soults_01Νέες συστάσεις προς την Αθήνα να τηρήσει τις δεσμεύσεις της απηύθυνε ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς ενώ αναφερόμενος στον Αλέξη Τσίπρα τον χαρακτηρίζει λογικό άνθρωπο,

που πρέπει όμως να εγκαταλείψει τον προεκλογικό του ρόλο και να φερθεί σαν πρωθυπουργός.

Σε συνέντευξή του που θα δημοσιευτεί αύριο στην εφημερίδα Tagesspiegel του Βερολίνου, ο Μάρτιν Σουλτς, απευθύνει έκκληση στην Αθήνα να σεβαστεί τα συμφωνηθέντα: «Αν η Ελλάδα τηρήσει τις δεσμεύσεις της, τότε οι δανειστές θα την στηρίξουν. Αν μια πλευρά αθετήσει τις συμφωνίες θα το πράξει και η άλλη. Και αυτό ακριβώς είναι που δεν θέλει η Ελλάδα στην παρούσα φάση».

Αναφερόμενος στον Αλέξη Τσίπρα ο Μάρτιν Σουλτς είπε ότι «είναι λογικός άνθρωπος με τον οποίο μπορείς να μιλήσεις. Θα πρέπει όμως να εγκαταλείψει τον προεκλογικό του ρόλο, που του επιβάλλει να εφαρμόσει με κάθε κόστος το πρόγραμμα του κόμματός του, και νααναλάβει το ρόλο του πρωθυπουργού».

Σε άλλο σημείο της συνέντευξης ο Μάρτιν Σουλτς είπε ότι έχει κατανόηση για την δεινή θέση στην οποία βρίσκεται η Ελλάδα: «Κατά κάποιο τρόπο η ελληνική κυβέρνηση έχει εγκλωβιστεί, είπε ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου. Υποσχέθηκε πράγματα που θέλει να εφαρμόσει βραχυπρόθεσμα, αλλά δεν είναι σε θέση να το πράξει γιατί πάγωσε το πρόγραμμα προσαρμογής», τόνισε ο γερμανός πολιτικός. Για μια ακόμα φορά ο Μάρτιν Σουλτς κάλεσε την Ελλάδα να φορολογήσει τους πολύ πλούσιους και να καταπολεμήσει την φοροδιαφυγή. Στο εγχείρημα αυτό η κυβέρνηση θα έχει τη στήριξη «ολόκληρης της Ευρώπης», τόνισε ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου.

«Οι ευρωπαίοι εταίροι προκρίνουν την παράταση του ελληνικού προγράμματος που εκπνέει τέλη Φεβρουαρίου», σημειώνει η οικονομική εφημερίδα Handelsblatt. Σε αντάλλαγμα η Αθήνα θα πρέπει να προχωρήσει τις μεταρρυθμίσεις και να συνεχίσει την εξυγίανση των δημοσιονομικών της. Διαφορετικά δεν είναι δυνατή η έγκριση της παράτασης από τα εθνικά κοινοβούλια Γερμανίας, Ολλανδίας και Φινλανδίας. Η γερμανική εφημερίδα προβλέπει δύσκολες διαπραγματεύσεις, μιας και όπως γράφει, η νέα ελληνική κυβέρνηση απορρίπτει τους όρους του προγράμματος.

Η θέση της Γερμανίας ενόψει του Eurogroup είναι σαφής εδώ και καιρό. Όπως δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στη συνέντευξη Τύπου μετά τη επίσκεψη του Έλληνα ομολόγου του Γιάνη Βαρουφάκη στην γερμανική πρωτεύουσα, το Βερολίνο ζητά από την Ελλάδα την τήρηση των συμφωνηθέντων, δηλαδή προώθηση μεταρρυθμίσεων και συνέχιση των ελέγχων από ΕΕ, ΕΚΤ και ΔΝΤ.

Σέλινγκ: Να δοθεί χρόνος στην Ελλάδα για να εκπληρώσει τα συμφωνηθέντα
Με πανομοιότητες θέσεις θα προσέλθει στο Eurogroup η Αυστρία. Σε συνέντευξη του Αυστριακού υπουργού Οικονομικών στην γερμανική εφημερίδα Rheinische Post, ο Χανς Γεργκ Σέλινγκ τονίζει ότι «το μπαλάκι βρίσκεται στην ελληνική πλευρά» και πως «η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να αποδεχθεί την αναγκαιότητα των μεταρρυθμίσεων. Και τότε οι εταίροι προτίθενται να κάνουν διάλογο και να βοηθήσουν».

Ο υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας απέρριψε την μετεκλογικά «αλλαγή των κανόνων του παιχνιδιού και επαναδιαπραγμάτευση των όρων» υπογραμμίζοντας ότι «η ακύρωση μέτρων, το πάγωμα των ιδιωτικοποιήσεων και κατά συνέπεια η απώλεια σημαντικών εσόδων για το ελληνικό δημόσιο, πλήττουν το κλίμα εμπιστοσύνης και πρέπει να αποσυρθούν». Ο Χανς Γεργκ Σέλινγκ πρότεινε «μια μεταβατική λύση στη μορφή πίστωσης χρόνου στην Ελλάδα έτσι ώστε να εκπληρώσει τα συμφωνηθέντα». Ο Αυστριακός υπουργός Οικονομικών δήλωσε τέλος ότι θα παρακολουθήσει με μεγάλο ενδιαφέρον τις προτάσεις του έλληνα ομολόγου του στο Eurogroup.


Από την Deutsche Welle μέσω ethnos.gr