vouli_orkomosia_20150205_02.jpg

Ολοκληρώνεται, σε λίγο, με ονομαστική ψηφοφορία, η συζήτηση επί των προγραμματικών δηλώσεων του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα.

 

Σήμερα οι αντεγκλήσεις ήταν αρκετές, με τους επικεφαλής των κομμάτων να παίρνουν το λόγο, αλλά και υπουργούς να υπερασπίζονται τις γραμμές του πρωθυπουργού.

Μίλησε και ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος.

«Είναι μαζί μας το έθνος και η πατρίδα που υπήρξαν θύματα αυτής της κρίσης, γιατί υπάρχει ελπίδα και φως. Γιατί κάποιοι συνομιλούν όρθιοι και διαπραγματεύονται. Γιατί εμείς ζητούμε να μην έρχεται και να μας προσβάλει ο κάθε επίτροπος σε ένα υπουργείο. Γιατί έχουμε εθνική αξιοπρέπεια».

Αυτό τόνισε στη Βουλή ο υπουργός Εθνικής Άμυνας και πρόεδρος των ΑΝΕΛ, Πάνος Καμμένος, κατά την τοποθέτηση του επί των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης.

«Αυθόρμητα οι πολίτες κατέβηκαν στο Σύνταγμα για να στηρίξουν την Ελλάδα. Δεν στηρίζουν τον Τσίπρα ή τον Καμμένο αλλά την Ελλάδα που διαπραγματεύεται» επεσήμανε ο κ. Καμμένος.

Παράλληλα, ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ έκανε λόγο για λάσπη και πόλεμο που δέχθηκε το κόμμα του, αλλά όπως είπε, στάθηκε όρθιο γιατί είχε δίπλα του τους πολίτες.

«Υπάρχει εθνική ενότητα. Το δείχνουν και οι δημοσκοπήσεις που τώρα δεν επηρεάζονται και δείχνουν ότι το 90% των πολιτών συμφωνούν για τη διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων, συμφωνούν και στέκονται δίπλα στην νέα κυβέρνηση. Έχουμε ένα δύσκολο δρόμο αλλά υπάρχει ελπίδα», επεσήμανε ο κ. Καμμένος.

Έμφαση έδωσε ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ στα περιουσιακά στοιχεία των Ενόπλων Δυνάμεων, τονίζοντας ότι μόνο η ακίνητη περιουσία του υπουργείου 'Αμυνας, εκτιμάται στα 32 δισ. 496 εκ. ευρώ ενώ αποδίδει έσοδα 1 εκ. 100 εκ. ευρώ το χρόνο και πρόσθεσε ότι με την σωστή αξιοποίησή της δεν χρειάζονται οι ιδιωτικοποιήσεις.

«Ήρθε η ώρα πλέον να ξεκινήσουμε ένα καινούργιο δρόμο και όλοι μαζί μια καινούργια προσπάθεια», επεσήμανε ο κ.Καμμένος.

Σταθάκης: Η μείωση των κοινωνικών ανισοτήτων είναι παράγων προόδου

stathakis_vouli_20150210_01.jpg

Απόρριψη των προηγούμενων αναπτυξιακών μοντέλων και μια σειρά προτεραιοτήτων για το υπουργείο Οικονομίας, Υποδομών, Τουρισμού και Ναυτιλίας, εξήγγειλε ο αρμόδιος υπουργός, Γιώργος Σταθάκης.

Στις προγραμματικές του δηλώσεις ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής, ο κος Σταθάκης διαπίστωσε, πως το τραπεζοκεντρικό μοντέλο ανάπτυξης που εστιαζόταν στον τουρισμό, την ναυτιλία, τις κατασκευές, τις τηλεπικοινωνίες και τις απελευθερωμένες υπηρεσίες, με επέκταση στη βαλκανική ενδοχώρα και προωθώντας και τις περισσότερες ιδιωτικοποιήσεις στην Ευρώπη μετά την Πορτογαλία, «έριξε τη χώρα στα βράχια και δεν ξαναγυρίζουμε σ' αυτό». Με το μοντέλο αυτό - τόνισε ο κος Σταθάκης - σημειώθηκε αποβιομηχάνιση, ενώ η αγροτική παραγωγή έμεινε στάσιμη ή και μειώθηκε.

Το μνημονιακό μοντέλο, κατά τον υπουργό Οικονομίας, βασίστηκε στην παραδοχή πως οι ιδιωτικοποιήσεις θα έφερναν επενδύσεις, πως με την αύξηση των κοινωνικών ανισοτήτων θα βελτιώνονταν οι επιδόσεις και η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας. Το μοντέλο αυτό προέκρινε τη λογιστική συρρίκνωση του κράτους και τη διεύρυνση της φορολογίας προς τα κάτω.

«Και οι τρεις ιδέες απέτυχαν. Απ' αυτή τη μεγάλη αντιστροφή, κρατάμε ότι η μείωση των κοινωνικών ανισοτήτων είναι παράγων οικονομικής ανάπτυξης, και πως πρέπει να αποστρέψουμε το βλέμμα μας από εύκολες λύσεις τύπου μνημονίου». 'Αλλωστε, «δεν θυμάμαι καμία δόση που να προσέκρουσε στην ολοκλήρωση του Κτηματολογίου, αλλά δεκάδες δόσεις για τις ομαδικές απολύσεις» ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός.

«Η μείωση των κοινωνικών ανισοτήτων είναι παράγων προόδου» συνέχισε ο κος Σταθάκης. «Το ίδιο και η αντιμετώπιση του περιβάλλοντος με τον τρόπο που αντιμετωπίζεται ένα αρχαίο μνημείο. Τα δημόσια αγαθά είναι παράγων ανάπτυξης. Η ιδέα ότι το τραπεζοκεντρικό σύστημα θα καθοδηγήσει τον οικονομικό μετασχηματισμό, είναι λάθος - και θα πρέπει να βρούμε μια νέα ισορροπία ανάμεσα στο κράτος και τους ιδιώτες», παρατήρησε.

Τσιρώνης: Αντιμετωπίζουμε το περιβάλλον ως παραγωγική ανάπτυξη

Ως παραγωγική ανάπτυξη κι όχι ως τροχοπέδη, αντιμετωπίζει το περιβάλλον η νέα ηγεσία του υπουργείου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Περιβάλλοντος και Ενέργειας, όπως τόνισε ο αρμόδιος αναπληρωτής Γιάννης Τσιρώνης, ο οποίος δήλωσε πως η πρώτη προγραμματική δέσμευση του υπουργείου είναι το άνοιγα στους πολίτες. Όπως μάλιστα είπε «ντράπηκε που άκουσε ορισμένους να μιλούν απαξιωτικά για το κίνημα των πολιτών».

Ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος ανακοίνωσε ότι το υπουργείο θα κινηθεί στους τομείς του σχεδιασμού και του ελέγχου, επισημαίνοντας πως αν θέλουμε να μιλήσουμε για μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων και θέσεις εργασίας θα μιλήσουμε για κωδικοποίηση, ώστε να ξέρει ο μικρός επιχειρηματίας τι μπορεί να κάνει εύκολα και γρήγορα, ενώ ανέφερε πως το υπουργείο διαθέτει μόνο 300 ελεγκτές που δεν αρκούν για να γίνεται έλεγχος.

Επίσης είπε ότι αν θέλουμε να μιλούμε για επενδύσεις απαιτείται σταθερό φορολογικό σύστημα και επίσης το κατάλληλο πλαίσιο ώστε να ξέρει πού επενδύει ο κάθε επενδυτής.

Θεοδωράκης: Ήρθαμε για λύσεις

theodorakis_vouli_20150210_01.jpg

Σύμμαχος για το κοινό καλό αλλά αντίπαλος σε κάθε οπισθοδρόμηση και διχαστική λογική, δήλωσε προς την κυβέρνηση ο επικεφαλής του πολιτικού Κινήματος το Ποτάμι, Σταύρος Θεοδωράκης, στην ώρα των αρχηγών κατά τη συζήτηση των προγραμματικών δηλώσεων στη Βουλή.

«Το Ποτάμι δεν ήρθε για να προσθέσει προβλήματα και εγωισμούς στην πολιτική ζωή. Ήρθαμε για λύσεις» ανέφερε στην παρθενική του ομιλία στη Βουλή ο επικεφαλής του Ποταμιού. Ο κ. Θεοδωράκης ξεκαθάρισε ότι «το Ποτάμι θα ψηφίζει τις λύσεις, σε αντίθεση με την πεπατημένη του πολιτικού συστήματος που λέει ναι σε όλα ή όχι σε όλα, προτάσσοντας την ανάγκη ισορροπίας ανάμεσα στην αντίσταση και την κοινή λογική».

Ο επικεφαλής του Ποταμιού ανέφερε ότι στο δύσκολο σταυροδρόμι που βρίσκεται η χώρα χρειάζονται μεγάλες κοινωνικές πλειοψηφίες και γι΄ αυτό κάλεσε τον ΣΥΡΙΖΑ να βρει το σωστό μείγμα πολιτικής. «Όλα χρειάζονται ρεαλισμός και όνειρο, συμβιβασμός και σύγκρουση, κοινή λογική και αντίσταση. Όλα χρειάζονται αλλά οι δόσεις θα καθορίσουν την επιτυχία ή την καταστροφή» είπε ο κ. Θεοδωράκης και πρόσθεσε: «Εμείς θα είμαστε εδώ υπερασπιστές μιας προοδευτικής αναγεννητικής πολιτικής. Χωρίς ιδεοληψίες, χωρίς πολιτικαντισμούς, χωρίς εξαρτήσεις. Συμπαραστάτες στη μάχη για το κοινό καλό, αντίπαλοι στη στασιμότητα και την οπισθοδρόμηση».

Κουρουμπλής: «Αιμοδότηση» του δημόσιου συστήματος Υγείας

kouroublis_vouli_20150210_01.jpg

Στην πρόσληψη 1.000 γιατρών διαφόρων ειδικοτήτων, προχωρεί το υπουργείο Υγείας, εντός του επόμενου τριμήνου, ανακοίνωσε ο αρμόδιος υπουργός Παναγιώτης Κουρουμπλής, ο οποίος δήλωσε ότι η πρώτη μέριμνά του είναι να "αιμοδοτηθεί" το δημόσιο σύστημα Υγείας που «δέχτηκε τη βία της μνημονιακής καταιγίδας».

Επιπλέον, πρόκειται να στελεχωθούν οι δομές Υγείας της χώρας με διοικητικό και βοηθητικό προσωπικό με την επαναπρόσληψη δημοσίων υπαλλήλων, ενώ ο κ. Κουρουμπλής εξέφρασε την προσδοκία το υπουργείο Υγείας να έχει προτεραιότητα και σημαντικό μερίδιο νέων προσλήψεων από τις συνολικά 11.500 προσλήψεις που προβλέπονται για το 2015.

Τόνισε επίσης, ότι η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, η δημόσια Υγεία και οι χρόνιες παθήσεις θα αποτελέσουν τις προτεραιότητες ενός συστήματος που η στρατηγική του θα στηρίζεται στην πρόληψη, ενώ έθεσε ως μέριμνα τη λειτουργία θεσμών που θα εξασφαλίζουν τη διαφάνεια και θα υπερασπίζονται το δημόσιο συμφέρον, με επίκεντρο τις προμήθειες, ώστε «να σταματήσει το πάρτι της τελευταίας δεκαετίας των κατ' εξακολούθηση αναθέσεων».

Όπως μάλιστα επισήμανε ο κ. Κουρουμπλής, διατάχθηκε διαχειριστικός έλεγχος σε τέσσερις μεγάλους οργανισμούς και θα επεκταθεί παντού «και όπου υπάρχουν θύλακες διαφθοράς».

Κουτσούμπας: Πάτε για νέο συμβόλαιο με τους εταίρους

koutsoumpas_vouli_20150210_0.jpg

Η κυβέρνηση προχωρεί σε νέο συμβόλαιο με τους εταίρους, μέσω μιας τεχνικής παράτασης του μνημονίου για ένα εξάμηνο, όπως είναι η πρότασή σας, με τον όρο «πρόγραμμα-γέφυρα», εκτίμησε ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, σημειώνοντας ότι αυτό ήδη διαφάνηκε πιο καθαρά αυτές τις μέρες.

«Το επιβεβαιώσατε και σήμερα, παραδεχόμενοι ότι τη σκληρή διαπραγμάτευση και τη ρήξη την έχετε ως ατού διαπραγματευτικό» τόνισε απευθυνόμενος στα κυβερνητικά έδρανα και προσέθεσε: «Ονομάστε το όπως θέλετε. Ο λαός μας δεν ενδιαφέρεται πώς θα το πείτε το νέο μνημόνιο -συμβόλαιο, συμφωνία ή πρόγραμμα-, αφού προς το παρόν θα παραμένει σε ισχύ το μεγαλύτερο μέρος των μνημονιακών μέτρων και το υπόλοιπο προτείνετε να το καλύψετε με άλλα ισοδύναμα μέτρα διαρθρωτικού χαρακτήρα, με βάση τον ΟΟΣΑ, είτε την εργαλειοθήκη του, είτε τις περιβόητες μεταρρυθμίσεις του».

Ο γγ του ΚΚΕ ανέφερε ότι για να βγει ο λαός από το σημερινό βάλτο της ανασφάλειας, της εκμετάλλευσης, της ανεργίας, για να αποκτήσει μια πραγματικά αξιοπρεπή και υπερήφανη ζωή, πρέπει να οργανώσει την αντεπίθεσή του με στόχο να ανατρέψει, τελικά, τον πραγματικό του αντίπαλο, τους μονοπωλιακούς ομίλους που κρατούν στα χέρια τους τα κλειδιά της οικονομίας. Μόνο τότε -υπογράμμισε ο κ. Κουτσούμπας- θα ξημερώσει πραγματικά μια νέα εποχή στον τόπο μας όπου η παραγωγή, η οικονομία, θα σχεδιάζεται κεντρικά, επιστημονικά, με γνώμονα τις λαϊκές ανάγκες. Μόνο τότε η εργατική τάξη, ο λαός θα καθορίζει το μέλλον του, αφού θα έχει στα χέρια του την εξουσία.

Βενιζέλος: Το πρόγραμμα-γέφυρα της κυβέρνησης είναι γέφυρα των στεναγμών

«Ανάμεσα στην ορθή υπαναχώρηση και το εθνικό κόστος είναι προτιμότερο το πρώτο. Όμως ως στροφή θέλει προσοχή για να μην έχουμε ατύχημα. Η δική μου πρόταση είναι διαπραγμάτευση σκληρή, αλλά όχι ρήξη. Διαπραγμάτευση οργανωμένη, ουσιαστική, όχι επιπόλαιη και επικοινωνιακή. Όχι οριακά παιχνίδια με τεράστιο κίνδυνο για τη χώρα», δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, σε παρέμβαση του στη Βουλή επί των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έκανε, επίσης, λόγο για επικοινωνιακές πιρουέτες της κυβέρνησης, σημειώνοντας ότι τα στελέχη της αναζητούν καταφύγιο σε οποιαδήποτε αναρμόδια δήλωση στο εξωτερικό.

«Ο πρωθυπουργός εμφανίζεται αμετακίνητος προς τα μέσα και διαλλαχτικός προς τα έξω. Απευθύνομαι στον πρωθυπουργό, που σε νεαρή ηλικία ανέλαβε το πηδάλιο της χώρας για να του πω: έφθασε η ώρα της αλήθειας και της ευθύνης- τώρα δεν υπάρχουν υπεκφυγές, αλλά δύσκολες αποφάσεις, όχι μοιραίες», επεσήμανε ο κ. Βενιζέλος και προσέθεσε: «Στόχος ήταν και πρέπει να παραμείνει η ολοκλήρωση του προγράμματος και η ταχύτερη έξοδος από το μνημόνιο. Δεν υπάρχει άλλο πλαίσιο. Το πρόγραμμα-γέφυρα που επικαλείται η κυβέρνηση είναι γέφυρα των στεναγμών, στενή, μινιατούρα. Οι κόκκινες γραμμές οι δικές μας είναι το 70%. Όχι το 30% που υποστηρίζει η κυβέρνηση. Αλλιώς θα είχαμε κλείσει τη διαπραγμάτευση. Φέρτε λοιπόν εσείς κάτι περισσότερο και όχι κάτι λιγότερο».

Βαρουφάκης: Αποδεχόμαστε το 0% του Μνημονίου

varoufakis_vouli_20150210_01.jpg

«Πόσο ποσοστό του Μνημονίου αποδεχόμαστε; Μηδέν τοις εκατό!» δήλωσε ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής, ο υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, απαντώντας στη φιλολογία που αναπτύχθηκε μετά τις δηλώσεις του περί αποδοχής του 70% των μέτρων του προγράμματος. Ο κος Βαρουφάκης, δήλωσε επίσης πως κατά τη διαπραγμάτευση θα κάνει τα πάντα για να αποφύγει τη ρήξη με τους Ευρωπαίους εταίρους, συμπληρώνοντας ωστόσο πως «εάν την έχεις εκ προοιμίου αποκλείσει, τότε δεν διαπραγματεύεσαι».

Ο υπουργός Οικονομικών, διαχώρισε τη λογική του «τοξικού και καταστροφικού» μνημονίου, (υπερδανεισμός της χώρας σε συνδυασμό με συρρίκνωση του ΑΕΠ και σκληρή λιτότητα), από το «φύλο συκής» των θετικών ή ουδέτερων μέτρων που περιελάμβανε το μνημονιακό πρόγραμμα: «Το μνημόνιο, η πυραμιδική λιτότητα τελείωσε. Δεν τελείωσε όμως η συμφωνία με τους εταίρους μας. Για να πάψει όμως να είναι τοξική, απαιτείται νέα συμφωνία. Εκλεγήκαμε για να διαπραγματευτούμε τι; Μια νέα συμφωνία» ανέφερε ο κος Βαρουφάκης και συνέχισε:

«Προτείνουμε γέφυρα ανάμεσα στο παλιό μνημονιακό πρόγραμμα και τη νέα συμφωνία. Για να πείσουμε τους εταίρους, δεν έχουμε κανέναν ενδοιασμό και κανένα δογματισμό, να κρατήσουμε όσα μέρη του μνημονιακού προγράμματος δεν απειλούν να μολύνουν την μεταμνημονιακή εποχή και συμφωνία. Γιατί π.χ. να απορρίψουμε τη δέσμευση για μεταρρύθμιση του φορολογικού κώδικα, ή του επαναπροσδιορισμού της έννοιας της φοροδιαφυγής που κι εμείς θέλουμε;» ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Στη διαπραγμάτευση, μόνη μας τακτική θα είναι να προσέλθουμε με λογικές και σώφρονες προτάσεις. Δεν θα πάμε με καμία διάθεση τακτικισμού. Παρότι έχω ξοδέψει χρόνια μελετώντας τη θεωρία των παιγνίων, δεν θα την εφαρμόσω. Η θεωρία παιγνίων είναι για τα παίγνια - και δεν παίζεις με το μέλλον της χώρας και της Ευρώπης. Η "πανούργα τακτική μας" θα είναι χωρίς μπλόφες και χωρίς περιστροφές» ανέφερε.