"Πιστεύω πως θα μπορέσει να βρεθεί μια λύση και να αποκατασταθεί η δικαιοσύνη μετά από 72 χρόνια". Αυτό σημείωσε ο πρόεδρος της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης Δαυίδ Σαλτιέλ, για τις διεκδικήσεις της κοινότητας από τη Γερμανία.


Ο κ. Σαλτιέλ ρωτήθηκε από δημοσιογράφους στη σημερινή εκδήλωση μνήμης που έγινε στη Θεσσαλονίκη, για τα λύτρα που κατέβαλε η Κοινότητα στα γερμανικά στρατεύματα, με αφορμή την πρόσφατη απόφαση της Βουλής για διεκδίκηση των λύτρων, αλλά και των χρημάτων που εκταμιεύτηκαν υπέρ των στρατευμάτων κατοχής από τους λογαριασμούς του Δήμου Θεσσαλονίκης.

"Είναι μια δύσκολη υπόθεση γιατί οι Γερμανοί λένε ότι υπάρχει μια συμφωνία, η οποία δεν επιτρέπει να διεκδικήσει η Ελλάδα άλλες αποζημιώσεις, αλλά εγώ θεωρώ ότι η σημερινή κυβέρνηση μπορεί να διαπραγματευθεί με την κυβέρνηση της Γερμανίας.

Το θέμα το βρίσκω περισσότερο πολιτικό στη λύση του παρά στα δικαστήρια" τόνισε -μεταξύ άλλων- ο κ. Σαλτιέλ, σε δηλώσεις του στο περιθώριο της σημερινής πορείας για τα θύματα του Ολοκαυτώματος, που διοργάνωσε η Ισραηλιτική Κοινότητα, ο Δήμος Θεσσαλονίκης και το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο.

"Το έγκλημα ήταν πάντα μελετημένο και όχι τυχαίο. Εκτός από τον θάνατο που ήθελαν να δώσουν στους ομοθρήσκους μας, ήθελαν να πάρουν και οτιδήποτε είχαν στην περιουσιακή τους κατάσταση" πρόσθεσε.

"Ζητούμε την απονομή ιστορικής δικαιοσύνης. Για τα θύματα του Ολοκαυτώματος, για τους συμπολίτες μας που χάθηκαν άδικα στα στρατόπεδα θανάτου του Χίτλερ. 

Διεκδικούμε την αποζημίωση των θυμάτων, την επιστροφή του κατοχικού δανείου και αυτή η πόλη έχει τις δικές της διεκδικήσεις: τα λύτρα που πλήρωσαν οι (Εβραίοι) συμπολίτες μας για να γλιτώσουν τα άρρενα μέλη τους από τα καταναγκαστικά έργα. 

Τα λεφτά που εκταμιεύτηκαν με τη συνενοχή των κατοχικών διοικήσεων του Δήμου Θεσσαλονίκης από τα ταμεία του Δήμου υπέρ των αναγκών των στρατευμάτων κατοχής. 

Δεν είναι ρεβανσισμός, δεν είναι συμψηφισμός με τις δανειακές υποχρεώσεις της χώρας -υπαρκτές ή ανύπαρκτες- αλλά είναι απόδοση δικαιοσύνης 70 και πλέον χρόνια μετά" υπογράμμισε, από την πλευρά του, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Τριαντάφυλλος Μηταφίδης, ύστερα από πρόταση του οποίου υιοθέτησε η Βουλή τη σχετική απόφαση.

Την εκτίμηση ότι "πολύ σωστά η κυβέρνηση έχει βάλει ψηλά το θέμα των αποζημιώσεων" διατύπωσε, από την πλευρά του, ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας.