Του Κώστα Μπούρη *

Ο δημοσιογράφος πρέπει να είναι αντικειμενικός και να μεταφέρει τα πράγματα όπως είναι. Ο δημοσιογράφος ελέγχεται γι αυτά που γράφει, από τους ίδιους τους αναγνώστες του, ο σατιρικός ηθοποιός όμως;


Θα μου πείτε, κάνει σάτιρα ο άνθρωπος και κανένας δεν μπορεί να διαφωνήσει περί του αντιθέτου. Άσχετα αν η σάτιρα είναι κατευθυνόμενη, όπως κάποιοι αναγνώστες θεωρούν τα γραφόμενα και λεγόμενα των δημοσιογράφων.

Η διαφορά είναι απλή! Ο σατιρικός ηθοποιός εκμεταλλευόμενος την τέχνη, λέει πράγματα, μεταφέρει γεγονότα με το δικό του στιλ, χωρίς να είναι αναγκασμένος να αποδείξει τα λεγόμενα του. Ο δημοσιογράφος όμως αν δεν αποδείξει… θεωρείται κατευθυνόμενος! 

Και άντε τώρα ο δημοσιογράφος να μη θεωρηθεί κατευθυνόμενος όταν ρωτά το όποιο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, πως θα πετύχει το τάδε και το δείνα που υπόσχεται με το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης και το στέλεχος απαντά με ευχολόγια, υποθέσεις και αοριστολογίες!

Τα «ΘΑ» στην Ελλάδα τα γνωρίσαμε και τα υπεστήκαμε, όμως ακόμα και το «ΘΑ» θέλει και αυτό την τέχνη του, την οποία γνώριζε καλά ο αείμνηστος Ανδρέας Παπανδρέου. Όταν σου έλεγε «ΘΑ κάνω…» αμέσως σου αράδιαζε μια σειρά εξηγήσεων του «ΘΑ» που υποσχόταν, ασχέτως αν δεν πραγματοποιούσε την αρχική του υπόσχεση. Όμως ο άνθρωπος στήριζε το «ΘΑ» του με προτάσεις που είχαν λογική και εφαρμοσιμότητα, άσχετα αν στο μέλλον δεν εφαρμόζονταν! Ο Ανδρέας δεν ξεστόμιζε ποτέ ευχολόγια, υποθέσεις και αοριστολογίες. Για παράδειγμα: Εκείνη την εποχή, προ του 1981, μέγα προεκλογικό του επιχείρημα ήταν η έξοδος από το ΝΑΤΟ! Όταν μιλούσε την τεκμηρίωνε! Όταν εκλέχτηκε όμως, δεν την έκανε ποτέ πράξη!

Δε λέω ότι οι πολιτικοί δεν λένε ψέματα ή κάνουν πράξεις τα όλα όσα υπόσχονται. Άλλωστε το γνωρίζουμε όλοι μας. Ωστόσο οι σωστοί πολιτικοί τεκμηριώνουν τις υποσχέσεις τους και το χέρι μας, όλων των πολιτών, είναι η κρίση στο τέλος της θητείας τους. Ωστόσο για να επιλέξουμε, εμείς οι δύσμοιροι οι πολίτες, θα πρέπει πριν πάμε στη κάλπη να έχουμε ακούσει προτάσεις τεκμηριωμένες για να αποφασίσουμε και όχι ευχολόγια, υποθέσεις και αοριστολογίες.

Από την άλλη όμως θεωρώ ανέντιμο να χρησιμοποιείται η σάτιρα για προεκλογική προπαγάνδα. Και δυστυχώς δεν υπάρχει κάποιος θεσμός που να ελέγχει τους σατιρικούς ηθοποιούς, αντίθετα με εμάς του δημοσιογράφους!

Κάποτε ο Χάρυ Κλιν σατίριζε και τον Κωνσταντίνο Καραμανλή και τον Ανδρέα Παπανδρέου, αλλά ποτέ, μέσα από τα λόγια του δεν έβγαινε κατευθυνόμενος λόγος υπέρ του ΚΚΕ στο οποίο ανήκε εκείνη την εποχή!
_______________________________________________________________________________

* Ο Κώστας Μπούρης είναι δημοσιογράφος