Με την καθιερωμένη πορεία μνήμης κορυφώθηκαν σήμερα, Κυριακή 15 Μαρτίου 2015, οι εκδηλώσεις μνήμης για τα θύματα του Ολοκαυτώματος της Θεσσαλονίκης, υπό τον τίτλο «Ποτέ Ξανά. 72 χρόνια μετά την αναχώρηση του πρώτου συρμού για το στρατόπεδο Άουσβιτς».

Η πορεία ξεκίνησε από το Μνημείο του Ολοκαυτώματος στην πλατεία Ελευθερίας και κατέληξε στον Παλιό Σιδηροδρομικό Σταθμό, απ’ όπου 72 χρόνια νωρίτερα είχαν αναχωρήσει οι πρώτοι συρμοί για τα στρατόπεδα συγκέντρωσης, τόπους εξόντωσης 50.000 Εβραίων της Θεσσαλονίκης. Στους εκατοντάδες πολίτες που συμμετείχαν στην πορεία μοιράστηκε συμβολικά από ένα λουλούδι, το οποίο εναπόθεσαν στις ράγες των τρένων.

Στην τελετή που ακολούθησε, παρουσία της Πρέσβη του Ισραήλ Ιρίτ Μπεν-Άμπα, βουλευτών της Θεσσαλονίκης και εκπροσώπων των τοπικών αρχών, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, τόνισε την ανάγκη διατήρησης της ιστορικής μνήμης. 

«Τα σταθερά υψηλά ποσοστά της Χρυσής Αυγής, ο λόγος του μίσους των ηγετών και των μελών της, η διάχυτη δυσανεξία προς το διαφορετικό στο δημόσιο λόγο, όπως όμως και η αδυναμία ενσωμάτωσης της γενοκτονίας των Ελλήνων Εβραίων στην εκπαίδευση, μας υπενθυμίζουν τα πολλά βήματα που μένει ακόμη να γίνουν», ανέφερε ο δήμαρχος.

Στο χαιρετισμό του ο πρύτανης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Καθηγητής Περικλής Μήτκας, αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στις πρωτοβουλίες του ιδρύματος για την ενίσχυση της συλλογικής μνήμης. «Στο Αριστοτέλειο έγιναν το περασμένο χρόνο σημαντικά βήματα ενίσχυσης της συλλογικής μνήμης της πόλης. Αναρτήθηκε στην Αίθουσα Τελετών αναθηματικό έργο στη μνήμη των θυμάτων του Ολοκαυτώματος, ολοκληρώθηκε το μνημείο για το εβραϊκό νεκροταφείο που καταστράφηκε από τους Ναζί, και προχωρά η διαδικασία πλήρωσης της έδρας Εβραϊκών Σπουδών στη Φιλοσοφική Σχολή. Πολύ σύντομα θα είμαστε σε θέση να ανακοινώσουμε και νέες σημαντικές δράσεις από κοινού με την Ισραηλιτική Κοινότητα», είπε χαρακτηριστικά.

Ο πρόεδρος της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης, Δαυίδ Σαλτιέλ, υπενθύμισε το χρονικό της πορείας θανάτου των Εβραίων της Θεσσαλονίκης. «Η αδιαφορία είναι ίσως το μεγαλύτερο ατόπημα απέναντι στη Μνήμη του Ολοκαυτώματος. Μια ισχυρή συλλογική μνήμη αποτελεί πάντα, παρακαταθήκη για μια ελεύθερη και δημοκρατική κοινωνία», είπε.

Κατά την τελετή ο βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ και επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Θεσσαλονίκη – Ανοιχτή Πόλη», Τριαντάφυλλος Μηταφίδης, διάβασε το πρόσφατο ψήφισμα της Βουλής για τα θύματα του Ολοκαυτώματος της Θεσσαλονίκης.



H πορεία κατέληξε στον Παλιό Σιδηροδρομικό Σταθμό της Θεσσαλονίκης όπου βρίσκονται τα βαγόνια της αμαξοστοιχίας που πριν από 72 χρόνια, στις 15 Μαρτίου 1943, ξεκινούσαν μεταφέροντας χιλιάδες Εβραίους στα στρατόπεδα συγκέντρωσης  του Άουσβιτς και του Μπιργκενάου. Οι συμμετέχοντες άφησαν λουλούδια ως ελάχιστη απόδειξη της μνήμης και της τιμής που τρέφουν για τους χιλιάδες Έλληνες Εβραίους που έφυγαν σε ένα ταξίδι δίχως γυρισμό για τους περισσότερους.

Την εκδήλωση πλαισίωσαν η χορωδία της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης και μαθητές του 28ου Λυκείου Θεσσαλονίκης, που παρουσίασαν δρώμενο βασισμένο στο ποίημα του Paul Celan «Φούγκα του θανάτου».