Με τα μελανότερα χρώματα περιέγραψαν την οικονομική κατάσταση του ΕΔΟΕΑΠ τα εκλεγμένα μέλη του ΔΣ του ταμείου των δημοσιογράφων που προέρχονται από την ΕΣΗΕΑ, στην  ενημέρωση που έγινε την Πέμπτη 19 Φεβροιυαρίου στο Μεικτό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ, από κοινού με το Δ.Σ. της Ένωσης Συντακτών.

 

Τα ταμειακά διαθέσιμα του ΕΔΟΕΑΠ φθάνουν μόλις τα 3,7 εκατομμύρια ευρώ και το Δ.Σ. – λίγες ημέρες πριν τις εκλογές για την ανάδειξη νέας διοίκησης (εντός του Μαρτίου), αναζητά – εναγωνίως – χρήματα προκειμένου να καλύψει τις παροχές – συντάξεις – του Απριλίου (καταβάλλονται εντός του Μαρτίου).

Για το λόγο αυτό η διοίκηση, διατύπωσε, στις 22 Δεκεμβρίου 2014, αίτημα δανειοδότησης προς τις Ενώσεις (ΕΣΗΕΑ, ΕΠΗΕΑ, ΕΠΗΕΘ, ΕΣΗΕΜΘ), ύψους 5 εκατομμυρίων ευρώ.

Οι Ενώσεις απάντησαν ότι «δεν έχουν τη δυνατότητα δανειοδότησης του ΕΔΟΕΑΠ» και ζήτησαν ενημέρωση για την οικονομική του κατάσταση. Η ΕΠΗΕΘ απάντησε ότι αδυνατεί – οικονομικά - να ανταποκριθεί στο αίτημα.

Ακολούθως η διοίκηση του ΕΔΟΕΑΠ απευθύνθηκε στον ΕΤΑΠ ΜΜΕ και ζήτησε προκαταβολή 10 εκατομμυρίων, έναντι των τρεχουσών εισφορών που αποδίδει το ταμείο κύριας ασφάλισης στον ΕΔΟΕΑΠ. Αρχικώς η διοίκηση του ταμείου ήταν αρνητική, αλλά στη συνέχεια ανακοίνωσε στον ΕΔΟΕΑΠ ότι μπορεί να προκαταβάλει 2,45 εκατομμύρια ευρώ, που αντιστοιχούν στο δίμηνο Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου και τα οποία θα ελάμβανε ο Οργανισμός γύρω στις 31 Μαρτίου.

Με τον τρόπο αυτό εξασφαλίσθηκαν οι παροχές του Μαρτίου και … «έχει ο θεός». Ωστόσο η αγωνία με την οποία η διοίκηση του ΕΔΟΕΑΠ αναζητά δανεικά δείχνει το μέγεθος του οικονομικού αδιεξόδου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν επίσημα και θα παρουσιασθούν στην γενική συνέλευση των μετόχων του Οργανισμού, στις 28 Φεβρουαρίου ημέρα Σάββατο στις 11.00 π.μ. στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας Σ.Ε.Φ. – Αίθουσα ΜΕΛΙΝΑ ΜΕΡΚΟΥΡΗ. Συγκεκριμένα:

* Το έλλειμμα του 2014 έφθασε τα 14,5 εκατ. ευρώ, παρά τις συνεχείς περικοπές παροχών και την πρόβλεψη ότι το έλλειμμα θα ήταν γύρω στα 7 εκατ. ευρώ.

* Τα έσοδα του ΕΔΟΕΑΠ έχουν καταρρεύσει από τα 58 εκατ. ευρώ το 2008 στα 23 εκατ. ευρώ το 2014.

* Τα χρέη προς τον ΕΔΟΕΑΠ φθάνουν τα 25 εκατ. ευρώ, ενώ οι τρέχουσες οφειλές του Οργανισμού προ9ς τρίτους υπολογίζονται στα 7,7 εκατ. ευρώ.

* Τα ταμειακά διαθέσιμα φθάνουν τα 3,7 εκατ. ευρώ.

* Η σημερινή αποτίμηση των αποθεματικών μετά βίας φθάνει τα 31 εκατ. ευρώ από τα οποία 4,1 εκατ. σε μερίδια αμοιβαίων κεφαλαίων (αγοράσθηκαν 12 εκατ. ευρώ), 1,5 εκατομ. Ευρώ σε μετοχές (αγοράσθηκαν 23 εκατ. ευρώ), 7,6 σε ομόλογα εκτός της Τραπέζης της Ελλάδος (αγοράσθηκαν 30 εκατ. ευρώ) και 15 εκατ. ευρώ σε λογαριασμούς διαθεσίμων στην ΤτΕ.

Η διοίκηση του Οργανισμού αναζητεί λύσεις στο πρόβλημα ρευστότητας, χωρίς να υποχρεωθεί να ρευστοποιήσει τα ελάχιστα εναπομείναντα αποθεματικά, με τεράστιες απώλειες από τις αρχικές τους τιμές.

Η συνάντηση με τον Στρατούλη

Οι διοικήσεις της ΕΣΗΕΑ και του ΕΔΟΕΑΠ είχαν τις προηγούμενες συνάντηση με τον νέο υπουργό Κοινωνικών Ασφαλίσεων κ. Δ. Στρατούλη.

Σύμφωνα με την ενημέρωση που έγινε στο Μεικτό Συμβούλιο, ο κ. Στρατούλης διαβεβαίωσε τις διοικήσεις ότι ο ΕΔΟΕΑΠ θα παραμείνει σε λειτουργία με την σημερινή του μορφή και υποσχέθηκε να παρέμβει στη διοίκηση του ΕΤΑΠ ΜΜΕ για να ικανοποιήσει το αίτημα του ΕΔΟΕΑΠ για οικονομική διευκόλυνση με προκαταβολή των εισφορών.

Για τις απώλειες του PSI παρέπεμψε την διοίκηση του Οργανισμού στην κυβέρνηση και στη συνολικότερη επίλυση του θέματος για όλα τα ασφαλιστικά ταμεία.

Εμφανίσθηκε θετικός στην επίλυση του ζητήματος επέκτασης του αγγελιοσήμου και στη διαφήμιση στα ενημερωτικά site του Ιντερνετ και την ασφάλισης των εργαζόμενων δημοσιογράφων στα ταμεία ΕΤΑΠ ΜΜΜ και ΕΔΟΕΑΠ. Με τον τρόπο αυτό θα τονωθούν σημαντικά τα έσοδα των ασφαλιστικών μας ταμείων.

Το θέμα αυτό απαιτεί νομοθετική ρύθμιση και για το λόγο αυτό ο κ. Στρατούλης ζήτησε τις προτάσεις των Ενώσεων και των διοικήσεων των ταμείων.

Επίσης θετικός εμφανίσθηκε στην επίλυση του θέματος της ασφάλισης στα ταμεία μας όσων εργάζονται με «μπλοκάκια». Και για το θέμα αυτό ζήτησε προτάσεις.

Όλα τα θέματα αυτά όπως και τα οικονομικά προβλήματα του ΕΔΟΕΑΠ, θα συζητηθούν στην Γενική Συνέλευση το Σάββατο 28 Φεβρουαρίου στις 11.00 π.μ. στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας Σ.Ε.Φ.