Κάθε μία από τις μουσικές ιστορίες που “αφηγούνται” οι τέσσερις μπαλάντες για σόλο πιάνο του Φρειδερίκου Σοπέν θα ... διηγηθεί η πιανίστα Σοφία Ασκαρίδου σε ρεσιτάλ που θα δοθεί το Σάββατο 21 Φεβρουαρίου, στις 6 το απόγευμα, στο θέατρο “Αυλαία”, στη ΧΑΝΘ.

Εκτός από τις 4 μπαλάντες που θεωρούνται αριστουργήματα του κλασικού ρεπερτορίου, το ρεσιτάλ θα περιλαμβάνει και έργα των Μέντελσον και Μπαχ. 

Η Σοφία Ασκαρίδου τα τελευταία 15 χρόνια ζει στο Παρίσι και εργάζεται ως καθηγήτρια πιάνου στο Ωδείο της La Garenne Colombes. Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη, ξεκίνησε τις σπουδές πιάνου σε ηλικία 8 ετών και από το 1993 υπήρξε μαθήτρια του αρχιμουσικού και πιανίστα Γιώργου Θυμή(1925-2009).

Το 2000 πήρε δίπλωμα πιάνου, με άριστα παμψηφεί, από το Σύγχρονο Ωδείο Θεσσαλονίκης και στη συνέχεια μετέβη στο Παρίσι προκειμένου να μαθητεύσει  δίπλα στον βιρτουόζο πιανίστα Βernard Ringeissen. 

Το 2001 πήρε δίπλωμα μουσικής δωματίου από το Κρατικό Ωδείο της Rueil Malmaison (Γαλλία) ενώ έχει πάρει μέρος σε πολλά σεμινάρια και διαγωνισμούς,  τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό όπως στη Θερινή Ακαδημία Mozart στο Σάλσμπουργκ (Αυστρία) και στη Θερινή ακαδημία Liszt στη Βαϊμάρη (Γερμανία).

Ως σολίστα έχει εμφανιστεί συχνά στην Ελλάδα και στη Γαλλία. Ενδεικτικά, συμμετείχε στο Φεστιβάλ Νέων Καλλιτεχνών (1999), στο λη΄Φεστιβάλ Δημήτρια(2003) ,στο αφιέρωμα για τον Νίκο Αστρινιδη (Παρίσι 2010) και στο Sani Festival.

Περίεργη να προσεγγίσει διαφορετικές διαστάσεις του μουσικού φάσματος, από το 2010 παίζει στο  ντουέτο Αίολος (πιάνο-σαξόφωνο) με ρεπερτόριο που ξεκινάει απ' τον 19 αιώνα, περνάει από το τάνγκο και φτάνει ως τις μέρες μας.