος Παΐσιος & Αγιο Ορος για την κάρτα με το χάραγμα"

Η εφημερίδα γράφει "«Θα γίνουν τα γεγονότα της Πόλης για να γλιτώσουμε από την Ταυτότητα»!".

ΕΣΤΙΑ: "Τα ίδια μας έλεγαν οι δανειστές προ 120 ετών!"

Η εφημερίδα τονίζει ότι "ό,τι συμβαίνει σήμερα, έχει ξανασυμβεί στην νεώτερη ελληνική Ιστορία. Και μάλιστα κατά τρόπο απελπιστικά ίδιο..."

Η ΑΥΓΗ: "Προβοκάτσια Σαμαρά"

Σύμφωνα με την εφημερίδα "στην ακροδεξιά ρητορεία που θέλει την Αριστερά να μετατρέπει τη χώρα σε «ξέφραγο αμπέλι» επανήλθε χθες βράδυ ο Α. Σαμαράς σπεύδοντας, ελάχιστη ώρα μετά τη δημοσιοποίησή του, να εμφανίσει ως έγκυρο αστυνομικό έγγραφο -που διαψεύστηκε αρμοδίως- το οποίο εμφάνιζε την κυβέρνηση να ανοίγει σήμερα τα σύνορα και τα κέντρα κράτησης!".

Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ: "Στο κυνήγι του κρυμμένου θησαυρού"

Σύμφωνα με την εφημερίδα "οι τέσσερις από τις έξι μεταρρυθμίσεις που θα παρουσιάσει στοEurogroup της Δευτέρας ο Γιάνης Βαρουφάκης αφορούν τη φορολογία, αναδεικνύοντας την προσπάθεια της κυβέρνησης να τονώσει τα έσοδα. Στο πλαίσιο αυτό η Εφορία ζητάει περισσότερα στοιχεία από τράπεζες, Χρηματιστήριο και ασφαλιστικές εταιρείες ώστε να εντοπίσει το αφορολόγητο χρήμα και με τον τρόπο αυτό να ενισχύσει τα δημόσια ταμεία".

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: "Σήματα προς τις Βρυξέλλες για εξασφάλιση της δόσης"

Η εφημερίδα επισημαίνει ότι "δέσμη μεταρρυθμίσεων και κοστολογημένων μέτρων επιχειρεί να διαμορφώσει, ενόψει του Eurogroup της Δευτέρας 9 Μαρτίου, η κυβέρνηση με στόχο να «ξεκλειδώσει» την παροχή ρευστότητας από την Ευρωπαϊκή Κέντρική Τράπεζα και τη σταδιακή εκταμίευση των 7,2 δισ. ευρώ, που εκκρεμούν από τα δάνεια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Ευρωζώνης".

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: “Ναι” από το δήμο σε μαρίνα στο Ποσειδώνιο

Η εφημερίδα αναφέρεται σε, κατά πλειοψηφία, απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, για τη δημιουργία μαρίνας τουριστικών σκαφών ανοικτής θαλάσσης στην περιοχή του Ποσειδωνίου, με πρόβλεψη για εγκαταστάσεις ναυταθλητισμού.

Ο ΛΟΓΟΣ: «Κόμβος» ναρκωτικών η Ελλάδα"

Σύμφωνα με την εφημερίδα "να υιοθετήσουν «σφαιρική, ολοκληρωμένη και ισορροπημένη προσέγγιση» για την αντιμετώπιση των ναρκωτικών, προτρέπει τις κυβερνήσεις η Διεθνής Επιτροπή του ΟΗΕ για τον Ελεγχο των Ναρκωτικών (INCB) στην ετήσια έκθεσή της που δόθηκε στη δημοσιότητα".

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: "Ανοιχτό το ενδεχόμενο συνέχισης και επέκτασης της φοροληστείας"

Η εφημερίδα αναφέρει ότι "όταν, απ΄τη μια, ο υπουργός Οικονομικών αφήνει ορθάνοιχτο το ενδεχόμενο συνέχισης και επέκτασης της φοροληστείας (ΕΝΦΙΑ, ΦΠΑ κ.λπ.) για τα λαϊκά νοικοκυριά και, απ΄την άλλη, η κυβέρνηση διαφημίζει τα ψίχουλα προς την ακραία φτώχεια, που κι αυτά δίνονται με «εκπτώσεις», τότε οδηγούμαστε στο εξής: Η φτωχή οικογένεια να πληρώνει για την ακόμα φτωχότερη και το μεγάλο κεφάλαιο να βγαίνει, για μια ακόμα φορά, λάδι".

ΤΑ ΝΕΑ: "Ολική επαναφορά για τα εργασιακά"

Η εφημερίδα σημειώνει ότι "την επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων εργασίας και του προηγούμενου, ευνοϊκότερου καθεστώτος για τις αποζημιώσεις θα προβλέπει μεταξύ άλλων το νομοσχέδιο για τα εργασιακά που σκοπεύει να φέρει στη Βουλή τον Μάρτιο το υπουργείο Εργασίας. Σε αυτό θα προβλέπεται και η επαναφορά, σε δύο δόσεις, του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ".

ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: «Κίνδυνος θάνατος» από κοινά παυσίπονα

Η εφημερίδα υποστηρίζει ότι “εκατομμύρια οικογένειες βλέπουν το κοινό φάρμακο ως μια ασφαλή θεραπεία αλλά νέα έρευνα δείχνει ότι οι κίνδυνοι από το φθηνό παυσίπονο έχουν υποτιμηθεί σημαντικά. Νέα ανάλυση δείχνει σύνδεση μεταξύ της μακροπρόθεσμης χρήσης του παυσίπονου και του κινδύνου για εγκεφαλικό επεισόδιο, νεφρική ανεπάρκεια και γαστρεντερική αιμορραγία. Επιστήμονες εξέφρασαν την ανησυχία τους για σοβαρές παρενέργειες και συμπλήρωσαν ότι πρέπει να υπάρξει συνταγογράφηση εναλλακτικών φαρμάκων”.

ESPRESSO: Τέρας ανάμεσά μας

Η εφημερίδα αναφέρεται στο θέμα του παιδόφιλου που είχε μετατρέψει το βαν του σε ερωτική γκαρσονιέρα κι έκλεινε, μέσω διαδικτύου, ως και τέσσερα ερωτικά ραντεβού τη μέρα, με ανυποψίαστους ανήλικους.

Kontranews: "Ο Γολγοθάς του Σαμαρά αρχίζει αύριο"

Σύμφωνα με την εφημερίδα "τα κόμματα του μνημονίου εξαφανίζονται και μάλιστα με βίαιο τρόπο από το πολιτικό σκηνικό. Μετά τη συντριβή του ΚΙΔΗΣΟ, του κόμματος που είχε φτιάξει ο Γιωργάκης και τοΠΑΣΟΚ του Ευάγγελου Βενιζέλου, σύμφωνα με δημοσκόπηση της MRB, παρουσιάζει εξευτελιστικά ποσοστά αντίστοιχα με αυτά του Βασίλη Λεβέντη και όπως φαίνεται μένει οριστικά εκτός Βουλής, πληρώνοντας δικαιολογημένα το τίμημα των μνημονίων και του καθεστωτικού δοσιλογισμού που διακατέχει την ηγεσία του".

Star Press: Το βαν της φρίκης

Στην περίπτωση με τον παιδόφιλο αναφέρεται και αυτή η εφημερίδα στο βασικό της θέμα.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Στα δίχτυα της Εφορίας όλες οι συναλλαγές"

Η εφημερίδα σημειώνει ότι "«κρυφά» εισοδήματα αναζητά η εφορία μέσω των στεγαστικών και καταναλωτικών δανείων, μετοχών, κινήσεων τραπεζικών λογαριασμών, μερισμάτων και ασφαλιστήριων συμβολαίων".

Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Με νέα όπλα στη «μάχη» κατά της φοροδιαφυγής"

Η εφημερίδα τονίζει ότι "στο «κυνήγι» του παράνομου πλούτου και των αδήλωτων εισοδημάτων η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων επιστρατεύει όλα τα «όπλα» της, στο πλαίσιο του γενικότερου σχεδίου που έχει εκπονηθεί για να περιοριστεί η φοροδιαφυγή και να στηριχτούν τα έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού, που «ακροβατούν» σε τεντωμένο σχοινί, αφού οι απώλειες που καταγράφονται στο πρώτο δίμηνο του έτους προσεγγίζουν τα 2 δισ. ευρώ".