Του Κώστα Μπούρη *

Η ιστορία μας είναι γεμάτη αστοχίες και πράξεις που πληγώνουν τις επόμενες γενιές ελλήνων. Στη χώρα μας φαίνεται ότι όσο μεγαλώνει κάποιος, τόσο πιο εγωιστής γίνεται με αποτέλεσμα να νομίζει ότι όλα θα τα πάρει στον τάφο του. Και γιατί το λέω αυτό;


Επειδή μου δόθηκε η ευκαιρία τις τελευταίες μέρες να μιλήσω με νέα παιδιά, εκτός από το γιό μου. Νέους ανθρώπους, που βλέπουν μπροστά τους το μέλλον δυσοίωνο. Μέλλον που τους το στρώσαμε εμείς οι μεγαλύτεροι.

Σήμερα το πρωί, ένας νεαρός, που μιλήσαμε τυχαία στη βόλτα με τα σκυλιά μας, μου είπε ξεκάθαρα ότι νιώθει τόσο απογοητευμένος επειδή ψήφισε Νέα Δημοκρατία και απογοητεύτηκε από την εφαρμογή των μέτρων. Ο νεαρός που σπουδάζει πολιτικός μηχανικός στο Αριστοτέλειο, παραδέχθηκε ότι το κράτος μας πρέπει να αλλάξει και οι αλλαγές ήταν απαραίτητες. Ένας νέος, καλά ενημερωμένος, όπως είναι και οι περισσότεροι. Μιλήσαμε για ώρα και μου ανέλυσε όλο το σκεπτικό του. Το παιδί είχε δίκιο. 

Έπειτα είπε για τον ΣΥΡΙΖΑ και όλες αυτές τις αρλούμπες που ακούμε τις τελευταίες μέρες. Γελάσαμε με το …κόψιμο χρημάτων και τα άλλα …ωραία που ακούσαμε. Τον είδα το νεαρό όμως να γελάει πικρά. Ένας νέος που δεν είναι νεοδημοκράτης και οργανωμένος. Ένα νέο παιδί που απλά είναι συνειδητοποιημένος πολίτης, σκεπτόμενος, που ενδιαφέρετε για το μέλλον της χώρας του, το δικό του μέλλον.

Η απορία του ήταν απλή αλλά συνάμα και δύσκολη. Αν θα πρέπει να δώσει ακόμα μια ευκαιρία στη Νέα Δημοκρατία να αποκαταστήσει τα λάθη ή αν θα πρέπει να ψηφίσει άλλο κόμμα, εκτός του ΣΥΡΙΖΑ που όπως είπε λέει «αοριστολογίες»! Ο ενδοιασμός του ήταν ότι δεν θα πρέπει να χαθούν όλα όσα επιτεύχθηκαν και όπως επιτεύχθηκαν.

Ο νέος αυτός βλέπει και μετράει το μέλλον του, όπως και όλα τα παιδιά. Και μη νομίζεται κανένας νέος δεν θέλει να ξενιτευτεί για να βρει δουλειά. Όλοι, πλην εξαιρέσεων, θέλουν αν μείνουν στον τόπο τους, στη πόλη τους και αν είναι δυνατόν ακόμα και στη γειτονιά τους.

Η συζήτηση αυτή με προβλημάτισε, αλλά η αφεντιά μου δεν είναι το θέμα. Το σκεπτικό του νέου αυτού ανθρώπου θα πρέπει να προβληματίσει όλους αυτούς που τάζουν …κόψιμο χρημάτων και άλλες μπούρδες. Θα πρέπει να προβληματίσει τη Νέα Δημοκρατία, τη κυβέρνηση που αν επανεκλεγεί δεν θα πρέπει να κάνει τα ίδια λάθη στην εφαρμογή των μέτρων για την αναμόρφωση και εκσυγχρονισμό της χώρας μας.

Θα πρέπει να προβληματίσει και όλους εμάς που θα πάμε να ψηφίσουμε και να ορίσουμε το μέλλον την χώρας μας. Τα ευχολόγια, τα «ΘΑ» και οι ουτοπίες δεν είναι πολιτική που θα εγγυηθεί το μέλλον της χώρας μας και αυτό πρέπει να το καταλάβουμε. Δυόμιση χρόνια, έγιναν βήματα μπρος τα μπροστά, με λάθος εφαρμογή, με απάνθρωπη εφαρμογή, αλλά έγιναν και δεν πρέπει να πάνε στράφι.

Από την άλλη, εμείς, είχαμε δημιουργήσει μια κοινωνία με στεγανά. Κοινωνία των κλειστών επαγγελμάτων και του δημοσίου που στραγγάλισε κάθε προσπάθεια ανάπτυξης. Αυτό το απόστημα δεν σπάει εύκολα. 

Ας συγκρίνουμε τη χώρα μας, με τις υπόλοιπες της Ε.Ε. αφήνοντας επί μέρους το γνωστό ηλίθιο ρητό που μας φυτέψανε από χρόνια και λέει: «Έτσι είμαστε εμείς οι Έλληνες»!


* Ο Κώστας Μπούρης είναι δημοσιογράφος