Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς χαρακτήρισε ανεύθυνες τις εικασίες περί ενδεχόμενης εξόδου της Ελλάδας από τη ζώνη του ευρώ σε περίπτωση εκλογικής νίκης της ριζοσπαστικής αριστεράς.


«Οι συζητήσεις και οι ανεύθυνες εικασίες πάνω σε σενάρια του Grexit δεν βοηθούν αληθινά» υπογράμμισε ο Σουλτς μιλώντας στην εφημερίδα «Ντι Βελτ».

«Πρέπει να είναι σαφές για όλους: δεν υπάρχει ζήτημα εξόδου από το ευρώ. Οι αυθαίρετες συμβουλές, οι οποίες δίνουν στους ανθρώπους στην Ελλάδα το αίσθημα ότι δεν είναι αυτοί που αποφασίζουν με την ψήφο τους για το μέλλον τους, αλλά οι Βρυξέλλες ή το Βερολίνο, σπρώχνουν τους ψηφοφόρους στην αγκαλιά ριζοσπαστικών δυνάμεων» εκτιμά ο πολιτικός αξιωματούχος.

Οι αναφορές σε μια ενδεχόμενη έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ συνεχίζονται, αφότου το εβδομαδιαίο γερμανικό περιοδικό "Ντερ Σπίγκελ" υποστήριξε το Σαββατοκύριακο πως η Άγγελα Μέρκελ είναι έτοιμη να αφήσει την Ελλάδα να βγει από την ευρωζώνη σε περίπτωση νίκης του ΣΥΡΙΖΑ στις βουλευτικές εκλογές της 25ης Ιανουαρίου και πως το εν λόγω κόμμα θα αμφισβητούσε τη λιτότητα. Το Βερολίνο δεν διέψευσε τις πληροφορίες αυτές, υποστηρίζοντας πάντως πως η κυβέρνηση δεν διεξάγει μια τέτοια συζήτηση.

Παράλληλα, και ο υπουργός Οικονομίας της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν αποσαφήνισε πως η Ελλάδα έχει τη θέση της στην ευρωζώνη όποια και αν είναι η επόμενη κυβέρνησή της.

«Η θέση της Ελλάδας είναι στην ευρωζώνη, όποια και αν είναι η επόμενη κυβέρνησή της. Εναπόκειται στον ελληνικό λαό να ορίσει κυρίαρχα τους εκπροσώπους του, οι οποίοι με τη σειρά τους οφείλουν να τηρήσουν τις δεσμεύσεις της χώρας τους», τόνισε.

Από το ΑΜΠΕ