Απάντηση στα σενάρια για μνημόνιο 3 έδωσε ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης την Παρασκευή, λέγοντας «δεν εκλεγήκαμε για να εφαρμόσουμε νέο μνημόνιο».

Τόνισε ότι η συμφωνία με τους εταίρους κατάργησε το μνημόνιο και πως η κυβέρνηση πέτυχε περισσότερα από ό,τι περίμενε. Απαντώντας στις επικρίσεις, υπογράμμισε ότι η εναλλακτική ήταν η έξοδος από το ευρώ και αναρωτήθηκε «σε αυτήν την περίπτωση πώς θα χρηματοδοτούσαμε το Πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης;»


Στις στοχεύσεις της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης αναφέρθηκε ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης σε συνέντευξη που παραχώρησε στο τηλεοπτικό δίκτυο της Αυστραλίας ABC, εστιάζοντας στην αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης. Όπως είπε, βασικός στόχος της κυβέρνησης είναι η σταθεροποίηση της ελληνικής οικονομίας, ώστε μέχρι το τέλος του 2015, αρχές του 2016, να αρχίσει να αναπτύσσεται με περιεκτικό τρόπο, ωφελώντας τα μεγαλύτερα θύματα αυτής της κρίσης.


Στην ψηφοφορία στη γερμανική Βουλή επί της ελληνικής επέκτασης στρέφεται το βλέμμα του γερμανικού Τύπου το πρωί της Παρασκευής, μεταξύ όμως των αναφορών για διαφωνίες ακόμη και εντός του ΣΥΡΙΖΑ και των σεναρίων για τρίτο μνημόνιο. Η υπερψήφιση, «απρόθυμα» μεν από τους Χριστιανοδημοκράτες αλλά με ισχυρή πλειοψηφία (ίσως ακόμη και από την Linke), θεωρείται ασφαλής εκτίμηση, όμως στα σχόλια και τις αναλύσεις οι επιφυλάξεις είναι διάχυτες.


Σοβαρός προβληματισμός για την εξέλιξη του ελληνικού προγράμματος και ειδικά για τις σχέσεις της νέας ελληνικής κυβέρνησης με την ευρωζώνη εκφράζεται στο εσωτερικό του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Οι ανησυχίες αυτές εκφράσθηκαν τόσο στην προχθεσινή συνεδρίαση του Εκτελεστικού Συμβουλίου του Ταμείου στην Ουάσιγκτον όπου έγινε ενημέρωση για τα αποτελέσματα του Eurogroup από τον επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Τμήματος Πόουλ Τόμσεν, όσο και σε δημόσιες  τοποθετήσεις μελών του ΔΣ του ΔΝΤ.


 

Ανοικτό άφησε ο Ευρωπαίος Επίτροπος αρμόδιος για τις Οικονομικές Υποθέσεις Πιέρ Μοσκοβισί το ενδεχόμενο τρίτου δανείου διάσωσης της Ελλάδα μιλώντας σήμερα Παρασκευή σε γερμανικό ραδιοφωνικό σταθμό.«Ας περιμένουμε να δούμε τι θα συμβεί», απάντησε.


Συγκέντρωση ενάντια στη συμφωνία της κυβέρνησης με τους εταίρους διοργανώνει το Κομμουνιστικό Κόμμα, στις 7 το απόγευμα στο Σύνταγμα, όπου θα μιλήσει ο γενικός γραμματέας του κόμματος, Δημήτρης Κουτσούμπας. Το ΚΚΕ κατηγορεί την κυβέρνηση ότι με τη συγκεκριμένη συμφωνία «επεκτείνει το μνημόνιο και συνεχίζει την αντιλαϊκή πολιτική».


 

Επιστολή στήριξης προς το ΚΚΕ για το συλλαλητήριο που διοργανώνει το βράδυ στο Σύνταγμα κατά της συμφωνίας του Eurogroup έστειλε ο Μίκης Θεοδωράκης, λίγα 24ωρα μετά τη συνάντηση που είχε με τον Αλέξη Τσίπρα. Ο κ. Θεοδωράκης χαιρετίζει την κινητοποίηση αναφέροντας ότι ένα μήνα μετά τη νίκη της Αριστεράς ισχύουν ακόμη «προδοτικές δεσμεύσεις και όροι που ταιριάζουν σε λαούς ραγιάδων και δούλων και όχι σε περήφανους και ελεύθερους πολίτες».