Επιλογές για όλα τα γούστα περιλαμβανεί το σημερινού μενού του 17ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης. Φροντίστε να προμηθευτείτε εγκαίρως τα εισιτήριά σας, καθώς χθες υπήρξαν αρκετά sold out από νωρίς, ενώ κατά διαστήματα ουρές αρκετών μέτρων σχηματίστηκαν έξω από το εκδοτήριο εισιτηρίων της Αριστοτέλους.


Στην Ευρώπη και την Ελλάδα της κρίσης και της επανόδου του φασισμού στρέφουν τον φακό τους τρεις δημιουργοί, τα ντοκιμαντέρ των οποίων προβάλλονται σήμερα. Στις 17.30, στην αίθουσα «Τζον Κασσαβέτης» στο Λιμάνι θα προβληθεί το «Burning from the inside». Η Μάρσια Τζιβάρα δημιούργησε ένα αντιφασιστικό ντοκιμαντέρ που διαδραματίζεται στο Βερολίνο και στην Αθήνα. Χρησιμοποιώντας ως άξονα την άνοδο της Χρυσής Αυγής, παρουσιάζει τον εκφασισμό και την αποσύνθεση της ελληνικής κοινωνίας όπως την βιώνουν οι Έλληνες μετανάστες στη Γερμανία, που αγωνίζονται από μακριά. Με αφετηρία τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα και τον αντίκτυπό της σε Ελλάδα και Γερμανία, η ταινία δίνει παγκόσμια διάσταση στο πρόβλημα του ναζισμού, θέτει ερωτήματα για τη θέση της Γερμανίας στην Ευρώπη, παρουσιάζει τη δύναμη του λαού όταν αυτός είναι ενωμένος και αναδεικνύει τους λόγους που έκαναν την Ελλάδα μια χώρα «φλεγόμενη εκ των έσω».

Μαζί, θα προβληθεί και το ντοκιμαντέρ «We are fucked, sunshine!», Πέρα από όλα τα στερεότυπα σχετικά με την ευρωκρίση, το ντοκιμαντέρ δείχνει ένα οικείο πορτρέτο μίας χαμένης γενιάς στην Ελλάδα εν μέσω κρίσης – ειλικρινές, χωρίς συμβιβασμούς, μερικές φορές αστείο, αλλά πάντα προσγειωμένο.
Περίπου στους ίδιους θεματικούς άξονες κινείται και το ντοκιμαντέρ «Φασισμός ΑΕ» του Αρη Χατζηστεφάνου («Τώνια Μαρκετάκη», 22.30): μικρές, άγνωστες ιστορίες από το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον του φασισμού και τις διασυνδέσεις του με τα οικονομικά συμφέροντα κάθε εποχής. Μαζί ταξιδεύουμε από την Ιταλία του Μουσολίνι στην Ελλάδα της Κατοχής, του Εμφυλίου και της Δικτατορίας και από τη ναζιστική Γερμανία του Χίτλερ στο σήμερα.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει και η παράσταση-προβολή, συνοδεία ζωντανής μουσικής, του «Μέτρο πάντων» (Ολύμπιον, 20.30). Η ταινία, μια σπουδή πάνω στη μοίρα, στο χρόνο και στα απώτερα όρια της ανθρώπινης ύπαρξης, έχει αντλήσει έμπνευση από το βιβλίο των ρεκόρ Γκίνες και παρουσιάζει στοιχεία από τις προσωπικότητες και τις ζωές εφτά κατόχων ρεκόρ – από τον ψηλότερο άνδρα έως το γηραιότερο έμβιο ον και τη γυναίκα με τα μεγαλύτερα νύχια. Ωστόσο, αυτό που κάνει την εμπειρία της ταινίας μοναδική είναι το ότι η αφήγηση γίνεται ζωντανά από τον σκηνοθέτη Σαμ Γκριν με τη συνοδεία ζωντανής μουσικής από το εξαμελές μουσικό συγκρότημα yMusic.
Σε ό,τι αφορά δύο από τα χτεσινά sold-out, σήμερα έχετε ακόμη μια ευκαιρία να τα παρακολουθήσετε. Στο «Αλάτι της Γης» («Τζον Κασαβέτης, 22.30), που άφησε εξαιρετικές εντυπώσεις σε όσους το είδαν χθες, ο μεγάλος σκηνοθέτης Βιμ Βέντερς παρακολουθεί τον σπουδαίο φωτογράφο Σεμπαστιάου Σαλγάδου να ταξιδεύει σ’ όλες τις ηπείρους, στα βήματα μιας ανθρωπότητας που συνεχώς αλλάζει.
Τέλος, το ντοκιμαντέρ «Φτώχεια ΑΕ» («Σταύρος Τορνές», 18.00) είναι μια κριτική ματιά στο φαινόμενο της βιομηχανίας της φιλανθρωπίας που σε κάποιες περιπτώσεις φαίνεται απλώς να συντηρεί τη φτώχεια. Από τα παπούτσια ΤΟΜs ώς τις διεθνείς υιοθεσίες, από τα φωτοβολταϊκά ώς τις αμερικανικές αγροτικές επιδοτήσεις, η ταινία προκαλεί τον καθένα μας ν’ απαντήσει σ’ ένα δύσκολο ερώτημα: «Μήπως είμαι κι εγώ μέρος του προβλήματος;».