efimerides_02.jpg

Με τα οικονομικά ασχολούνται, στην πλειοψηφία τους, στις πρώτες τους σελίδες, οι σημερινές εφημερίδες (Κυριακή 1 Μαρτίου 2015). Αναλυτικά:

 

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ: «Γονατίζουν» τα νοσοκομεία από τα κενά

Στα κενά προσωπικού αναφέρεται η εφημερίδα. Όπως λέει: “μόλις πέντε αιματολόγοι έμειναν στο «Παπαγεωργίου» από δέκα, μόνο 7 χειρουργικά τραπέζια λειτουργούν στο Ιπποκράτειο αντί για 12, λόγω έλλειψης αναισθησιολόγων, τους 6 φτάνουν οι μήνες αναμονής για επέμβαση προστάτη στο ίδιο νοσοκομείο, ενώ για μια εξέταση στα εξωτερικά ιατρεία των νοσοκομείων μπορεί να χρειαστεί μέχρι και 1,5 χρόνος, αρνητικό ρεκόρ που καταγράφεται στο Διδυμότειχο”!

ΕΘΝΟΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ: Το εξπρές του... νομοσχεδίου

“Την οικοδόμηση νέας σχέσης εμπιστοσύνης με τους εταίρους επιδιώκει η κυβέρνηση μέσα από την κατάθεση σειράς νομοσχεδίων το αμέσως επόμενο διάστημα, με τα οποία θα επιβεβαιώνεται έμπρακτα η υλοποίηση των δεσμεύσεων ώστε να διευκολυνθεί από την Ευρωζώνη η χρηματοδότηση της χώρας”, υποστηρίζει η εφημερίδα.

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ: Το απαγορευμένο βιβλίο του Φουράκη που «έκοψε» η... δημόσια τηλεόραση

Η ΑΥΓΗ: Δυναμικά μπροστά

H εφημερίδα υποστηρίζει ότι “δυναμικά προχωρά η κυβέρνηση στην υλοποίηση των μέτρων για τη στήριξη των θυμάτων του Μνημονίου και ταυτόχρονα προωθεί τις σαρωτικές αλλαγές που έχει ανάγκη η χώρα. Παρά το κλίμα πιστωτικής ασφυξίας που επιχειρούν να στήσουν δυνάμεις της Ευρωδεξιάς”.

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Ανατροπές στο ασφαλιστικό Ποιοι πρέπει να συνταξιοδοτηθούν τώρα

Σύμφωνα με την εφημερίδα, μετά το email Βαρουφάκη έρχονται νέες αλλαγές στο ασφαλιστικό και προτείνει σε κατηγορίες εργαζομένων τη συνταξιοδότηση.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Επιχείρηση-σκούπα στις καταθέσεις του Δημοσίου

“Επιχείρηση-«σκούπα» έχει ξεκινήσει ήδη το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους επιχειρώνταςνα εξασφαλίσει το ταχύτερο δυνατό διαθέσιμα ύψους 5,5 δισ. ευρώ από λογαριασμούς φορέων της λεγόμενης Γενικής Κυβέρνησης (ασφαλιστικά ταμεία, ΟΤΑ και ΝΠΔΔ). Το σάρωμα των καταθέσεων των δημόσιων φορέων αναμένεται να περάσει το επόμενο διάστημα σε μια «νέα εποχή» που θέλει την Κεντρική Διοίκηση, και πιο συγκεκριμένα το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, να μπορεί να συγκεντρώνει τους λογαριασμούς των δημόσιων φορέων κάτω από τη διαχείρισή του”, λέει η εφημερίδα.


Η ΕΠΟΧΗ: Από τη διαπραγμάτευση στη διακυβέρνηση

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Πάλι στην κόψη του ξυραφιού η χώρα

Η εφημερίδα υποστηρίζει: “Λιγότερο από δέκα ημέρες μετά τη συμφωνία στο Eurogroup, η χώρα βρίσκεται και πάλι στην κόψη του ξυραφιού, καθώς οι σχέσεις με τους εταίρους δοκιμάζονται εκ νέου μετά την ανακοίνωση των πρώτων νομοσχεδίων της κυβέρνησης, η ρευστότητα στην αγορά βρίσκεται στο «κόκκινο» και επικρατεί ασφυξία στα κρατικά ταμεία, ενώ πρόσθετη περιπλοκή συνιστούν οι έντονες εσωκομματικές αναταράξεις στον ΣΥΡΙΖΑ”.

ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ: Αγγλικό μοντέλο για το ασφαλιστικό

Σύμφωνα με την εφημερίδα “τεκτονικές αλλαγές στο ισχύον ασφαλιστικό σύστημα, με την εφαρμογή ενός άλλου ασφαλιστικού μοντέλου, επιθυμεί να φέρει ο γενικός γραμματέας Κοινωνικής Ασφάλισης (ΓΓΚΑ) κ. Γιώργος Ρωμανιάς. Πρόκειται για ένα μοντέλο, σύμφωνα με το οποίο η πιο κομβική αλλαγή είναι ότι μπαίνει τέλος στις ασφαλιστικές εισφορές, που αντικαθίστανται με έναν ειδικό φόρο, ο οποίος θα αποδίδεται από όλους τους φορολογουμένους. Ταυτόχρονα, καταργούνται ακόμα και τα ασφαλιστικά ταμεία και οι αρμοδιότητές τους μεταφέρονται στην αποκεντρωμένη διοίκηση (δήμοι, περιφέρειες)”.

ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΟΣ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Ο λαός δε θα γίνει χειροκροτητής στη συνέχιση της αντιλαϊκής πολιτικής

H εφημερίδα αναφέρεται στα όσα είπε ο γ.γ. της Κ.Ε. του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, στο συλλαλητήριο του ΚΚΕ, στο Σύνταγμα. “Η θέληση να απαλλαγούμε από τα μνημόνια μπορεί να αποκτήσει πραγματικό περιεχόμενο όταν πούμε ΟΧΙ στα μνημόνια και τους εφαρμοστικούς νόμους, στηρίζοντας την πρόταση νόμου που κατέθεσε το ΚΚΕ στη Βουλή. Οταν αναπτύξουμε την πάλη μας για ανάκτηση των απωλειών. Γι' αυτό και ο αγώνας μας πρέπει να γράψει στην προμετωπίδα του: Ρήξη με την ΕΕ, το κεφάλαιο και την εξουσία τους στην Ελλάδα, με το λαό πραγματικά στην εξουσία”, σταχυολογεί και υπογραμμίζει η εφημερίδα.


ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ Kontra news: Η Ντόρα ζητάει να φύγει ο Σαμαράς

Σύμφωνα με την εφημερίδα, η Ντόρα Μπακογιάννη θέτει θέμα ηγεσίας και ζητά την αποπομπή Σαμαρά, κίνηση που θα εκδηλωθεί την ερχόμενη Πέμπτη στη συνεδρίαση της Κ.Ο. της Νέας Δημοκρατίας.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ: Κρας τεστ μεταξύ εξαγγελιών και πράξης

Η εφημερίδα επιχειρεί “μια πρώτη αποτίμηση με αφορμή τον έναν μήνα του νέου κυβερνητικού σχήματος στην εξουσία”.

Ο ΛΟΓΟΣ: Η Ελλάδα χάνει τα καλύτερα «μυαλά» της

Στην οικονομική μετανάστευση επιστημόνων, λόγω κρίσης, αναφέρεται η εφημερίδα.

ΠΡΙΝ: Κίνημα ανατροπής του νέου μνημονίου

H εφημερίδα αναφέρεται στη συμφωνία της κυβέρνησης με τους τρεις θεσμούς, τη χαρακτηρίζει “απαράδεκτη” και υποστηρίζει ότι οδηγεί “σε νέα τετραετή συμφωνία αλυσοδέματος του λαού στην εξυπηρέτηση του άδικου και χιλιοπληρωμένου χρέους, στη φυλακή του ευρώ και της ΕΕ και των δρακόντιων συνθηκών τους, στην κρεατομηχανή της αδηφάγας κερδοφορίας του κεφαλαίου και των πολυεθνικών μονοπωλίων”. Και προτείνει: “Οι μαχόμενες δυνάμεις της Αριστεράς, όσες διαλέγουν το δρόμο του αγώνα και όχι τις κυβερνητικές καρέκλες, πρέπει να συμβάλουν με αποφασιστικό τρόπο στην ενωτική, αισιόδοξη, ανατρεπτική ανάταση των μαζικών αγώνων”.

ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ: Άγρια ανάκριση στυλ FBI στους μεγαλοεργολάβους

Σύμφωνα με την εφημερίδα, η κυβέρνηση βρήκε, μέσω email ποιοι στήνουν τα μεγάλα έργα και κουβάλησε τον κάθε έναν από αυτούς τους επιχειρηματίες, πάνω από τέσσερις φορές στην Επιτροπή Ανταγωνισμού. Υποστηρίζει ότι η Ε.Ε. θα ζητήσει τα χρήματά της πίσω για τα έργα που δεν ολοκληρώθηκαν κι ότι έρχονται πρόστιμα πολλών εκατομμυρίων για τον καθένα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ: Αριστερές μεταρρυθμίσεις, το τέλος του λαϊκισμού

Σύμφωνα με την εφημερίδα “η συνέχιση των μεταρρυθμίσεων από μια Αριστερή κυβέρνηση, συνιστά ιστορική ευκαιρία για τον, εκ βάθρων, εκσυγχρονισμό του τόπου”.

ΤΟ ΒΗΜΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ: 30 μέρες που άλλαξαν τον Αλέξη Τσίπρα

H εφημερίδα παρουσιάζει Το παρασκήνιο της Συνόδου Κορυφής και του Γιούρογκρουπ, τις πιέσεις του Βερολίνου, μια παγίδα του θανάτου και τον τελικό συμβιβασμό.

ΤΟ ΠΑΡΟΝ: Πάνε να ρίξουν τον Τσίπρα

“Σχέδιο στο οποίο έχουν συνασπιστεί ξένες και εγχώριες δυνάμεις, θεσμικά και εξωθεσμικά κέντρα που επιθυμούν την παράταση των Μνημονίων και της καταστροφικής πολιτικής που οδήγησε τον ελληνικό λαό στη φτώχεια και στην εξαθλίωση” βρίσκεται σε εξέλιξη, σύμφωνα με την εφημερίδα. Όπως υποστηρίζει, “πιέζουν ασφυκτικά την κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα στην προώθηση όλων των μνημονιακών δεσμεύσεων και την εξωθούν στην υπογραφή ενός νέου Μνημονίου, με δυσβάστακτους όρους”. Προσθέτει ότι “στην «ανίερη συμμαχία» έχουν ενταχθεί τις τελευταίες ημέρες και τα εγχώρια Μέσα Ενημέρωσης, τα τηλεοπτικά κυρίως, καθώς οι ιδιοκτήτες τους τελούν σε κατάσταση πανικού μετά τις εξαγγελίες της κυβέρνησης για δημοπράτηση των τηλεοπτικών συχνοτήτων και έλεγχο των οικονομικών τους (χρέη - δάνεια) αλλά και την ανακοίνωση για επανασύσταση της ΕΡΤ”.

ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Εθιστικές τροφές σπρώχνουν στην παχυσαρκία

Σύμφωνα με την εφημερίδα, “επιστημονικά στοιχεία αποκαλύπτουν ότι τα επεξεργασμένα τρόφιμα με άφθονα λιπαρά ή/και ζάχαρη και υψηλό γλυκαιμικό φορτίο, όπως οι πίτσες, οι σοκολάτες και τα πατατάκια, προκαλούν εθισμό”. Υποστηρίζει ότι “στόχος νέας έρευνας είναι να χρησιμοποιηθούν τα αποτελέσματα ως οδηγός των πολιτών που προσπαθούν να αποφύγουν την παχυσαρκία”.

FREE SUNDAY: Οι πρώτες διαψεύσεις

Η εφημερίδα χαρακτηρίζει “δύσκολη” τη διαπραγμάτευση κι επισημαίνει τα πρώτα σημεία στα οποία η κυβέρνηση αναγκάστηκε να κάνει πίσω.

REAL NEWS: Γιούνκερ, Σουλτς και Ολάντ προειδοποιούν την Ελλάδα: «Είναι η τελευταία σας ευκαιρία...».

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας: "οι τρεις υποστηρικτές της ελληνικής κυβέρνησης στην τελευταία διαπραγμάτευση διαμηνύουν τώρα στην Αθήνα ότι θα είναι οι πρώτοι που θα της "τραβήξουν την πρίζα" εάν δεν φέρει θετικά αποτελέσματα". Επισημαίνει, ακόμη, τον "εκνευρισμό του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις επιθέσεις Ελλήνων υπουργών σε στελέχη της Κομισιόν και σε κυβερνήσεις εταίρων" και σημειώνει ότι ο Ζ.Κ.Γιούνκερ "θα θέσει το ζήτημα στον Αλέξη Τσίπρα"