Φοιτητές από το McGill, καθώς και από διαπιστευμένα ανώτατα ιδρύματα σε όλο τον κόσμο, θα έχουν την ευκαιρία να πάρουν μέρος σε ένα εντατικό, διάρκειας τεσσάρων εβδομάδων εκπαιδευτικό πρόγραμμα, που θα διεξαχθεί στην αγγλική γλώσσα. 


Αυτό προβλέπει το νέο θερινό πρόγραμμα σπουδών με θέμα «Μεσογειακές και Ευρωπαϊκές διασυνδέσεις», που διοργανώνουν στη Θεσσαλονίκη το Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδoς, το Πανεπιστήμιο McGill του Μόντρεαλ και το Προξενείο του Καναδά, παρουσιάστηκε σήμερα.

Το πρόγραμμα, που θα πραγματοποιηθεί από τις 8 Ιουνίου έως τις 5 Ιουλίου 2015, απευθύνεται σε φοιτητές ιστορίας, ιστορίας της τέχνης, αρχαιολογίας των κλασικών και ελληνιστικών χρόνων, βυζαντινής και οθωμανικής περιόδου, καθώς και σε όσους εστιάζουν στη γεωπολιτική των σύγχρονων Βαλκανίων, της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής. Το πρόγραμμα θα περιλαμβάνει καινοτόμες παρουσιάσεις από κορυφαίους ειδικούς, επιτόπια έρευνα, καθώς και επιτόπου κριτική συμμετοχή σε σχέση με τα θέματα που θα μελετηθούν.

Στη σημασία του προγράμματος για την τουριστική προβολή της πόλης αναφέρθηκε ο αντιδήμαρχος Σπύρος Πέγκας. Για τη στενή συνεργασία μεταξύ ελληνικών και καναδικών πανεπιστημίων, μίλησε ο επίτιμος πρόξενος του Καναδά στη Θεσσαλονίκη, Παντελής Πετμεζάς. Ο Κοσμήτορας της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδος επισήμανε ότι η Θεσσαλονίκη είναι ιδανικός τόπος για όλους όσοι ασχολούνται με σπουδές που έχουν σχέση όχι μόνο με την Ελλάδα, αλλά και με τον χώρο των Βαλκανίων και της Μεσογείου.  Τις λεπτομέρειες του προγράμματος παρουσίασε ο καθηγητής Τάσος Αναστασιάδης. Τέλος, ο υπεύθυνος του προγράμματος, Γιώργος Αντωνίου, ανέφερε πως στόχος του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδος και του προγράμματος είναι να αποτελέσει κόμβο διασύνδεσης με την ομογένεια.