Συνεχίζουν τον αγώνα τους οι κάτοικοι των Βασιλικών Θεσσαλονίκης, κατά της δημιουργίας εργοστασίου βιομάζας στην περιοχή τους.


Την περασμένη Κυριακή πραγματοποίησαν γενική συνέλευση, όπου, επί ώρες, συζητούσαν για τα υπέρ και τα κατά της εγκατάστασης. Τελικά, δεν πείσθηκαν για το ότι το εργοστάσιο δε θα εγκυμονεί κινδύνους για την υγεία τη δική τους και των παιδιών τους κι αποφάσισαν να συνεχίσουν.

Όπως υπογραμμίζουν στο ψήφισμά τους, ιδιαίτερο ρόλο έπαιξε στην απόφασή τους, γνωμοδότηση του Εργαστηρίου Μετάδοσης Θερμότητας και Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, που  μετά από 13 παρατηρήσεις: 

   α) συμπεραίνει ότι η περιγραφή των πιθανών επιπτώσεων των εν λόγω εγκαταστάσεων στο περιβάλλον δεν είναι ολοκληρωμένες στις Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων και 
   β) κρίνει τις μελέτες και τα συμπληρωματικά στοιχεία που υποβλήθηκαν όχι απολύτως επαρκή.

Έτσι αποφάσισαν να δηλώσουν την αντίθεσή τους "στην εγκατάσταση των δύο μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από αεριοποίηση βιομάζας και καύση του παραγόμενου συνθετικού αερίου στα Βασιλικά και στη Λακκιά" και θα συνεχίζουν να συγκεντρώνουν υπογραφές κατά της δημιουργίας τους.

Κατά της εγκατάστασης υπάρχει ομόφωνη αρνητική απόφαση του Τοπικού Συμβουλίου του Δημοτικού Διαμερίσματος Βασιλικών και ομόφωνη αρνητική απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Θέρμης.

"Είμαστε κάθετα αντίθετοι στην καταστροφή της οικονομίας της περιοχής (κηπευτικά φημισμένα για την ποιότητά τους, γη υψηλής παραγωγικότητας, χωράφια από αναδασμό, κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις) αλλά και του παρθένου ακόμη ανθρωπογενούς και φυσικού περιβάλλοντος, όπου δε χωρούνε διάσπαρτες μονάδες τέτοιου χαρακτήρα. Δηλώνουμε αποφασισμένοι να δώσουμε το παρόν σε όλους τους αρμόδιους φορείς φτάνοντας μέχρι και το αρμόδιο Υπουργείο για να αποτρέψουμε την εγκατάσταση αυτών των μονάδων", τονίζουν στο ψήφισμά τους.

Επικαλούνται πορίσματα από τον Αμερικανικό Οργανισμό Προστασίας Περιβάλλοντος, τον Αμερικανικό Οργανισμό Καρκίνου, την Αμερικανική Πνευμονολογική Εταιρία και άλλους παρόμοιους οργανισμούς, σύμφωνα με τα οπία "οι υποστηρικτές αυτής της τεχνολογίας παραπλανούν το κοινό και οι ρύποι των μονάδων αυτών είναι άκρως επικίνδυνοι για την υγεία, το περιβάλλον και το μικροκλίμα της περιοχής".

Αποφάσισαν, τέλος, να έρθουν σε επαφή και με άλλες Επιτροπές Αγώνα στην Ελλάδα, όπου υπάρχει το ίδιο πρόβλημα "έτσι ώστε όλοι μαζί από κοινού να το αντιμετωπίσουμε και να φθάσουμε στη λύση του".