Ένα λεπτό του ευρώ -τουλάχιστον- πρόσθετος φόρος στα προϊόντα που περιέχουν ζάχαρη και λίπος (ή ακόμα και αλάτι) φέρεται να περιλαμβάνεται στη λίστα των μέτρων που συζητά τις τελευταίες ώρες η κυβέρνηση με τους θεσμούς στις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Πρώτου Θέματος πρόκειται ουσιαστικά για το «φόρο λίπους» στα ανθυγιεινά τρόφιμα που έχει εφαρμοστεί στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη, αλλά αφορά κυρίως υπερκαταναλωτικές κοινωνίες που προσπαθούν να στρέψουν τις κοινωνίες τους σε πιο υγιεινές διατροφικές συνήθειες.

Θα υπολογίζεται μία μικρή επιβάρυνση σε προϊόντα όπως τα αναψυκτικά (που ήδη φορολογούνται με ΦΠΑ 23%) ή διάφορα ζωικά προϊόντα.

H εφημερίδα, επισημαίνει: "Το πρόβλημα όμως είναι όη σε χώρες που βρίσκονται υπό καθεστώς κρίσης ο φτωχός πληθυσμός προτιμά τροφές με αυξημένη θερμιδική απόδοση για να καταπολεμήσει το αίσθημα της πείνας, ενώ δεν έχει εύκολα και την επιλογή ως καταναλωτής να αγοράζει light προϊόντα".

Σχόλιο έκανε μέσω Twitter το ΠΑΣΟΚ: "ΦΠΑ Βαρουφάκη για χαμηλά λιπαρά. Εξ άλλου ο ίδιος προτιμά τα ακριβά θαλασσινά", γράφτηκε στο λογαριασμό του κόμματος.