Συνάντηση με τον πρόεδρο του Συμβουλίου Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης, Γιάννη Παλαιστή, είχαν σήμερα οι καθηγητές και οι μαθητές της Γ’ τάξης του Γυμνασίου του Ελληνικού Κολλεγίου Θεσσαλονίκης, που συμμετέχουν στην εκστρατεία Ecomobility 2014-2015, για πιο οικολογικές μετακινήσεις.

Η εκστρατεία Ecomobility, την οποία ενισχύει το ΣΑΣΘ, διοργανώνεται για δωδέκατη συνεχή χρονιά κι αποτελεί έναν σημαντικό θεσμό στην προώθηση των βιώσιμων αστικών μετακινήσεων. Στην πανευρωπαϊκή αυτή προσπάθεια συστρατεύονται σημαντικά επιστημονικά ιδρύματα και οργανισμοί. 

Οι συγκεκριμένοι μαθητές υπέβαλαν τις προτάσεις τους για τα περιβαλλοντικά προβλήματα στην πόλη.

«Όλοι στο ΣΑΣΘ μείναμε εντυπωσιασμένοι, όχι μόνο από τις προτάσεις των παιδιών για τις μετακινήσεις στη Θεσσαλονίκη, αλλά κι από την τεκμηρίωσή τους. Θέλω να συγχαρώ τους μαθητές, τους εκπαιδευτικούς και τους επικεφαλής του Ελληνικού Κολλεγίου Θεσσαλονίκης για την ενεργό συμμετοχή τους στο Ecomobility 2014-2015 και να τους ευχηθώ καλή επιτυχία στο διαγωνισμό. Την αξίζουν», επισήμανε ο κ. Παλαιστής.

Στόχος της εκστρατείας είναι οι νέοι να ασχοληθούν ενεργά με τα περιβαλλοντικά προβλήματα της πόλης, να ευαισθητοποιηθούν και να ενεργοποιηθούν στην αναζήτηση λύσεων και να προσανατολιστούν στην αλλαγή συμπεριφορών, ώστε η ποιότητα του αστικού περιβάλλοντος να βελτιωθεί.

Στην εκστρατεία συμμετέχουν ομάδες μαθητών της Γ’ τάξης Γυμνασίων από όλη τη χώρα, με στόχο να αναδείξουν τις «πράσινες μετακινήσεις» (περπάτημα, ποδήλατο, μέσα μαζικής μεταφοράς).

Οι μαθητές του Ελληνικού Κολλεγίου Θεσσαλονίκης κατέθεσαν σειρά ερωτήσεων στο ΣΑΣΘ για τις αρμοδιότητές του, για την κατάσταση των μετακινήσεων στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, για το έργο του ΣΑΣΘ στην κατεύθυνση της βελτίωσης της ποιότητας των μετακινήσεων, για τα έργα συγκοινωνιακών υποδομών στη Θεσσαλονίκη και τις εξαγγελίες που έχουν γίνει και ιδιαίτερα για τη δυνατότητα να αποκτήσει η Θεσσαλονίκη δίκτυο τραμ.

Ο πρόεδρος του ΣΑΣΘ και το επιστημονικό προσωπικό απάντησαν σε όλες τις ερωτήσεις των μαθητών και επιπλέον έλαβαν και τις ενδιαφέρουσες προτάσεις τους.

Τι πρότειναν οι μαθητές:
Οι προτάσεις που κατέθεσαν οι μαθητές της Γ’ τάξης Γυμνασίου του Ελληνικού Κολλεγίου Θεσσαλονίκης είναι:
-Να πεζοδρομηθεί η οδός Τσιμισκή και παράλληλα να μονοδρομηθεί η οδός Εγνατία και η Λεωφόρος Νίκης.
-Στο ιστορικό κέντρο της πόλης η μετακίνηση των πολιτών μέσω της οδού Τσιμισκή να γίνεται με μέσα σταθερής τροχιάς, αστικά λεωφορεία, ηλεκτροκίνητο τραμ, τρόλεϊ και ταξί και να αποκλειστεί ο δρόμος για τη γενική κυκλοφορία.
-Να γίνουν περισσότεροι χώροι στάθμευσης αυτοκινήτων.
-Να δημιουργηθούν επιπλέον σταθμοί ενοικίασης κοινόχρηστων ποδηλάτων στο κέντρο της πόλης.
-Να διευρυνθεί το δίκτυο ποδηλατοδρόμων σε όλη τη Θεσσαλονίκη.
-Να γίνουν ημερίδες ενημέρωσης των μαθητών και των πολιτών για τις ασφαλείς μετακινήσεις από την Πολιτεία (συνεργασία υπουργείων Μεταφορών και Παιδείας).
-Να ανακατασκευαστούν τα πεζοδρόμια και να τοποθετηθούν πλάκες πεζοδρομίου για τη μετακίνηση τυφλών όχι μόνο στο κέντρο, αλλά σε όλη την πόλη.
-Εφόσον πεζοδρομηθεί η Τσιμισκή να κατασκευαστεί ποδηλατόδρομος, να αυξηθεί το πράσινο και να δημιουργηθούν χώροι αναψυχής.
-Να μετασχηματιστεί η Πλατεία Αριστοτέλους σε διαδραστικό πάρκο, όπου νέοι με σπουδές στην εκπαίδευση, την ψυχολογία και την τέχνη να κάνουν την πρακτική άσκησή τους, ενημερώνοντας τους πολίτες όλων των ηλικιών για την ασφαλή και οικολογική μετακίνησή τους.
«Δε γνωρίζουμε ποιες από αυτές τις προτάσεις μας είναι εφικτό να υλοποιηθούν και ποιες όχι. Παρ’ όλα αυτά θα θέλαμε οι ανησυχίες μας να αποτελέσουν αντικείμενο συζήτησης σε κάποιο συμβούλιο του φορέα σας, ώστε να ακουστεί και η φωνή των νέων», ζήτησαν οι μαθητές του Ελληνικού Κολλεγίου Θεσσαλονίκης από τον πρόεδρο του ΣΑΣΘ, Γιάννη Παλαιστή.