Tην άμεση παρέμβαση του πρωθυπουργού για την απρόσκοπτη συνέχιση του έργου του Μετρό Θεσσαλονίκης αλλά και την αντιμετώπιση του ασφαλιστικού προβλήματος των Ελλήνων μηχανικών, ζητά η διοικούσα επιτροπή του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας/Τμήματος Κεντρικής Μακεδονίας (ΤΕΕ/ΤΚΜ).

Σε επιστολή της προς τον Αλέξη Τσίπρα, η διοίκηση του ΤΕΕ/ΤΚΜ υπογραμμίζει ότι το μετρό είναι "ένα απλό τεχνικό έργο, για το οποίο δεν απαιτούνται πρωτότυπες λύσεις παρά μόνο η πολιτική βούληση για να προχωρήσει". Το χαρακτηρίζει, δε, έτσι όπως έγινε "τροχοπέδη για όλες τις οικονομικές, περιβαλλοντικές και κυκλοφοριακές δραστηριότητες των κατοίκων και επισκεπτών της πόλης".

Το ΤΕΕ/ΤΚΜ υπογραμμίζει πως όλοι οι φορείς, εκλεγμένοι και μη, της πόλης, "έχουμε τεκμηριώσει την ανάγκη να συνεχιστεί απρόσκοπτα το έργο, έχουμε καταθέσει προτάσεις και πλέον ζητούμε την άμεση παρέμβασή σας γιατί κάθε κωλυσιεργία στην παρούσα φάση θα οδηγήσει σε μη αναστρέψιμες καταστάσεις".

Τι ζητούν για το ασφαλιστικό οι μηχανικοί

Σχετικά με το ασφαλιστικό των μηχανικών το ΤΕΕ/ΤΚΜ "θεωρεί ότι η ίδρυση ταμείου επαγγελματικής ασφάλισης και η αυτόνομη πορεία του ΤΣΜΕΔΕ, αποτελεί τη μόνη βιώσιμη και ρεαλιστική λύση για όλον τον τεχνικό κόσμο. Ωστόσο, είναι ορατός ο κίνδυνος, εάν σήμερα δεν ληφθούν μέτρα ανακούφισης, το ΤΣΜΕΔΕ να μετεξελιχθεί μεν, αλλά να μην υπάρχει ικανός αριθμητικά και υγιής οικονομικά, πληθυσμός μελών που θα στηρίξει το ταμείο στη νέα του μορφή".

Έτσι, ζητά αναστολή των διατάξεων που επιβάλουν παράλογες αυξήσεις των εισφορών, διαγραφή των ασφαλιστικών οφειλών για τον κλάδο υγείας των μηχανικών για το χρονικό διάστημα που δεν ήταν ασφαλιστικά ενήμεροι, διασφάλιση της πρόσβασης όλων των ασφαλισμένων του ΕΤΑΑ στο σύστημα ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, ανεξαρτήτως της ενδεχόμενης οφειλής τους, μείωση του ποσού για την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη που καταβάλουν οι ασφαλισμένοι του ΤΣΜΕΔΕ ,που σήμερα ανέρχεται σε 80€ /μήνα στα επίπεδα της εισφοράς που καταβάλλεται από τους ασφαλισμένους του ΙΚΑ (περίπου 40€ /μήνα), για τις ίδιες παροχές, άμεση λειτουργία του Κλάδου Ειδικών Παροχών, θέσπιση ενός κατώτατου ορίου υποχρεωτικής καταβολής ασφαλιστικών εισφορών και αποπληρωμή του υπολοίπου εντός του ιδίου έτους, χωρίς πρόσθετα τέλη, επιστροφή του αποθεματικού του Ταμείου "που κλάπηκε με το PSI", καταβολή 743 εκατ. που οφείλει το κράτος στο Ταμείο από την τριμερή χρηματοδότηση.