Ημερίδα για το επενδυτικό σχέδιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής οργανώνει, την Παρασκευή 27 Φεβρουαρίου 2015 στο Αμφιθέατρο Τελετών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας το Εργαστήριο Διεθνών Σχέσεων και Ευρωπαϊκής Ολοκλήρωσης, από τις 11.30 το πρωί.

Η ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το επενδυτικό σχέδιο που αποβλέπει στην τόνωση της ανάπτυξης και της απασχόλησης στην Ευρωπαϊκή Ένωση τροφοδότησε πολλές συζητήσεις. Οι κριτικές είναι ανάμεικτες.
Ο ίδιος ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ δήλωσε ότι «το Επενδυτικό Σχέδιο που προτείνουμε σε στενή συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων αποτελεί ένα νέο φιλόδοξο τρόπο τόνωσης των επενδύσεων χωρίς να δημιουργείται νέο χρέος. Τώρα είναι η ώρα να επενδύσουμε στο μέλλον μας, σε στρατηγικούς τομείς για την Ευρώπη, όπως η ενέργεια, οι μεταφορές, τα ευρυζωνικά δίκτυα, η εκπαίδευση, η έρευνα και η καινοτομία.»
Στο ίδιο μήκος κύματος ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων Βέρνερ Χόγιερ σημείωσε ότι «ενώ διαθέτουμε άφθονη ρευστότητα στην Ευρώπη, δεν έχουμε αρκετές επενδύσεις. Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μια κρίση εμπιστοσύνης και, ως εκ τούτου, το στοίχημα είναι να επανασυνδεθούν οι ιδιωτικές επενδύσεις με ελκυστικά έργα.»
Ποια είναι τα θετικά και ποια τα αρνητικά σημεία του σχεδίου; Μπορεί να βοηθήσει την Ευρώπη να ξεφύγει από την κρίση; Ποια είναι η σημασία του για την Ελλάδα; Πώς έγινε δεκτό από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και ποιες είναι οι θέσεις των Ελλήνων Ευρωβουλευτών; Σε αυτά και άλλα ερωτήματα θα κληθούν να απαντήσουν ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών Καθηγητής Δημήτριος Μάρδας, οι Ευρωβουλευτές Εύα Καϊλή, Μαρία Σπυράκη και Κωνσταντίνος Χρυσόγονος, Ακαδημαϊκοί από το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας και το Πανεπιστήμιο Πειραιώς και η κυρία Ελένη Καββαδία από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

Το αναλυτικό πρόγραμμα της ημερίδας:
11.30 Χαιρετισμός Πρύτανη Πανεπιστημίου Μακεδονίας, Καθηγητή Ζαπράνη Αχιλλέα
11.45 Χαιρετισμός Κοσμήτορα της Σχολής Κοινωνικών, Ανθρωπιστικών Επιστημών και Τεχνών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, Καθηγητή Κουσκουβέλη Ηλία
12.00 Παρουσίαση του Επενδυτικού Σχεδίου της ΕΕ για την Ανάπτυξη και την Απασχόληση, Καββαδία Ελένη (Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων)
12.30 Τοποθετήσεις Ευρωβουλευτών (με αλφαβητική σειρά)
Καϊλή Εύα (Επιτροπή Οικονομικής και Νομισματικής Πολιτικής του Ευρ. Κοινοβουλίου)
Σπυράκη Μαρία (Επιτροπή Περιφερειακής Ανάπτυξης του Ευρ. Κοινοβουλίου)
Χρυσόγονος Κωνσταντίνος (Επιτροπή Ανάπτυξης του Ευρ. Κοινοβουλίου)
14.00 Διάλειμμα
15.00 Τοποθετήσεις ακαδημαϊκών (με αλφαβητική σειρά)
Γκότσης Χαράλαμπος (Καθηγητής Τμήμα Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων στο Παν. Πειραιώς)
Μάρδας Δημήτριος (Καθηγητής στο Τμ. Οικονομικών Επιστημών του Αριστοτέλειου Παν. Θεσσαλονίκης και Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών)
Νίκας Χρήστος (Καθηγητής στο Τμ. Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Παν. Μακεδονίας)
Παπαδόπουλος Ιωάννης (Επίκ. Καθηγητής στο Τμ. Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Παν. Μακεδονίας)
Σκιαδάς Δημήτριος (Αν. Καθηγητής στο Τμ. Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Παν. Μακεδονίας)
17.30 Συμπεράσματα
Παπαδόπουλος Ιωάννης (Προεδρεύων Ημερίδας και Επίκ. Καθηγητής στο Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Παν. Μακεδονίας)
17.45 Λήξη Ημερίδας
Προεδρεύων της ημερίδας είναι ο επίκουρος καθηγητής του Τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, κ. Παπαδόπουλος Ιωάννης. Την ημερίδα συντονίζουν οι Κιόχος Απόστολος (Επίκουρος καθηγητής στο Τμ. Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Παν. Μακεδονίας) και Βλάχος Βασίλειος (Υπ. Διδάκτορας στο Τμ. Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Παν. Μακεδονίας)