Η Ελλάδα πήρε μία μικρή ανάσα μετά τη συμφωνία που επιτεύχθηκε στο Eurogroup της Παρασκευής για τετράμηνη επέκταση της δανειακής σύμβασης της χώρας, γράφουν τα ξένα μέσα ενημέρωσης.

Τονίζουν, πάντως, ότι η Ελλάδα χρειάστηκε να κάνει μεγάλες παραχωρήσεις στην Ευρώπη.


«Η Ελλάδα σήμερα γύρισε σελίδα» αναφέρουν κυβερνητικές πηγές σε σχόλιό τους μετά τις εξελίξεις στο Eurogroup και προσθέτουν ότι «ανετράπη ο σχεδιασμός παγίδευσης της κυβέρνησης μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου». Οι ίδιες πηγές τονίζουν ότι οι εκβιασμοί έπεσαν στο κενό, ενώ υπογραμμίζουν ότι «τελείωσε το εξωθεσμικό μόρφωμα της τρόικας που έδινε εντολές και είχε καταστεί υπερεξουσία».


Για αλλαγή σελίδας «ως Ελλάδα και ως Ευρώπη» μίλησε ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, μετά το πέρας του Eurogroup. «Συνδυάσαμε σεβασμό σε κανόνες με σεβασμό στη δημοκρατία. Συνδυάσαμε τη λογική με την ιδεολογία» τόνισε, αλλά ξεκαθάρισε ότι η συμφωνία είναι ένα μικρό βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση. Αποτράπηκαν υφεσιακά μέτρα και ένα αποπνικτικό πρωτογενές πλεόνασμα, υπογράμμισε.


«Το χειρότερο αποφεύχθηκε για την ώρα. Κι αυτό είναι θετικό» δήλωσε ο εκπρόσωπος της ΝΔ Κώστας Καραγκούνης, αναφερόμενος στην απόφαση του Eurogroup, σημειώνοντας παράλληλα ότι η νέα κυβέρνηση επανέρχεται στο σημείο που παρέλαβε από την προηγούμενη, αλλά, όπως είπε, υπό πολύ χειρότερες συνθήκες.


«Τελείωσαν δυστυχώς ταπεινωτικά τα ψέματα και οι ψευδαισθήσεις. Είναι θετικό για τη χώρα ότι παραμένει στο ευρώ και μπαίνει τέλος - οριστικό ελπίζουμε- στις επικίνδυνες ανευθυνότητες» αναφέρει το ΠΑΣΟΚ, σχολιάζοντας την απόφαση του Eurogroup. «Επείγει να συνειδητοποιήσουν όλοι την πραγματικότητα και να εφαρμόσουμε με σοβαρότητα την εθνική στρατηγική» συνεχίζει το ΠΑΣΟΚ.


Θετικό γεγονός χαρακτηρίζει το Ποτάμι την επίτευξη κατ αρχήν συμφωνίας στο έκτακτο Eurogroup. «Ο Αλέξης Τσίπρας επέλεξε από ό,τι φαίνεται τελικά τον δρόμο της λογικής, δρόμο που από την αρχή το Ποτάμι στήριξε» συνεχίζει, για να τονίσει ότι το μέγα ζητούμενο είναι πλέον οι μεταρρυθμίσεις.


 

«Η χώρα βαδίζει πλέον σε νέα κατεύθυνση. Αυτό που δεν έγινε εδώ και πέντε χρόνια το έκανε η νέα ελληνική κυβέρνηση: διαπραγμάτευση με σημαντικά οφέλη για τον ελληνικό λαό» αναφέρει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γαβριήλ Σακελλαρίδης, σε δηλώσεις του με αφορμή τις ανακοινώσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ για την απόφαση του Eurogroup. Ο κ. Σακελλαρίδης καλεί ΝΔ και ΠΑΣΟΚ να προσαρμοστούν «άμεσα» στη νέα πραγματικότητα, λέγοντας ότι είναι κατανοητό «ότι θα χρειαστούν καιρό να συνειδητοποιήσουν ότι η Ελλάδα γύρισε σελίδα».


Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είναι έτοιμη να ξεκινήσει εκ νέου να αποδέχεται ως ενέχυρο τα ελληνικά ομόλογα ως ενέχυρο στις πράξεις αναχρηματόδοτησης των ελληνικών τραπεζών. Αυτό ανέφεραν πηγές της ΕΚΤ μετά την συμφωνία για την τετράμηνη παράταση του ελληνικού προγράμματος. Εκτός συζήτησης οι περιορισμοί κεφαλαίων.


«Για όσο το πρόγραμμα δεν έχει ολοκληρωθεί επιτυχώς δεν θα υπάρξει καμία εκταμίευση» δήλωσε ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε σε συνέντευξη Τύπου μετά την ολοκλήρωση του Eurogroup, προσθέτοντας: «Οι Έλληνες σίγουρα θα έχουν μία δυσκολία να εξηγήσουν τη συμφωνία στους ψηφοφόρους τους».


Οι αρχές της Βρετανίας έχουν αποδυθεί εδώ και λίγα 24ωρα σε ένα ανελέητο κυνήγι, προκειμένου να εντοπίσουν τις τρεις έφηβες μαθήτριες -δύο βρετανικής και μια συριακής καταγωγής- οι οποίες πιστεύεται ότι εγκατέλειψαν τα σπίτια τους, για να μεταβούν στη Συρία και να πολεμήσουν στο πλευρό της ISIS.