DETROP-OENOS egkainia 20150226_01

Αν κάποιος δε γνώριζε πως στην Ελλάδα προηγήθηκαν εκλογές και έχει αλλάξει η κυβέρνηση και η πολιτική, θα είχε την εντύπωση πως τα εγκαίνια των κλαδικών εκθέσεων Detrop και η Oenos έκανε υπουργός προηγούμενης κυβέρνησης…

 

Εγκαινιάζοντας απόψε τις δύο εκθέσεις ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, κ. Παναγιώτης Σγουρίδης, τόνισε πως στόχος του υπουργείου είναι να συνδεθεί ο πρωτογενής και ο δευτερογενής τομέας στον μεγαλύτερο δυνατό βαθμό για την καλύτερη τυποποίηση των προϊόντων, τη διαφήμιση τους και την προώθηση των εξαγωγών.

«Θέλουμε μέσω της ελληνικής μεσογειακής διατροφής να δώσουμε και ένα συγκριτικό πλεονέκτημα στην ναυαρχίδα της ελληνικής οικονομίας, στον τουρισμό» πρόσθεσε ακόμη ο κ. Σγουρίδης, θυμίζοντας τον προκάτοχό του Αθανάσιο Τσαυτάρη, ο οποίος είχε υλοποιήσει παρόμοια δράση.

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, κ. Δημήτρης Μάρδας, σημείωσε πως οι εκθέσεις είναι ένα μέσο της πολιτικής εξωστρέφειας, ενώ υπάρχουν και άλλα μέσα, τα οποία πρέπει να αξιοποιηθούν για να βοηθηθούν οι Έλληνες εξαγωγείς να προσεγγίσουν τις ξένες αγορές. Θέση που πολλάκις έχει ακουστεί στο παρελθόν και από προηγούμενους υπουργούς.

Η υφυπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης (Μακεδονίας-Θράκης) κα. Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά, δήλωσε πως οι εκθέσεις Detrop και Oenos αναδεικνύουν και προβάλλουν την ποιοτική ανταγωνιστικότητα των προϊόντων του πρωτογενούς τομέα. Σα να άκουγε κάποιος τον προκάτοχό της, Γιώργο Ορφανό…

Η Αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης κα. Βούλα Πατουλίδου, η οποία εκπροσώπησε τον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, κ. Απόστολο Τζιτζικώστα, υπογράμμισε πως «όσο καλό και εάν είναι ένα προϊόν, εάν δεν το επικοινωνείς και δεν το αναδεικνύεις, είναι σαν να μην υπάρχει. Το βασικό είναι ότι έχουμε προϊόντα και με ονοματεπώνυμο και με πιστοποίηση και με την καλύτερη δυνατή ποιότητα. Μέσα από τέτοιες εκθέσεις μπορείς να τα αναδείξεις», είπε και θύμισε… Βούλα Πατουλίδου (αφού αυτή δεν άλλαξε…)

Στις προοπτικές της Θεσσαλονίκης αναφέρθηκε, για άλλη μία φορά, ο δήμαρχος Γιάννης Μπουτάρης, λέγοντας πως με αιχμή τις εκθέσεις Detrop και Oenos, η πόλη μπορεί να γίνει η «αιχμή του δόρατος» για την ανάπτυξη των γεωργικών προϊόντων της Μακεδονίας.

Ο Πρόεδρος της ΔΕΘ-Helexpo κ. Τάσος Τζήκας, επισήμανε ό,τι και στη συνέντευξη Τύπου που είχε γίνει πριν μια μέρα: Πως στόχος του εθνικού εκθεσιακού φορέα είναι η μεγαλύτερη δυνατή διεθνοποίηση των δραστηριοτήτων του, ενώ υπογράμμισε την συνεχή ανοδική πορεία των εκθέσεων Detrop και Oenos.Το εκθεσιακό αυτό «δίδυμο» κατάφερε να συγκεντρώσει φέτος περισσότερους από 500 εκθέτες και να καλύψει καθαρό εκθεσιακό χώρο 7.665 τ.μ., σε επτά περίπτερα. Στο πλαίσιο των δύο διοργανώσεων η ΔΕΘ-Helexpo υλοποιεί πρόγραμμα hosted buyers, με περίπου 250 προσκεκλημένους ξένους εμπορικούς επισκέπτες από 30 και πλέον χώρες, με τα προγραμματισμένα μάλιστα «ραντεβού» να ξεπερνούν τα 3.000.

Και του χρόνου.