Η τρόικα είναι παρελθόν με τον τρόπο που την γνωρίσαμε, καθώς και η πρακτική να έρχονται στην Αθήνα στελέχη της τρόικας εξουσιοδοτημένα και να μιλούν με τα υπουργεία, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
«Η επιλογή της κυβέρνησης είναι ο Γιάνης Βαρουφάκης και με αυτόν θα πορευθούμε» υπογράμμισε, κλείνοντας το σχετικό θέμα.



Η εκτέλεση του προϋπολογισμού, η εξέλιξη των μακροοικονομικών μεγεθών, αλλά και οι μεσοπρόθεσμες χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδος θα βρεθούν αρχικά στο επίκεντρο των τεχνικών διαβουλεύσεων που θα έχουν την Τετάρτη σε Βρυξέλλες και Αθήνα τα στελέχη του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης με αυτά των θεσμών. Κλιμάκιο (Fiscal Team) των ΔΝΤ, ΕΕ και ΕΚΤ θα εγκατασταθεί από αύριο στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.


«Δεν είναι δυνατόν να υπάρξει χρηματοδότηση στην Ευρωπαϊκή Ένωση δίχως επαφή των τεχνικών κλιμακίων» υποστήριξε την Τρίτη ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Λαπαβίτσας. Ο ίδιος εκτίμησε πως με την έναρξη του ελέγχου από τα τεχνικά κλιμάκια, «πιθανότατα θα αρχίσει μια εκτόνωση της πίεσης για να έχουμε κάποια φυσιολογικότητα στη χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας», ενώ επανέλαβε πως η κυβέρνηση δέχεται «πολύ μεγάλες πιέσεις».


Κάλεσμα σε όλους να φέρουν να «επαναπατρίσουν» τις καταθέσεις τους απηύθυνε  ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης. Τόνισε χαρακτηριστικά: «Όλοι οι πολιτικοί και οι μη πολιτικοί πρέπει να φέρουν τα λεφτά τους στην Ελλάδα. Δίνουμε ένα αγώνα ύπαρξης και χρειάζεται και το 1 ευρώ αυτός ο αγώνας».


«Έχω φέρει περισσότερα χρήματα στη χώρα απ' όσα έχω βγάλει» δήλωσε την Τρίτη ο τέως υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης, σχολιάζοντας το θέμα που δημιουργήθηκε για το ζήτημα των εμβασμάτων που έστειλε στο εξωτερικό.


Λίγες μέρες θα χρειαστούν ακόμα για την κατάθεση του νομοσχεδίου με τη ρύθμιση των 100 δόσεων σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία, είπε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Δημήτρης Μάρδας. «Εκείνο το οποίο προέχει είναι να κατέβει ένα τέλειο νομοσχέδιο και αυτό είναι το στοιχείο που κατά την άποψή μου καθυστερεί όλη αυτή την διαδικασία» υπογράμμισε.


Αλλαγές στους νόμους 3842/2010, 3943/2011, 4110/2013, 4172/2013 και 4250/2014, αλλά και σε μια σειρά εγκυκλίων που έχουν εκδοθεί την τελευταία εξαετία σχετικά με τις ενδοομιλικές συναλλαγές και τις τριγωνικές συναλλαγές επεξεργάζεται το υπουργείο Οικονομικών προκειμένου να περιορίσει την φοροαποφυγή. 


Παραλλαγή της πρότασης για φορολογική περαίωση εισοδημάτων και περιουσίας που είχε καταθέσει ο πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς Μιχάλης Σάλλας τον Ιανουάριο του 2014 εξετάζει η κυβέρνηση. Συγκεκριμένα, το υπουργείο Οικονομικών εμφανίζεται έτοιμο να απευθύνει πρόσκληση σε όσους έχουν αδήλωτα εισοδήματα στο εξωτερικό να τα αποκαλύψουν, καταβάλλοντας χαμηλό φόρο π.χ. 15%.


Στις 20 Απριλίου, μετά την ολοκλήρωση της διαβούλευσης και της ψήφισης του σχεδίου νόμου από την Ολομέλεια της Βουλής, αναμένεται να ανοίξει η ΕΡΤ σε πλήρη ανάπτυξη όλων των τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών της προγραμμάτων. Επανέρχονται οι απολυμένοι της 11ης Ιουνίου 2013. Παραμένει προς το παρόν το ανταποδοτικό τέλος στα 3 ευρώ.


H αντιπαράθεση Σαμαρά-Δένδια που υφέρπει στο παρασκήνιο και εκδηλώθηκε και ονομαστικά στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ ήταν μάλλον «σαν έτοιμη από καιρό», όπως γράφουν Τα Νέα της Τρίτης. Φαίνεται να άρχισε από τις ημέρες του Ν.Δένδια στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης και κορυφώθηκε με τη μετακίνησή του στο υπουργείο Ανάπτυξης.


Την όρεξη σε κατοίκους και τοπικούς φορείς που εξαρχής αντιδρούσαν στις συνενώσεις των δήμων άνοιξαν οι δηλώσεις του υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης για «χωροταξική αποκλιμάκωση» του Καλλικράτη. Ωστόσο, το υπουργείο διαμηνύει ότι χρειάζεται διεξοδικός διάλογος, αλλά και χρηματοδοτικά εργαλεία για τις αλλαγές στα όρια των δήμων.



Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε ο νομός Σερρών, μετά τις καταστροφικές πλημμύρες που σημειώθηκαν τα τελευταία 24ωρα. Περίπου 50.000 στρέμματα καλλιεργήσιμων εκτάσεων σε δεκάδες χωριά του νομού Σερρών έχουν πλημμυρίσει, αγροτικοί δρόμοι και γέφυρες έχουν κοπεί στα δύο, ενώ στα αναχώματα ροής του Στρυμόνα έχουν σημειωθεί καθιζήσεις και θραύσεις.