Στην κατάθεση φακέλου με έξι προτεινόμενες από την Ελλάδα μεταρρυθμίσεις θα προχωρήσει την προσεχή Δευτέρα στο Eurogroup, ο Γιάνης Βαρουφάκης.

Στη βάση αυτών των προτάσεων, θα υπάρξει συζήτηση στο Συμβούλιο για το ποιες μεταρρυθμίσεις θα προηγηθούν και η χώρα θα κριθεί από τις μεταρρυθμίσεις τις οποίες θα υλοποιήσει. Ο υπουργός Οικονομικών δήλωσε ότι η χώρα βρίσκεται σε διαδικασία εξασφάλισης πόρων για όλο το τετράμηνο, επανέλαβε ότι δεν θα ληφθούν υφεσιακά μέτρα και τόνισε ότι μοναδική λυση είναι η αναδιάρθρωση του χρέους εντός ευρωζώνης κι όχι η επιστροφή στη δραχμή.


Τον κίνδυνο της αυτοπαγίδευσης σε δεσμεύσεις και τετελεσμένα προσπαθεί να αποφύγει η κυβέρνηση, επιμένοντας στην ορθότητα της απόφασής της να μην κυρωθεί η συμφωνία με τους εταίρους από τη Βουλή. Σπεύδει όμως να διαβεβαιώσει ότι η συμφωνία που θα προκύψει μετά τον Ιούνιο θα τεθεί υπό την έγκριση του Κοινοβουλίου.


Διευκρινίσεις για το πρόγραμμα αντιμετώπισης της ανθρωπιστικής κρίσης, το οποίο αποτελεί το πρώτο νομοσχέδιο της κυβέρνησης που παίρνει το δρόμο για τη Βουλή, παρείχε την Τρίτη η αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου. Το πρόγραμμα, κόστους 200 εκατ. ευρώ, αφορά χιλιάδες οικογένειες που διαβιούν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας, δηλαδή με λιγότερα από 400 ευρώ το μήνα για 4μελή οικογένεια.


Μπαράζ ατομικών συμβάσεων στον ιδιωτικό τομέα καταγράφουν οι υπηρεσίες του υπουργείου Εργασίας αλλά και της ΓΣΕΕ, ενόψει των σχεδιαζόμενων αλλαγών στα εργασιακά και της αύξησης του κατώτατου μισθού. Βασικό χαρακτηριστικό των περισσότερων «ατομικών συμφωνιών» είναι ότι δεν αναφέρεται ρητά η ημερομηνία λήξης τους και της αυτοδίκαιης και χωρίς άλλους όρους επαναφοράς στο πρότερο καθεστώς της εργασιακής σχέσης.


Στο υψηλότερο επίπεδο από τον Μάρτιο του 2013 ανήλθε το Φεβρουάριο ο δείκτης διάλυσης του ευρώ (Euro Break-up Index -ΕΒΙ) σύμφωνα με έρευνα του Reuters που πραγματοποιήθηκε από τις 26 έως τις 28 Φεβρουαρίου και στην οποία συμμετείχαν 980 ιδιώτες και θεσμικοί επενδυτές. Το πρακτορείο σημειώνει πως το 38% των ερωτηθέντων επενδυτών δήλωσαν τον Φεβρουάριο ότι αναμένουν διάλυση της ευρωζώνης μέσα στους επόμενους μήνες, όταν τον Ιανουάριο το αντίστοιχο ποσοστό ήταν στο 24,3%. Σημειώνεται πως ο δείκτης EBI είχε καταγράψει ιστορικό υψηλό 73% τον Ιούλιο του 2012, ενώ τον Ιούλιο του 2014 είχε υποχωρήσει στο 7,6%. 


Δεν άφησε ασχολίαστο επικριτικό σχόλιο του αρχισυντάκτη του Reuters Χιούγκο Ντίξον ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης. Ο Ντίξον σχολίασε μέσω twitter δηλώσεις που απέδωσε στον κ. Βαρουφάκη αναφέροντας τα εξής: «Ο Βαρουφάκης ήταν ανόητος να πει ότι η κυβέρνηση ενδέχεται να α) μην είναι σε θέση να πληρώσει το ΔΝΤ β) να εισαγάγει έκτακτη εισφορά. Τέτοιου είδους δηλώσεις θα μπορούσε να προκαλέσουν φυγή καταθέσεων». Η απάντηση του Γιάνη Βαρουφάκη μέσω twitter ήταν άμεση: «Μόνο που ποτέ δεν τα είπα αυτά Χιούγκο.... Τα ελληνικά σου χρειάζονται βελτίωση (ή καλύτερες πηγές).»


«Ψήφο εμπιστοσύνης» στους τρεις αρχηγούς των Σωμάτων Ασφαλείας δόθηκε τη Δευτέρα το βράδυ. Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες συνεκλήθη το ΚΥΣΕΑ και «δια περιφοράς» αποφάσισε την ανανέωση της θητείας των τριών αρχηγών


«Καραμπόλες» με γυναικείο άρωμα αναμένεται να προκαλέσει στο Διοικητικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας η αποχώρηση του Κριστιάν Νουαγέ από τη θέση του επικεφαλής της Τράπεζας της Γαλλίας. Ειδικότερα, όπως αναφέρει το Bloomberg η αναμενόμενη αποχώρηση του Νουαγέ, που είναι ένα από τα παλαιότερα μέλη στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ, θα φέρει μεγάλες αλλαγές στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα – ειδικά αν το μέλος του Εκτελεστικού της Συμβουλίου, ο επίσης γάλλος Μπενουά Κερέ αντικαταστήσει τον Νουαγέ στη θέση του επικεφαλής της Τράπεζας της Γαλλίας.


 

Πήλινα ειδώλια και άλλα σημαντικά ευρήματα έφερε στο φως η αρχαιολογική σκαπάνη στον Τομέα Τσακιρίδη, στο κέντρο της αρχαίας πόλης των Αιγών στη Βεργίνα. Τα ευρήματα της ανασκαφικής έρευνας θα παρουσιαστούν την Πέμπτη 5 Μαρτίου (ώρα 13:15) στην Αίθουσα Τελετών του παλαιού κτιρίου Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ, στο πλαίσιο του Αρχαιολογικού Συνεδρίου για τις ανασκαφές του 2014 στη Μακεδονία και τη Θράκη.


Ενώπιον του εφέτη ανακριτή οδηγείται εντός της ημέρας για να απολογηθεί, ο καταδικασμένος για συμμετοχή στην Οργάνωση «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς», Χρ.Τσάκαλος. Το κατηγορητήριο σε βάρος του περιλαμβάνει πράξεις που αφορούν το σχέδιο απόδρασης μελών των «Πυρήνων», το οποίο αποκαλύφθηκε μετά τη σύλληψη Ξηρού. Στην εισαγγελία Πειραιά με την κατηγορία της υπόθαλψης εγκληματία η μητέρα των αδελφών Χρήστου και Γεράσιμου Τσάκαλου και η 26χρονη σύντροφος του δεύτερου.


Απεργία πείνας πραγματοποιούν δέκα μέλη της οργάνωσης «Συνωμοσία των Πυρήνων της Φωτιάς», ζητώντας -όπως αναφέρουν σε κείμενό τους από τη φυλακή- να αφεθούν ελεύθεροι οι συγγενείς των κρατουμένων που συνελήφθησαν τις τελευταίες ημέρες.

 


Με πρόστιμα χιλιάδων ευρώ ανά ημέρα από την EE απειλείται η Ελλάδα για το γεγονός ότι η Ανατολική Αττική παραμένει βασίλειο των λυμάτων. Στην περιοχή υπάρχουν περίπου 150.000 βόθροι, με συνέπεια η ρύπανση από βοθρολύματα που ρίχνονται ανεξέλεγκτα σε ρεματιές και δρόμους να έχει χτυπήσει «κόκκινο».


Πανικός επικρατεί από νωρίς το πρωί της Τρίτης στα καταστήματα του ΙΚΑ, όπου ασφαλισμένοι σχηματίζουν τεράστιες ουρές για τη θεώρηση των βιβλιαρίων υγείας τους. Το ΙΚΑ, ωστόσο, εξηγεί ότι δεν είναι απαιτείται η προσέλευση των ασφαλισμένων στα υποκαταστήματα για τη θεώρηση, καθώς αυτή πλέον μπορεί να γίνει ηλεκτρονικά.