Της ΧΑΡΑΣ ΛΕΜΟΝΗ

Μάλλον θα αργήσει ο Αλέξης Τσίπρας να φορέσει τη γραβάτα που του χάρισε ο Ιταλός πρωθυπουργός, αφού μόλις λίγες ώρες μετά το δώρο που πρόσφερε στον Έλληνα ομόλογό του (για να το φορέσει μόλις περάσει η ¨κρίση¨),
ο Ματέο Ρέντσι χαρακτήρισε «θεμιτή και προσήκουσα» την απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να στερήσει από τις ελληνικές τράπεζες μία από τις πηγές χρηματοδότησής τους.


Σε ανακοίνωσή του, ο κ. Ρέντσι αναφέρει ότι «η απόφαση της ΕΚΤ για την Ελλάδα είναι θεμιτή και προσήκουσα στο μέτρο που θέτει όλα τα ζητήματα στο τραπέζι» και προσθέτει: «Σε έναν άμεσο διάλογο, είναι θετικό μια Ένωση να είναι ικανή, προχωρώντας πέρα από μια εντελώς γραφειοκρατική αντίληψη που στρέφεται προς τη λιτότητα, να τηρήσει και να φροντίσει να τηρηθούν οι δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί κα να ατενίσει με τη μεγαλύτερη εμπιστοσύνη και τη μεγαλύτερη αποφασιστικότητα προς έναν ευρωπαϊκό ορίζοντα ανάπτυξης και επενδύσεων». 


Υπενθυμίζεται ότι το βράδυ της Τετάρτης η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ανακοίνωσε αιφνιδιαστικά ότι σταματά να κάνει δεκτά τα ελληνικά ομόλογα. Η απόφαση αυτή στην πράξη απομονώνει την Ελλάδα μέχρι τη σύναψη συμφωνίας πάνω σε ένα νέο πρόγραμμα και μετακυλύει την ευθύνη της χρηματοδότησης στην Τράπεζα της Ελλάδος.