Λεπτομέρειες, για το πώς θα λειτουργήσει ο θεσμός του Αστυνομικού της Γειτονιάς, έδωσε, σήμερα το πρωί, στο Mega Channel, ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Γιάννης Πανούσης.


Έτσι, μάθαμε ότι οι αστυνομικοί αυτοί θα περιπολούν πεζή κατά ομάδες (χωρίς να έχει αποφασιστεί, ακόμη, πόσοι θα αποτελούν την ομάδα), θα ΄χουν για όπλο το... κινητό τους τηλέφωνο, που θα μοιράζουν στη γειτονιά για κάθε ανάγκη, δε θα επεμβαίνουν σε έκτακτα περιστατικά και θα είναι "φίλοι" του πολίτη.

Αναλυτικά η συνέντευξη του υπουργού γι αυτό το θέμα:

Ερ.; Από Δευτέρα έχουμε τον αστυνομικό της γειτονιάς, από ότι διαβάζω εδώ, σε 22 γειτονιές στην Αθήνα και στην Θεσσαλονίκη;

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Κοιτάξτε να δείτε. Ο αστυνομικός της γειτονιάς τι είναι; Είναι ένα από τα μέτρα για την συμφιλίωση της Αστυνομίας με την κοινωνία.

Δημοσιογράφος Γ. Οικονομέας: Δεν θέλω να σας προσβάλω αλλά αυτό το έχουμε ακούσει καμιά δεκαριά φορές τα τελευταία 20 χρόνια.

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Να σας πω κάτι. Πριν 10-15 χρόνια εγώ πάλι ήμουν αυτός, ως επιστήμονας το είχα προτείνει. Αυτή τη στιγμή λοιπόν ως Υπουργός ας θεωρήσουμε ότι μπορώ να το κάνω να λειτουργήσει.

Δημοσιογράφος Γ. Οικονομέας: Το θυμάμαι. Αισθάνεστε πραγματικά ότι μπορείτε να κάνετε πράγματα να λειτουργήσουν, ως Υπουργός; Υπαρξιακό ερώτημα.

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Αλλιώς δεν χρειαζόταν να είμαι εδώ. Τι να κερδίσω, φήμη, κύρος;

Δημοσιογράφος Γ. Σαραντάκος: Για πόσους αστυνομικούς μιλάμε κ. Υπουργέ; Δηλαδή πόσοι θα ενταχθούν σε αυτή την νέα υπηρεσία;

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Όλο το σύστημα έχει γύρω στους 600, αυτή τη στιγμή όμως θα το κάνουμε πιλοτικά για να αισθανθεί η γιαγιά, ο εργαζόμενος, η μητέρα με το παιδί στην πλατεία, ότι έχουν ένα φίλο με το όνομά του, με το κινητό του που το βρίσκουν οποιαδήποτε στιγμή. Αυτό σε συνδυασμό με τις πεζές περιπολίες και με τα Τοπικά Συμβούλια θα φτιάξει μια ψυχολογία ασφάλειας, ψυχολογία ασφάλειας.

Δημοσιογράφος Γ. Οικονομέας: Πως το βλέπετε να λειτουργεί δηλαδή αυτό για πέστε μου τεχνικά το θέμα πως θα γίνει.

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Τεχνικά είναι απλό θα πάει λοιπόν ο κύριος αυτός ο αστυνομικός της γειτονιάς…. 

Δημοσιογράφος Γ. Οικονομέας: Πόσοι ένας, δύο πέντε; Πόσοι θα περιπολούν; 

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Θα περιπολούν τέσσερις και τέσσερις καταρχήν και θα δούμε, έξι και έξι θα το δούμε στην πορεία πως θα λειτουργήσει. Στις γειτονιές που έχουμε ορίσει και θα γνωριστούνε με τον κόσμο.

Δημοσιογράφος Γ. Σαραντάκος: Πεζοί δηλαδή θα είναι; 

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Ναι ναι. Ε, βέβαια αλλιώς δεν γίνεται και με το όνομα γραμμένο, θα πάνε λοιπόν είμαι ο Γιάννης τάδε, ο αστυνομικός της γειτονιάς, αυτή είναι η καρτούλα μου, με βρίσκετε όποτε θέλετε, θα είμαι κοντά σας, γνωριζόμαστε γνωρίζονται σε όλη τη λειτουργία της πλατείας, της γειτονίας, του σπιτιού, των εργαζομένων και τα λοιπά, σε όλους. Θα είναι ο φίλος.

Δημοσιογράφος Γ. Οικονομέας: Ε, εντάξει, μακάρι να γίνει θα υπάρξει συζήτηση πάνω σε αυτό βέβαια.

Δημοσιογράφος Γ. Σαραντάκος: Δηλαδή εγώ θα μπορώ να παίρνω τηλέφωνο ας πούμε, μας δίνει την κάρτα;

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Ναι ναι.

Δημοσιογράφος Γ. Οικονομέας: Σε ποιες γειτονιές θα γίνει αυτό πιλοτικά κύριε Υπουργέ ;

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Θα ξεκινήσουμε με Καλλιθέα και Χαλάνδρι και στη Θεσσαλονίκη Τούμπα και μια άλλη περιοχή.  

Δημοσιογράφος Γ. Οικονομέας: Μα δεν θα είναι 22 οι γειτονιές της Αθήνας; 

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Ναι γειτονιές, αυτοί είναι οι δήμοι αυτοί που σας είπα.   

Δημοσιογράφος Γ. Οικονομέας: Καλλιθέα και Χαλάνδρι λοιπόν; Και αυτό πως θα γίνει με βάρδιες, με ωράρια, πως το έχετε σχεδιάσει; 

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Κανονικά με ωράριο κανονικό, θα γίνεται αξιολόγηση δηλαδή μετά θα μαθαίνουμε πόσοι ζητήσανε βοήθεια, τι θέλανε, τι έκανε ο αστυνομικός. Δηλαδή δεν θα είναι απλώς να περπατάει κάποιος στο δρόμο για να κάνει τον αστυνομικό, δεν είμαστε στον Ηλία του 16ου .

Δημοσιογράφος Χριστοδουλάκης: Έχετε αστυνομικούς; Γιατί μας λένε στα αστυνομικά τμήματα ότι λείπει κόσμος. 

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: 1.000 τους πήραμε από τους VIPς και θα πάρουμε και άλλους 500, δηλαδή βγαίνει κόσμος στο δρόμο από τα γραφεία άρα λοιπόν θα προσπαθήσουμε όλες τις Υπηρεσίες να τις στελεχώσουμε, να τις ενδυναμώσουμε.



Δημοσιογράφος Γ. Σαραντάκος: Θα οπλοφορούν οι αστυνομικοί αυτοί υποθέτω έτσι, αυτοί οι οποίοι θα κάνουν τις περιπολίες της γειτονιάς; Πανούσης: Βασικό τους όπλο είναι το κινητό τους, δεν είναι το όπλο, δεν θα κυνηγήσει αυτός το ληστή, θα δώσει εντολή για να κυνηγήσει η Υπηρεσία το ληστή.
Δημοσιογράφος Γ. Οικονομέας: Η οποία Υπηρεσία θα  κρατήσει τη δομή που έχει, δηλαδή ΔΙ.ΑΣ Δ.ΕΛ.Τ.Α πως τα λένε αυτά, αυτά τα σώματα με τις μηχανές;

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Το ζήτημα το τι θα γίνει με τους εποχούμενους θα το συζητήσουμε, δηλαδή ΔΙ.ΑΣ, Δ.ΕΛ.Τ.Α. θα το συζητήσουμε. Δεν είμαστε ακόμα εκεί, γιατί προκύψαν και άλλα διάφορα γεγονότα αλλά και στις προγραμματικές είπαμε ότι αυτό θα το δούμε, πως ακριβώς θα οριοθετηθούνε, τι ρόλο θα παίζουνε, πότε θα επεμβαίνουνε, κυρίως η Δ.ΕΛ.Τ.Α. δηλαδή.

Δημοσιογράφος Γ. Σαραντάκος: Δεν θα ειδοποιήσει αυτό δεν το κατάλαβα ο αστυνομικός της γειτονιάς  θα ειδοποιήσει κάποια άλλη δύναμη να παρέμβει σε περιστατικό; 

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Προφανώς, αυτός δεν θα κυνηγήσει τους ληστές, αυτός θα  φροντίσει να μπει μπροστά η Δ.ΕΛ.Τ.Α. το 100 και τα λοιπά.

Βουλευτής κ. Γιώργος Αμυράς: Γιατί δεν παίρνει κάποιος απευθείας στο 100 ο πολίτης , καλημέρα κύριε Υπουργέ ο Αμυράς είμαι, γιατί δεν παίρνει  απευθείας ο πολίτης το 100 και γιατί να πάρει το κινητό των αστυνομικών;

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Να σας απαντήσω, καταρχήν σας είπα είναι η ψυχολογία της ασφάλειας, δεν είναι ακριβώς η ασφάλεια. Δηλαδή όταν ξέρει το όνομα του αστυνομικού, που κυκλοφορεί, που τον βρίσκει, μπορεί να του τηλεφωνήσει είναι άλλο πράγμα από το να ψάχνει να τηλεφωνήσει στο 100 και αν το βρεις και αν δώσεις… 

Δημοσιογράφος Γ. Οικονομέας: Αυτό τώρα σκέφτομαι στην πράξη επειδή εδώ ζούμε όλοι θα γίνει χαμός  θα παίρνουνε τηλέφωνα, γιατί θα μαλώνουνε με τους διαχειριστές της πολυκατοικίας, το παρκάρισμα από εδώ, θα γίνει χαμός.   

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Να σας πω κάτι. Η κοινοτική αστυνόμευση παγκοσμίως αυτό είναι. Προλαβαίνει το εγκληματογόνο γεγονός, δηλαδή προλαβαίνει την κοινωνική τριβή. Γιατί όχι;

Δημοσιογράφος Γ. Οικονομέας: Οι αστυνομικοί θα είναι εκπαιδευμένοι;

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Ναι, ναι

Δημοσιογράφος Γ. Οικονομέας: Θα έχουν κάνει κάποια σεμινάρια;

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Έχουν κάνει στο παρελθόν, τώρα κάνουμε αυτό το πιλοτικό να δούμε δύο τρία πράγματα και μετά θα κάνουμε και την ειδική εκπαίδευση, γιατί αυτός θα πρέπει να χαμογελάει, δεν είναι ο αστυνόμος της καταστολής.

Δημοσιογράφος Γ. Οικονομέας: Ναι, θα το δούμε στην πράξη πως θα λειτουργήσει. Το καταλαβαίνουμε όλοι αυτό. Η Δημοτική Αστυνομία θα λειτουργήσει κανονικά όπως ήτανε; Πώς θα γίνει τώρα, με την ευκαιρία αυτή, θα ήθελα να σας ρωτήσω.

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Κοιτάξτε περιμένουμε την τροπολογία του κ. Κατρούγκαλου, να δούμε πως ακριβώς θα διατυπωθεί εάν δηλαδή θα μεταφέρονται όλοι πια στους Δήμους ή μεταφέρονται ορισμένοι, κατά τη βούλησή τους και κατά τη δικιά τους -ας πούμε τοποθέτηση- που θέλουν να πάνε και οι υπόλοιποι πάνε σε άλλες υπηρεσίες, θα το δούμε στην πορεία. Τώρα, εγώ διαφωνώ στο να υπάρχει ο όρος Αστυνομία. Να μην είναι δηλαδή η κανονική Αστυνομία η Δημοτική Αστυνομία. Αφού πάνε στου Δήμους ας ονομαστεί Υπηρεσία Διαμεσολάβησης, Υπηρεσία Κοινωνικής Ειρήνης.

Δημοσιογράφος Γ. Οικονομέας: Τώρα αυτό μας έλειπε να έχουμε ένα Σώμα που να ονομάζεται διαμεσολάβηση.

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Γιατί; Με συγχωρείτε δηλαδή. Επαναλαμβάνω μία λέμε ότι είμαστε ευρωπαίοι, μία λέμε ότι είμαστε Έλληνες. Η κοινοτική διαμεσολάβηση, η κοινωνική διαμεσολάβηση σε όλο τον κόσμο συμβαίνει, τουλάχιστον σε όλη την Ευρώπη συμβαίνει. Γιατί όχι;

Π.Σγουρίδης : Κύριε Καθηγητά, ο Σγουρίδης είμαι. 

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Έλα Παναγιώτη.

Π. Σγουρίδης : Εμείς με τον κύριο Πανούση έχουμε μακρά σχέση.

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Η ιστορία στη Θράκη.

Δημοσιογράφος Γ. Οικονομέας: Λόγω Θράκης..

Π. Σγουρίδης: Θα πρέπει να σκεφτούμε ότι οι κρατικοί Δήμοι έχουν ανάγκη για τη φύλαξη της υπαίθρου. Σας πληροφορώ ότι τώρα που επισκέπτομαι τις πλημμυρισμένες περιοχές, οι περισσότερες πλημμύρες έχουν συμβεί διότι οι ίδιοι οι αγρότες έχουν «φάει» τα αναχώματα. Και κανένας δεν μπορεί να φυλάξει αυτό το πράγμα. Και παράλληλα και άλλα πράγματα. Άρα λοιπόν στους Καλλικρατικούς Δήμους της υπαίθρου θα πρέπει να υπάρχει, όχι φύλαξη,  εάν θέλετε αυτή η κοινωνική διαμεσολάβηση. Δηλαδή κάποια στιγμή πρέπει να το σκεφτούμε και αυτό, διότι οι Καλλικρατικοί Δήμοι όπως έχουν απλωθεί σε όλη την ύπαιθρο έχουνε προβλήματα και ζητήματα, τα οποία δεν είναι θέμα αστυνόμευσης, είναι θέμα προστασίας. Αυτήν την προστασία πρέπει να την δούμε.

Το σχόλιό μας
Δεν είναι η πρώτη φορά που γίνεται προσπάθεια να εισαχθεί παρόμοιος θεσμός. Στην πρώτη διακυβέρνηση Σημίτη, είχε εισαχθεί ο θεσμός των ΥΜΕΤ στην ΕΛΑΣ. Η επιλογή των αστυνομικών είχε προκαλέσει ποικίλα σχόλια και, τότε, ο αντιπολιτευτικός τίτλος τους είχε ονομάσει... ΥΜΕΤερους.
Η προσπάθεια του υπουργού ακούγεται ενδιαφέρουσα. "Μπάζει" βεβαίως, στο ότι ο Αστυνομικός της Γειτονιάς θα ΄χει για... όπλο του το κινητό του. Σκεφτείτε τη σκηνή: Τσαντάκιας πλησιάζει γυναίκα στην περιοχή της Τούμπας. Της αρπάζει την τσάντα και τρέχει. Ο Αστυνομικός της Γειτονιάς βγάζει το κινητό του τηλέφωνο και καλεί την Άμεσο Δράση, για να επέμβει η Ομάδα Ζ... Την ίδια ώρα, οι άνθρωποι της γειτονιάς φωνάζουν να πιάσει κάποιος τον κλέφτη. Γυρνούν και κοιτούν τον Αστυνομικό της Γειτονιάς. Έχει επιτελέσει το καθήκον του. Σε λίγο θα είναι εκεί οι συνάδελφοί του "για να επιληφθούν"...
Όσο για την προσπάθεια του υπουργού να δημιουργήσει αισθήματα φιλίας πολίτη - αστυνομικού, είναι ευγενής... Φανταζόμαστε τα αισθήματα φιλίας στην γειτονιά της Φάμπρικας Υφανέτ. Εκτός κι αν εκείνη η γειτονιά είναι... εκτός προγράμματος.