Με τροπολογία που πρόκειται να ενταχθεί στο νομοσχέδιο για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, η κυβέρνηση προωθεί ρύθμιση για τα ληξιπρόθεσμα χρέη που θα εφαρμοστεί μόνο έως το τέλος Μαρτίου. Η ρύθμιση αυτή είναι ανεξάρτητη από το νομοσχέδιο για τις 100 δόσεις και προβλέπει τη διαγραφή του συνόλου των προσαυξήσεων στα ληξιπρόθεσμα χρέη εφόσον ο φορολογούμενος αποπληρώσει εξ ολοκλήρου την αρχική οφειλή. Πρόβλεψη και για μερική εξόφληση χρεών.


Αυστηρή στάση απέναντι στην Αθήνα κρατά ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, επισημαίνοντας πως προϋπόθεση της εκταμίευση κεφαλαίων προς την Ελλάδα είναι η υλοποίηση των δεσμεύσεων: «Από την Αθήνα εξαρτάται πότε θα εκταμιευτούν τα εναπομείναντα κεφάλαια του προγράμματος», τονίζει. Ο Β.Σόιμπλε επικρίνει επίσης την αναφορά του Γ.Βαρουφάκη περί «δημιουργικής ασάφειας», λέγοντας πως «το λέει ενώ γνωρίζει πως δεν στέκει» και ότι κατά τη δική του άποψη η ανακοίνωση του Eurogroup «είναι απολύτως σαφής».


Απολύτως ψευδείς χαρακτήρισε τις πληροφορίες που φέρουν την Ελλάδα να χρειάζεται ένα τρίτο πακέτο στήριξης ύψους 30-50 δισ. ευρώ ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ σε συνέντευξή του στο ολλανδικό τηλεοπτικό δίκτυο RTLZ. 


Νέες επικρίσεις κατά της Κριστίν Λαγκάρντ για την στάση της στην ελληνική υπόθεση εξέφρασε μέσω των Financial Times το πρώην στέλεχος του ΔΝΤ Πίτερ Ντόιλ, καταγγέλλοντας διαρκή υποχώρηση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και συνέχιση της μακράς σειράς λαθών στη ζώνη του ευρώ. Ταυτόχρονα ο Ρίτα Κεμάνι, πρώην στέλεχος του Ταμείου, με αφορμή την ελληνική υπόθεση υποστήριξε πως υπάρχει ανάγκη για μεγαλύτερη διαφάνεια και λογοδοσία εντός του ΔΝΤ.


Να ξεπεράσει, χωρίς απώλειες, την κρίσιμη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ την προσεχή Πέμπτη, θα επιχειρήσει ο πρόεδρός της Αντώνης Σαμαράς που ετοιμάζεται να προβεί σε σημαντικές, κατά τον ίδιο και τη σημερινή ηγετική ομάδα, κινήσεις στο εσωκομματικό πεδίο.


Την αναντιστοιχία μεταξύ των εφαρμοζόμενων οικονομικών πολιτικών στην Ευρωπαϊκή Ένωση και των δεσμεύσεων που αναλαμβάνονται από τις αναπτυγμένες οικονομίες σε επίπεδο G20, επισημαίνει με ερώτησή του προς το συμβούλιο υπουργών Οικονομικών της ΕΕ (Ecofin) ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης.


Ως επιβεβαίωση ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ εγκαταλείπει τις πολυάριθμες μεγαλόστομες εξαγγελίες των τελευταίων ετών και της προεκλογικής περιόδου ερμηνεύει το σχέδιο νόμου για την ανθρωπιστική κρίση ο βουλευτής Φθιώτιδας της Νέας Δημοκρατίας Χρήστος Σταϊκούρας σε ανακοίνωση που έδωσε σήμερα Τετάρτη στη δημοσιότητα.


«Η Δικαιοσύνη, λόγω υποστελέχωσης, εμφανίζει καθυστερήσεις. Αυτό είναι που μπορεί να οδηγήσει στην καθυστέρηση της δίκης της Χρυσής Αυγής και στην αποφυλάκιση βουλευτών της, λόγω της παρέλευσης του 18μηνου της προσωρινής κράτησης» δήλωσε στον Βήμα 99,5 ο υπουργός Δικαιοσύνης.


Σε ανάκληση της διαταγής που προέβλεπε άνοιγμα των κέντρων κράτησης μεταναστών αλλά και τη μη σύλληψη όσων εισέρχονται παράνομα στη χώρα, προχώρησε ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Γιάννης Πανούσης, διατάσσοντας παράλληλα ΕΔΕ για την υπόθεση. Τις παραιτήσεις όσων ευθύνονται ζήτησε ο αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. «Η διαταγή εκδόθηκε παράτυπα, κανένα πολιτικό πρόσωπο δεν είχε γνώση» τόνισε ο κ. Πανούσης.


Το υπουργείο δεν έχει καμία ευθύνη για το έγγραφο που προβλέπει άνοιγμα των κέντρων κράτησης μεταναστών αλλά και τη μη σύλληψη όσων εισέρχονται παράνομα στη χώρα, ξεκαθάρισε ο αρμόδιος υπουργός Εσωτερικών Ν.Βούτσης, τονίζοντας ότι ουδέποτε δόθηκε σχετική εντολή και πως ευθύνη φέρει αποκλειστικά εκείνος που υπογράφει το έγγραφο. Έκτακτη συνέντευξη Τύπου παραχωρεί το πρωί της Τετάρτης ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Γιάννης Πανούσης.


Έκκληση προς το ανθρώπινο δυναμικό του ΕΣΥ «να κρατήσει όρθια τα νοσοκομεία και τα κέντρα υγείας» απευθύνει ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός.


Τα όσα υποστήριξε η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ, ότι η κυβέρνηση αρνείται τον ζωντανό κοινοβουλευτικό έλεγχο, αναγκάζοντας την πρόεδρο της Βουλής να απαγορεύσει την κατάθεση επίκαιρων ερωτήσεων, διαψεύδει η Ζωή Κωνσταντοπούλου. Η πρόεδρος της Βουλής πρόκειται να δώσει συνέντευξη Τύπου για να ανακοινώσει ορισμένες αλλαγές στη διαδικασία κοινοβουλευτικού ελέγχου και άλλα προβλήματα που έχει εντοπίσει στη λειτουργία του κοινοβουλίου.


Δεκάδες πανεπιστημιακοί, συγγραφείς και επιστήμονες με κείμενο που υπογράφουν υπερασπίζονται το δικαίωμα στην κριτική και την ελευθερία του λόγου, με αφορμή την αγωγή που έχει υποβάλει ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς κατά της Athens Review of Books. Με αυτήν ζητεί αποζημίωση 250.000 ευρώ εξαιτίας δημοσίευσης επιστολής αναγνώστη ο οποίος τον χαρακτήριζε ως «τον πιο ακραίο και φανατικό, σκληρό και αμείλικτο κνίτη της γενιάς μας/του, έναν πραγματικό γκαουλάιτερ του σταλινισμού».


Αναβιώνει η ελληνική μάρκα ΙΖΟΛΑ, που ιδρύθηκε στη Θήβα το 1930 και αποτέλεσε για τη χώρα, για πάνω από 50 χρόνια, μια από τις μεγαλύτερες βιομηχανίες, με περισσότερους από 2.500 εργαζόμενους και παραγωγή 800.000 συσκευών ετησίως.


Έντονα σημάδια καταπόνησης και κόπωσης παρουσιάζει το ευρωπαϊκό οικοδόμημα, γράφει η νέα αρχισυντάκτρια του BBC, Κάτια Άντλερ, αποτιμώντας την διαδρομή που έχει διανύσει η ΕΕ από το 1998. «Ένας χωρίς προηγούμενο αριθμός ανθρώπων επέλεξε να ψηφίσει λαϊκιστές, ευρωσκεπτικιστές πολιτικούς στις εκλογές τον περασμένο χρόνο. Πολλοί στην Ευρώπη δεν θέλουν την ΕΕ να έρθει πιο κοντά» σημειώνει.