Ο Larry Siscin


Τέσσερις κωμικοί ανεβαίνουν στη σκηνή του Μπουρλέσκ. Μας προσκαλούν σε μια βραδιά Stand Up Comedy που θα μας μείνει αξέχαστη. Ζητήσαμε λεπτομέρειες.


Αναγκάσαμε τον έναν από αυτούς, τον Λάρι, να σταματήσει το διάβασμα. κρύψαμε το μικρόφωνο, για να μη βρεθούμε στο στόχαστρο και αρχίσαμε τις ερωτήσεις.

Εν κατακλείδι (sic) του αρέσει η κρίση γιατί του δίνει θέματα, απεχθάνεται την πολιτική, πάσχει από το σύνδρομο του μαυροπίνακα και προτιμάει να τον φωνάζουν Ιλαρίωνα.

Ας αφήσουμε τα αστεία (να βγουν από το δωμάτιο) κι ας πιάσουμε τα σοβαρά. Ρωτάμε, απαντάει. Θέλαμε να χρησιμοποιήσουμε προβολέα στα μάτια και τανάλια για τα νύχια, αλλά μαρτύρησε χωρίς ξύλο. Εμείς με έντονη γραφή (γιατί έχουμε κι ένα θεϊκό σύνδρομο που μας κατατρέχει) κι εκείνος με απλά γράμματα:

O Ανέστης Μαστορίδης


Stand Up Comedy σε καιρό κρίσης... Ευκαιρία για περισσότερη Comedy, ή για λιγότερους θεατές;

Το stand up στην Ελλάδα αναπτύχθηκε πολύ γρήγορα τα τελευταία χρόνια, τα χρόνια της κρίσης. Λογικά είναι ένας συνδυασμός της παγκόσμιας ανόδου του stand up, με τους αμερικάνους κωμικούς να αναγνωρίζονται πλέον διεθνώς (η πειρατεία βοηθάει πολύ) αλλά και της ανάγκης του κόσμου για πιο έκθεση σε διαφορετικές ιδέες. Πολύ συχνά θεατές λένε “γιατί δεν το είδα έτσι νωρίτερα!”. Στο  stand up παίρνουμε ιδέες και καταστάσεις και βρίσκουμε το γέλιο σε αυτές. Ο stand up comedian είναι ο μοναδικός υπεύθυνος για το τι γίνεται σε ολόκληρο τον χώρο για τα λεπτά που κρατάει το μικρόφωνο και η διαχείριση αυτής της ευθύνης μπορεί να είναι καθαρτική τόσο για τον κωμικό όσο και για το κοινό.

Τα θέματά σου τα αντλείς από την πολιτική ή την καθημερινότητα (αν και, τελευταία, η πολιτική έγινε καθημερινότητα);

Εγώ μιλάω κυρίως για τα προβλήματα που συναντώ στην δική μου καθημερινότητα, που μάλλον διαφέρει πολύ από αυτή των περισσότερων (teaser). Δεν μετράω βέβαια τα αστειάκια για τον Βαρουφάκη, αυτά σταμάτησαν να είναι πολιτικά την Τετάρτη το απόγευμα. Γενικά δεν με ενδιαφέρει να σχολιάσω πολιτική σε επίπεδο προσώπων. Οι περισσότεροι, ή μάλλον αυτοί που ο κόσμος θα αναγνώριζε, γελοιοποιούνται μόνοι τους, δεν μένουν και πολλά για να αποτελειώσω. Ιδέες όμως που κρύβονται πίσω από ανθρώπινες αλληλεπιδράσεις, εκεί υπάρχει πολύς χώρος για δουλεία! 

Λάρρυ; Γιατί όχι Λευτέρης;

Γιατί όχι Ιλαρίων;! 

Ο Cain


Πώς προέκυψε ο Λάρρυ στη Stand Up Comedy. Ή, μήπως, έγινε το αντίθετο;

Η πρώτη φορά που μίλησα σε κόσμο για να πω αστεία ήταν στο club μαθηματικών του πανεπιστήμιου μου στην Αγγλία, μπροστά από ένα μαυροπίνακα που συχνά χρειαζόταν για να ξεδιπλωθούν τα αστεία. (Αν ένα αστείο δεν πάει όπως νόμιζα ψάχνω ακόμα έναν μαυροπίνακα!) Κάποια στιγμή βγήκα από την αίθουσα και πήγα στο Comedy Society του πανεπιστημίου που τα αστεία για τον Turing και την εξίσωση Stoke δεν πήγαιναν και πολύ μακριά και έπρεπε να βρω τον εαυτό μου έξω από την επιστήμη μου. Πριν ένα χρόνο γύρισα στην Ελλάδα και αμέσως βρήκα την παρέα με όλα τα παιδιά που χτίζουνε τα τελευταία χρόνια την σκηνή της πόλης και της βόρειας Ελλάδας. Τώρα πάλι βρίσκω τον εαυτό μου μαζί με το καινούριο ελληνικό κοινό. Η απάντηση είναι: ο Larry ψάχνει το stand up και το stand up βρίσκει τον Larry.

Ποιους θεωρείς "εμπνευστές" σου στην Stand Up Comedy; Και πόσο μεγάλη διαφορά έχει αυτό που κάνετε εσείς σήμερα με αυτό που έκανε ο Χάρρυ Κλυνν τη δεκαετία του 70 και του 80;

Βλέποντας κωμικούς όπως τους Larry David, Richard Lewis, Billy Connolly, Don Rickles θέλω να πάρω μικρόφωνο εκείνη την στιγμή. Από την άλλη, κωμικοί όπως ο Jimmy Carr και ο Jerry Seinfeld με κάνουν να θέλω να δουλέψω περισσότερο. Και τα δύο group είναι εξίσου σημαντικά για έμενα! Δεν έχω ιδέα τι γινόταν πριν 30-40 χρόνια στην Ελλάδα, αν και ίσως θα έπρεπε για ιστορικούς λόγους.

Στο εξωτερικό μεγάλα αστέρια του Χόλιγουντ ξεκίνησαν από την Stand Up Comedy (χαρακτηριστική η περίπτωση του Έντι Μέρφι, αλλά και του μακαρίτη Ρόμπιν Ουίλιαμς). Σκέφτεσαι τον εαυτό σου στη θέση τους;

Ειδικά αυτή του Williams την αποφεύγω ενεργά τα τελευταία χρόνια, αν και είχα προτάσεις. 

Ο Ζεν


Πώς προέκυψε η παρέα του Μπουρλέσκ;

Από το Μπουρλέσκ θα περνάμε όλοι οι κωμικοί της πόλης και θα φέρνουμε κι απ’ έξω. Αυτή την περίοδο επικεντρώνεται σε θεατρικά δρώμενα και δίνει και σε εμάς την δυνατότητα να έχουμε ένα εβδομαδιαίο στέκι. Είναι ένας χώρος που μας αρέσει πολύ, έχει σκηνούλα, και ίσως φέρω μαυροπίνακα τώρα που μου το θυμίσατε!  

Να ρθούμε; Τι θα δούμε;

Να έρθετε, να έρθετε!!! Αυτή την Κυριακή θα έχουμε ένα “youtube phenomenon” το Cain. Τον Αννέστη, πολύτεκνο πατέρα που η κρίση (του σπιτιού του) τον οδήγησε στο stand up. Σε επαφή με έδαφος αλλά και πνευματικότητα μας κρατάει ο Στέφανος Ζεν κι εγώ θα  αναλάβω ιδέες που δεν θα ήθελε κανένας να έχει. Keeping us tuned θα ειναι ο Αλέξανδρος Χαριζάνης και ο Βασίλης Κατέρης.

Οι φωτογραφίες είναι του Άρη Ακριτίδη και μας δόθηκαν από τους καλλιτέχνες.

H ταυτότητα της παράστασης
Ημέρες παράστασεων:  Από Κυριακή 1 Μαρτίου και κάθε Κυριακή
ώρες παραστάσεων : 21.00
είσοδος:  3 ευρώ 
τηλέφωνα κρατήσεων: 6976568624, 6947351142