Με 53 θέματα στην ημερήσια διάταξη, ανάμεσα στα οποία κι ένα που έκανε άνω - κάτω την προηγούμενη συνεδρίαση, θα πραγματοποιηθεί η 5η Τακτική Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης.


Το δημοτικό συμβούλιο θα συνεδριάσει τη Δευτέρα 2 Μαρτίου 2015, στις 16.00, στο Δημαρχείο (οδός Βασ. Γεωργίου Α’, 1, Αίθουσα Συνεδριάσεων Δημοτικού Συμβουλίου, 1ος όροφος).

Το θέμα που... καίει είναι η έγκριση λήψης δύο δανείων, ύψους 5.240.000 € και 3.800.000 €, με στόχο τη συμμετοχή στο πρόγραμμα JESSICA για τα έργα «Προμήθεια και τοποθέτηση συστήματος υπόγειων κάδων προσωρινής αποθήκευσης απορριμμάτων» και «Εκσυγχρονισμός του Δημοτικού φωτισμού σε επιλεγμένους βασικούς οδικούς άξονες και πάρκα», αντίστοιχα.

Στην οικονομική επιτροπή οι δημοτικοί σύμβουλοι της μειοψηφίας είχαν ψηφίσει υπέρ της λήψης των δύο δανείων. Αυτό, όμως, δεν έγινε και στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου επειδή, όπως υπογράμμισαν "προέκυψαν νέα στοιχεία για το έργο" και, κυρίως, για την τιμή μονάδας που... ανέβηκε υπερβολικά, σύμφωνα με την άποψή τους. Έτσι, μπροστά στον κίνδυνο να μην εγκριθεί η σύμβαση, ο πρόεδρος του σώματος, Παν. Αβραμόπουλος, απέσυρε το θέμα.

Είχε ακολουθήσει η δριμύτατη κριτική του δημάρχου κατά του επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, Σταύρου Καλαφάτη, χωρίς, πάντως, να μπαίνει στην ουσία του θέματος, αλλά αναρωτιόταν για ποιον λόγο "άλλαξαν στάση". Τη διευκρίνιση έδωσε ο σύμβουλος της παράταξης "Εντάξει" Μάκης Κυριζίδης, αλλά λύση δεν βρέθηκε και το θέμα επανεισάγεται. 

Επίσης είναι η τρίτη φορά που το δημοτικό συμβούλιο Θεσσαλονίκης θα κριθεί να επιλέξει Συμπαραστάτη του Δημότη και της Επιχείρησης.

Οι σύμβουλοι θα κληθούν να εγκρίνουν μελέτη συνολικής δαπάνης 1.150.000,00€(!) για το πού θα πρέπει να γίνουν ασφαλτοστρώσεις, καθώς και να εγκρίνουν συντήρηση πάρκων και χώρων πρασίνου και κλάδευση και φύτευση δένδρων στα Δημοτικά πεζοδρόμια, για τα έτη 2015- 2017, θέμα που έχει απασχολήσει πολλές φορές το συμβούλιο( προϋπολογισμού 2.650.000,00€).

Άλλα θέματα που θα συζητηθούν, είναι:

  • Απαλλαγές - μειώσεις τροφείων στους Δημοτικούς Παιδικούς Σταθμούς
  • Έγκριση διάθεσης πίστωσης ποσών 13.396,76€ και 4.955,67€ για την υλοποίηση του προγράμματος «Τοπικά Σχέδια Απασχόλησης» (ΤΟΠ.Σ.Α.) και συγκεκριμένα των πράξεων «Ανακύκλωση - Τοπική Ανάπτυξη και Απασχόληση στη Θεσσαλονίκη» στο πλαίσιο της Αναπτυξιακής Σύμπραξης «Θεσσαλονίκη: Ανάπτυξη- Ανακύκλωση – Απασχόληση» και «Τοπική πλατφόρμα για την απασχόληση και την επιχειρηματικότητα νέων επιστημόνων στην καινοτομία, την έρευνα και την τεχνολογική ανάπτυξη» στο πλαίσιο της αναπτυξιακής Σύμπραξης «Θεσσαλονίκη Ευφυής Πόλη - Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρία», αντίστοιχα
  • Έγκριση πραγματοποίησης προγραμμάτων και εκδηλώσεων του Τμήματος Προγραμμάτων και Δια Βίου Μάθησης της Διεύθυνσης Εκπαίδευσης και Αθλητισμού