Η Έλενα Παναρίτη επιβεβαίωσε την πρόταση των δανειστών στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης για την επίλυση του ελληνικού προβλήματος ρευστότητας, που αφορά τη μη καταβολή μισθών για 1-2 μήνες.>>>

Η αντίδραση του Γιάνη Βαρουφάκη ήταν άμεση και ζήτησε να μην ξανατεθεί αυτή η πρόταση στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Νωρίτερα οι δανειστές πρότειναν στον Έλληνα υπουργό Οικονομικών τη μη καταβολή μισθών για ένα δίμηνο, ώστε να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα ρευστότητα της Ελληνικής Οικονομίας.

Η πρόταση, που έγινε στο στο περιθώριο των συναντήσεων στις Βρυξέλλες, πριν συνεδριάσει την Τρίτη το Brussels Group., βγήκε στην επιφάνεια από τη στενή συνεργάτιδα του Γιάνη Βαρουφάκη, Έλενα Παναρίτη και επιβεβαιώθηκε και από κύκλους του Υπουργείου Οικονομικών.




Απαξίωση για την Ελλάδα

Στο πλαίσιο ανοιχτής συζήτησης, που πραγματοποιήθηκε στο Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων και Διπλωματίας του Deree, με θέμα την τεχνική των διαπραγματεύσεων η σύμβουλος του υπουργού Οικονομικών , Έλενα Παναρίτη μετέφερε πως το κλίμα, που επικρατεί στην Ευρώπη για τη χώρα μας είναι πλήρως απαξιωτικό.

" Όταν λέμε ότι έχουμε πρόβλημα ρευστότητας και μας απαντούν μην πληρώσετε και κανένα μισθό για 1-2 μήνες, μείνετε χωρίς μισθούς για 1-2 μήνες", είναι μία από τις φράσεις της που είναι ενδεικτική του κλίματος που επικρατεί στις συζητήσεις, αλλά και του τρόπου που οι δανειστές αντιμετωπίζουν το ελληνικό ζήτημα.
'Οπως αναφέρει το capital.gr, η τοποθέτησή της αυτή αποτελεί την πρώτη δημόσια αναφορά - ομολογία για το γεγονός ότι η κυβέρνηση είναι μπροστά στο δίλημμα της αποπληρωμής χρέους ή μισθών – συντάξεων.
Παράλληλα τονίζει πως τα κλιμάκια των δανειστών ζητούν μεταρρυθμίσεις και πιο στενή συνεργασία με άλλους εταίρους.
Κατά την κυρία Παναρίτη, οι εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας λειτουργούν ως τραπεζικοί υπάλληλοι και τέλος χαρακτήρισε τους εκπροσώπους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής γραφειοκράτες που έχουν στόχο την έκδοση των προϋπολογισμών για τα δάνεια που έχουν να δώσουν. 

Πολλές φορές η συμπεριφορά των εκπροσώπων των Θεσμών είναι απαξιωτική είπε ακόμα η κυρία Παναρίτη, σημειώνοντας πως ίσως αυτό να οφείλεται στις πρώτες μέρες της διαπραγμάτευσης, το 2010, όταν οι τεχνοκράτες έβρισκαν τους Έλληνες "αδιάβαστους", κι αυτό είναι κάτι που δεν έχουν ξεχάσει ακόμα.
Τρία είναι τα ουσιαστικά προβλήματα της οικονομίας κατά την κ. Παναρίτη:

-Το πρώτο είναι τα αίτια της κρίσης που δεν διορθώσαμε, δεν κάναμε τίποτα για τις συντεχνίες, που συνεχίζουν ακάθεκτες. Δυστυχώς η χώρα δεν παράγει τίποτα. 

-Δεύτερον δημιουργήσαμε περισσότερο χρέος και συνεχίζουμε να μην παράγουμε. 

-Τρίτον δεν έχουμε χάσει απλώς παραγωγικότητα αλλά έχουμε χάσει τους νέους ανθρώπους. Στην Ελλάδα υπάρχει μια δημογραφική βόμβα οι νέοι 18-24 είναι μόλις 250 χιλιάδες αυτό είναι το χειρότερο πρόβλημα.

Παράλληλα προχώρησε στην αποκάλυψη πως μελετάται η περικοπή των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων αφού όπως υποστήριξε "είναι ντροπή να βγαίνουν συνταξιούχοι στα 45 ή ακόμη και στα 56".
Τέλος σημείωσε πως το πλεόνασμα θα κλείσει τελικά το 0,6%, αντί του 1,5%, επισημαίνοντας πως χρειάζονται μεταρρυθμίσεις και αναφέροντας ως παράδειγμα τις "κραυγαλέες" περιπτώσεις πρόωρων συνταξιοδοτήσεων.