tsipras_vouli_programmatikes_20150208_02.jpg

Με ομιλίες στελεχών της κυβέρνησης και εκπροσώπων των κομμάτων συνεχίζεται στη Βουλή, για δεύτερη μέρα η συζήτηση επί των προγραμματικών δηλώσεων του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα.

 

Η συζήτηση θα συνεχισθεί έως αργά απόψε, όποτε θα διακοπεί για να συνεχισθεί αύριο. Η διαδικασία θα ολοκληρωθεί με τη φανερή ονομαστική ψηφοφορία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης.

«Το τέλος της κρίσης δεν θα έρθει αν πούμε ένα ακόμα «ναι» στο ήδη υπάρχον πρόγραμμα. Το ήδη υπάρχον φάρμακο είναι τοξικό, το γνωρίζει ο θεράπων ιατρός και το παραδέχεται κατ΄ιδίαν- αλλά το συνεχίζει διότι έχει δεσμεύσεις» ανέφερε στην ομιλία του ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης.

varoufakis_vouli_20150209_01.jpg

«Απαιτούμε μια νέα συζήτηση για την ουσία του προβλήματος, επειδή οι πολιτικές που απαιτούν να καταπιούμε, είναι μέρος του προβλήματος και όχι το πραγματικό φάρμακο» συνέχισε ο κ. Βαρουφάκης, ζητώντας εκ νέου μια μεταβατική συμφωνία που θα επιτρέψει στην ελληνική κυβέρνηση να παρουσιάσει σε εύλογο χρόνο τις προτάσεις της για τη διαπραγμάτευση του χρέους.

«Στη διαπραγμάτευση θα προσέλθω με τη σκέψη ότι εκπροσωπώ το 40% που μας ψήφισε, αλλά και το 60% που δεν μας ψήφισε. Θα κρατώ κατά νου τις συγκινητικές προτροπές «να μην κάνουμε πίσω» αλλά και τις προτροπές να βρούμε μια λύση. Εύχομαι ότι δεν θα υπάρξει ελληνική ψυχή, που όπως οι μαυραγορίτες της Κατοχής προσεύχονταν, "βάστα Ρόμελ"».

Μάρδας: Χάσαμε χρήματα από το ΕΣΠΑ

Στοιχεία για τον προϋπολογισμό του 2014 παρουσίασε κατά τη συζήτηση των προγραμματικών δηλώσεων, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Δημήτρης Μάρδας.

Όπως ειδικότερα ανέφερε, «το 2014 τα τακτικά έσοδα παρουσίασαν μια μείωση περίπου κατά 1 δισ. ευρώ. Λόγω κάποιων αιτιών που δεν γνωρίζουμε, η χώρα στερήθηκε 1 δισ. ευρώ από το ΕΣΠΑ, δηλαδή χάσαμε κοινοτικούς πόρους. Μάλλον οφείλεται σε διαδικαστικούς λόγους, σε λόγους γραφειοκρατίας, διότι όταν κάτι το έχουμε και δεν το παίρνουμε, σημαίνει ότι οφείλεται σ' εμάς και όχι σε κάποιους άλλους. Σε ό,τι αφορά το πρωτογενές πλεόνασμα, ενώ κατά σύνταξη του προϋπολογισμού είχε θεωρηθεί ότι θα ανέλθει στα 5,3 δισ. ευρώ, αυτό φαίνεται ότι κλείνει στα 2,9 δισ. Σε ό,τι αφορά το συνολικό έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού, δηλαδή, όλων των φορέων που υπάγονται στον κρατικό προϋπολογισμό, αυτό φαίνεται ότι θα κλείσει στα 4,4 δισ. ευρώ».

Ο κ. Μάρδας στην προγραμματική του ομιλία είπε ότι θα υπάρξει καλύτερη εποπτεία των δημοσίων δαπανών και θα επιδιωχθεί η ενίσχυση της παρακολούθησης της εκτέλεσης του προϋπολογισμού όλων των φορέων της κυβέρνησης. Επιδιώκεται επίσης η αποτελεσματικότερη διαχείριση των ταμειακών πλεονασμάτων όλων των φορέων της γενικής κυβέρνησης, «έτσι ώστε να έχουμε μεγαλύτερη άνεση όταν χρειαζόμαστε περισσότερα χρήματα». Επίσης θα επιδιωχθεί η ενίσχυση της ικανότητας της ταμειακής διαχείρισης και της διαχείρισης του δημοσίου χρέους από τον ΟΔΔΗΧ με τον οποίο το υπουργείο είναι σε διαρκή συνεργασία.

Ως προς τα μισθολογικά, επιδιώκεται η επανεξέταση του θεσμικού πλαισίου του Ενιαίου Μισθολογίου. Ειδικότερα, η Κυβέρνηση θα ξαναδεί τα περίπου 20 μισθολόγια και θα επιδιωχθεί να περιοριστούν «αδικίες» και «αδυναμίες» του συστήματος.

Σε εύλογο χρόνο η αποκατάσταση του μισθού των ενστόλων

Για τομές και θεσμικό πλαίσιο στον τομέα των εξοπλισμών που στόχο θα έχουν τη διαφάνεια και το αξιόμαχο των Ενόπλων Δυνάμεων δεσμεύθηκε με την προγραμματική του ομιλία, ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας, Κώστας Ήσυχος.

isixos_vouli_20150209_01.jpg

Ταυτόχρονα, ο αναπληρωτής υπουργός δεσμεύθηκε για την αποκατάσταση των απωλειών που είχαν οι ένστολοι, σε εύλογο χρόνο και τόνισε ότι αυτή η κυβέρνηση θέτει ως βασική προτεραιότητα τον κοινωνικό ρόλο των Ενόπλων Δυνάμεων μέσα στην ανθρωπιστική κρίση. Στην κατεύθυνση αυτή, θα αξιοποιηθεί κυρίως η υγειονομική υποδομή των Ενόπλων Δυνάμεων για τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού.

Ο αναπληρωτής υπουργός ανέφερε ότι «οι ένστολοι τα τελευταία τέσσερα χρόνια, δέχθηκαν μέχρι και 43% περικοπών στους μισθούς και τις συντάξεις». Πρόσθεσε όμως ότι επειδή η απόφαση του ΣτΕ δεν μπορεί να είναι άμεσα εκτελεστέα, θα υπάρξει διάλογος με όλους τους φορείς, με όλη την ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων, «από πάνω μέχρι κάτω» ώστε να επουλωθούν τα τραύματα σε εύλογο χρόνο.

Ο κ. Ήσυχος έκανε ξεχωριστή αναφορά στην αμυντική βιομηχανία και τα επτά κρατικά εργοστάσια που διαθέτουν πανάκριβα μηχανήματα και διέθεταν προσωπικό με μεγάλη τεχνογνωσία, αλλά έγιναν οριζόντιες περικοπές προσωπικού με συνέπεια σήμερα, να τρέχουν παραγγελίες αναγκαίες για τα δημόσια έσοδα που πρέπει να υλοποιηθούν ώστε να μην χαθούν πελάτες. Όπως είπε, το θέμα βρίσκεται σε προτεραιότητα προκειμένου να ξεπεραστούν οι δυσκολίες και να εκτελεστούν οι παραγγελίες αυτές.

Καταργούνται οι φυλακές ανηλίκων

Σημαντικές αλλαγές στη φιλοσοφία και την απονομή της Δικαιοσύνης, εξήγγειλε ο αρμόδιος υπουργός Νίκος Παρασκευόπουλος, στις προγραμματικές δηλώσεις που εκφώνησε στην Ολομέλεια του Κοινοβουλίου.

Ο κ. Παρασκευόπουλος δήλωσε πως «το Σύνταγμα θα ίσταται και ουσιαστικά, στην κορυφή της ιεραρχίας των κανόνων δικαίου» κάτι που σημαίνει πως «η τακτική του να προτάσσεται ένα μνημόνιο ή ένας νόμος και να παραμερίζεται το Σύνταγμα, δεν έχει θέση στην πολιτική και το έργο της Δικαιοσύνης».

Στο ίδιο πλαίσιο, «η προσαρμογή της εθνικής νομοθεσίας σε διεθνή κείμενα ή Οδηγίες, θα προχωρήσει με βάση τις υποχρεώσεις της χώρας, αλλά και με στάθμιση των κοινωνικών αναγκών και πρωτίστως του Συντάγματός μας».

Εξάλλου, ο κ. Παρασκευόπουλος σηματοδότησε στην ομιλία του μια στροφή σε ένα σαφώς ανεκτικότερο πλαίσιο απονομής της Δικαιοσύνης. «Απέναντι στο έγκλημα δεν έχει θέση μια πολιτική μηδενικής ανοχής» τόνισε. «Η Δικαιοσύνη θα είναι αυστηρή έναντι ενόχων για μεγάλα εγκλήματα και ανεκτική για τους μικροπαραβάτες». Οι φυλακές ανηλίκων «ουσιαστικά θα καταργηθούν και θα περιοριστεί δραστικά ο περιορισμός ανηλίκων 15- 18 ετών, ώστε να προβλέπεται μόνον για εγκλήματα ανθρωποκτονίας».

Ο υπουργός Δικαιοσύνης ανακοίνωσε την κατάργηση των φυλακών τύπου Γ', έναν θεσμό που έκρινε «προβληματικό» καθώς «άλλαζε ποιοτικά την ποινή χωρίς η αλλαγή αυτή να βασίζεται σε δικαστική κρίση, οι όροι του ακουμπούσαν την πλειονότητα των κρατουμένων, ενώ και οι στερήσεις στην επικοινωνία των κρατουμένων, έφταναν σε επίπεδα στερήσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων». Σε κάθε περίπτωση, βεβαίως, «αυτό δεν σημαίνει πως δεν μπορεί να υπάρχουν πτέρυγες ειδικών συνθηκών φρούρησης στις κανονικές φυλακές» διευκρίνισε ο υπουργός.

Σταϊκούρας: Αντιφατική η πολιτική σας

Επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσε ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, καταλογίζοντάς της δείγματα ακραίας και αντιφατικής πολιτικής, ασάφειες, αλλά και έλλειψη ενός συγκροτημένου εθνικού σχεδίου και τόνισε, ότι όλα αυτά, έχουν ως αποτέλεσμα τη δημιουργία «υψηλών αναταράξεων για τη χώρα» για αυτό και το κόμμα του δεν δίνει ψήφο εμπιστοσύνης.

staikouras_vouli_20150209_01.jpg

Ο κ. Σταϊκούρας υπεραμύνθηκε της πολιτικής της κυβέρνησής του, κάνοντας λόγο για «ορθές επιλογές που οδήγησαν τη πορεία της χώρας προς τα εμπρός και άρχισαν να αποδίδουν θετικά μετρήσιμα αποτελέσματα στην οικονομία της».

Μητσοτάκης: Θα στηρίξουμε προσπάθειες εντός ευρωπαϊκής πορείας

«Δεν έχουμε καμία απολύτως πρόθεση να σας δούμε ως αριστερή παρένθεση, γιατί αυτό θα σήμαινε ότι οι διαπραγματεύσεις έχουν καταρρεύσει και θα επιβεβαιωνόταν έτσι το χειρότερο σενάριο για τη χώρα» τόνισε στην ομιλία του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης.

Επισήμανε δε ότι η ΝΔ θα στηρίξει όσες προσπάθειες κάνει η νέα κυβέρνηση, που θα είναι όμως προς την κατεύθυνση να επαναφέρουν τη χώρα σε τροχιά ανάπτυξης, χωρίς να διακινδυνεύσει η ευρωπαϊκή της πορεία.

«Χαίρομαι που διαπιστώσατε ότι η ουσιαστική διαπραγμάτευση είναι δύσκολη υπόθεση. Ότι γίνεται μέσα από κλειστές πόρτες με Ευρωπαίους εκπροσώπους που είχατε αποκηρύξει και ότι απαιτεί ουσιαστικό λόγο» σημείωσε, ο κ. Μητσοτάκης.

Ανέφερε ακόμα ότι, αντίθετα από τη χθεσινή ομιλία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, η σημερινή τοποθέτηση του υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη διακρίνεται από μία στροφή στον πολιτικό ρεαλισμό και προσέθεσε ότι από τη στιγμή που παραδέχεται ότι το 70% του προγράμματος του μνημονίου είναι θετικό, τότε υπάρχει η καταστατική πλειοψηφία για τη στήριξη των μεταρρυθμίσεων.

Φορτσάκης: Στην Παιδεία πηγαίνετε “όπισθεν ολοταχώς”.

«Αυτά που ακούσαμε για την Παιδεία δίνουν το σύνθημα όπισθεν ολοταχώς, κι αυτό αποτελεί μέγα κίνδυνο για το κράτος» ανέφερε ο βουλευτής Επικρατείας της ΝΔ Θεόδωρος Φορτσάκης, τέως πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών, ο οποίος καταλόγισε στον πρωθυπουργό ότι δεν κόμισε προτάσεις για την ανασυγκρότηση και την επανεκκίνηση των πανεπιστημίων, ούτε καμία καινούργια ιδέα.

Ο κ. Φορτσάκης χαρακτήρισε «ολέθριο σφάλμα» το να επανέλθει η εκλογή των πρυτανικών και κοσμητορικών αρχών στους φοιτητικούς και διοικητικούς συλλόγους και τόνισε πως τα Συμβούλια είναι όργανα δημοκρατικά και εκλεγμένα, που εγγυώνται την τήρηση της νομιμότητας στο πανεπιστήμιο αλλά και τη διασφάλιση της αποφυγής της συναλλαγής.

Αφού ανέφερε πως τα πανεπιστήμια εδώ και πολύ καιρό έχουν καταστεί άνδρα ανομίας και ζήτησε να υπάρξει μέριμνα να επανέλθουν σε τροχιά νομιμότητας, απευθύνθηκε στο Σώμα ρωτώντας: «Πώς θα σας φαινόταν αν έμπαινε εδώ μέσα ένας όχλος που θα σας ζητούσε να βγείτε από την αίθουσα, να πάτε στο γραφείο της προέδρου και να επιβάλουν αποφάσεις, ακόμη και να επακολουθήσουν προπηλακισμοί;».

Κατέληξε πως πρέπει να σταματήσει αυτή η συμπεριφορά διότι -όπως είπε- «η διάλυση των πανεπιστημίων προαναγγέλλει τη διάλυση της χώρας».

Παπαρήγα: Η κυβέρνηση δρα υπέρ του κεφαλαίου

Η κυβέρνηση βρίσκεται στην κατεύθυνση να γίνει πιόνι των ιμπεριαλιστών, εκτίμησε η πρώην επικεφαλής της ΚΟ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, βουλευτής Επικρατείας του κόμματος, κατά την ομιλία της επί των προγραμματικών δηλώσεων, στη Βουλή.

papariga_vouli_20150209_01.jpg

Απευθυνόμενη προς τα κυβερνητικά έδρανα είπε: «Εσείς νομίζετε ότι αν απευθυνθείτε στη Γαλλία και τις ΗΠΑ θα πάρετε κάτι περισσότερο από τη ΝΔ. Συνήθως τέτοιες κυβερνήσεις, όταν πηγαίνουν στις πλάτες είτε του ενός είτε του άλλου ιμπεριαλιστή, μετατρέπονται σε κυβερνήσεις-πιόνια ανεξαρτήτως αν ήταν αυτή η επιλογή τους».

Αναφερόμενη στο πρόγραμμα του κυβερνώντος κόμματος είπε πως ο ΣΥΡΙΖΑ «δεν κάνει κωλοτούμπες», αφού «το πρόγραμμά του είναι αντεργατικό, αντιλαϊκό, σοσιαλδημοκρατικό σε συνθήκες κρίσης και προσπάθειας διεξόδου υπέρ του κεφαλαίου, το οποίο διανθίστηκε με συνθήματα εμπορίας ελπίδων και λαϊκής παραπλάνησης». «Τώρα» πρόσθεσε «το απογύμνωσαν από συνθήματα αλλά με συνέπεια παλεύουν το πρόγραμμά τους και όσον αφορά ποιος θα πρωτοστατήσει στην ανάπτυξη». Τόνισε επίσης πως «δεν αλλάζει σε τίποτα τις πολιτικές».