Η κυβέρνηση της Γαλλίας δήλωσε επισήμως ότι «κανένα ενδεχόμενο δεν μπορεί να αποκλειστεί» σε ό,τι αφορά τα αίτια του δυστυχήματος στα νότια της χώρας, όταν Airbus συνετρίβη στις Άλπεις.


Ο Λευκός Οίκος, πάντως,  σημειώνει ότι, με βάση τα στοιχεία των ΗΠΑ, δεν τίθεται μέχρι στιγμής ζήτημα τρομοκρατικής ενέργειας.

Το «μαύρο κουτί» του αεροσκάφους έχει βρεθεί, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας, Μπερνάρ Καζενέβ.

Τα αίτια του δυστυχήματος δεν έχουν γίνει γνωστά, ενώ το αεροπλάνο δεν εξέπεμψε σήμα κινδύνου.
Μεταξύ των θυμάτων φέρονται να βρίσκονται 16 Γερμανοί μαθητές, μέλη της ίδιας τάξης, οι οποίοι επέστρεφαν από ταξίδι στα πλαίσια προγράμματος ανταλλαγής.Οι ηγέτες Γαλλίας, Γερμανίας και Ισπανίας δήλωσαν σοκαρισμένοι από το γεγονός.

«Είναι η ώρα όπου όλοι μας νιώθουμε βαθύ πόνο», δήλωσε η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ, σημειώνοντας ότι σχεδιάζει να βρεθεί την Τετάρτη στο χώρο του δυστυχήματος.
Τουλάχιστον ένα ελικόπτερο των σωστικών αρχών κατάφερε να φθάσει στο ορεινό σημείο της συντριβής, σε υψόμετρο 2.000 μέτρων.

Ο Γκιλμπέρ Σοβάν, μέλος τοπικού συμβουλίου, τόνισε στην εφημερίδα Les Echos ότι η άτρακτος του αεροσκάφους έχει διαλυθεί. «Το μεγαλύτερο κομμάτι από τα συντρίμμια είναι σε μέγεθος αυτοκινήτου», ανέφερε χαρακτηριστικά.Αυτήκοοι μάρτυρες από το θέρετρο για σκι του Πρα Λουπ δήλωσαν ότι άκουσαν περίεργο θόρυβο περίπου στις 11.00 τοπική ώρα από την πλευρά των τοπικών όρεων.

Το αεροσκάφος  της Germanwings, θυγατρικής της γερμανικής Lufthansa, άρχισε να χάνει ύψος ένα λεπτό αφού είχε φτάσει στο αναγκαίο - για την πτήση του στο συγκεκριμένο σημείο -  ύψος και συνέχισε να πέφτει για οκτώ λεπτά, πριν συντριβεί, ανέφερε ο εκτελεστικός διευθυντής της Germanwing, Τόμας Βίνκελμαν.

Έχασε επαφή με τους ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας της Γαλλίας στις 10:53, ενώ πετούσε σε ύψος 6.000 ποδών. Το Airbus A320 εκτελούσε την πτήση 4U9525 και κατέπεσε μεταξύ της Ντιν και της Μπαρσελονέτ, στη νότια Γαλλία. Σύμφωνα με τις γαλλικές αρχές, δεν υπάρχουν επιζώντες. Οι επιβάτες ήταν συνολικά 144, ενώ τα μέλη του πληρώματος έξι.

Ο Γάλλος πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς δήλωσε ότι έστειλε τον υπουργό Εσωτερικών Μπερνάρ Καζενέβ στο σημείο, ενώ δημιουργήθηκε διυπουργική επιτροπή διαχείρισης της κρίσης για να συντονίσει το έργο των ερευνών.

Γάλλος κυβερνητικός αξιωματούχος τόνισε ότι η επιχείρηση στο σημείο θα είναι «εξαιρετικά δύσκολη και χρονοβόρα», λόγω του δυσπρόσιτου της τοποθεσίας.

Ο βασιλιάς της Ισπανίας, Φίλιππος, ο οποίος βρισκόταν σε κρατική επίσκεψη στη Γαλλία, η οποία και διεκόπη, ευχαρίστησε τη γαλλική κυβέρνηση για τις ενέργειές της.

Τα συλλυπητήριά του προς τον Πρόεδρο της Γερμανίας και τον βασιλιά της Ισπανίας εξέφρασε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος.

Την βαθιά θλίψη του για το αεροπορικό δυστύχημα εξέφρασε και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας από το Βερολίνο.

Ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι τηλεφώνησε στην Καγκελάριο 'Αγκελα Μέρκελ για να της εκφράσει τα συλλυπητήριά του και έκανε λόγο για μια τραγωδία για όλους και όχι μόνο για τους λαούς της Γερμανίας και της Ισπανίας.

Τη βαθιά θλίψη του εκ μέρους της ελληνικής εκπαιδευτικής κοινότητας εξέφρασε και ο υπουργός Πολιτισμού Αριστείδης Μπαλτάς στον Γερμανό Πρέσβη στην Ελλάδα.Το Airbus A320 είναι επιβατικό αεροσκάφος ενιαίας καμπίνας, δημοφιλές για πτήσεις μικρής και μεσαίας διάρκειας.

Σύμφωνα με τις γαλλικές αρχές, ο καιρός ήταν σχετικά καλός την ώρα του δυστυχήματος.