Την άποψη ότι η Ελλάδα θα μπορούσε από ατύχημα να βρεθεί εκτός ευρώ στην περίπτωση που ο ΣΥΡΙΖΑ κερδίσει τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου και η νέα κυβέρνηση δεν καταλήξει αμέσως μετά σε συμφωνία με τους πιστωτές, εξέφρασε ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης σε συνέντευξή του στην τηλεόραση του Bloomberg.

Σύμφωνα με τον κ. Χαρδούβελη, η βασική πρόκληση που θα αντιμετωπίσει η νέα κυβέρνηση θα είναι να κλείσει την εκκρεμούσα αξιολόγηση της τρόικας, εκπληρώνοντας τους όρους του προγράμματος οικονομικής διάσωσης της Ευρωζώνης και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. «Αν αυτή η κυβέρνηση τελεί υπό την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, θα ήταν συνετό να αντιστρέψει τη στάση της και να διαπραγματευτεί παράταση του προγράμματος διάσωσης πριν αυτό λήξει στις 28 Φεβρουαρίου», επισήμανε ο κ. Χαρδούβελης. Πρόσθεσε ακόμα ότι «η ευθύνη αλλάζει όποιον διοικεί τη χώρα» και κατά συνέπεια ο ίδιος υποθέτει ότι τελικά «η λογική θα επικρατήσει», αν και, σύμφωνα με τα λεγόμενά του, η Ελλάδα δεν έχει πολύ χρόνο.

Ο ίδιος εκτίμησε πως η προοπτική της αποχώρησης από τη ζώνη του ευρώ δεν είναι κατά ανάγκη μια μπλόφα. «Ένα ατύχημα θα μπορούσε να συμβεί, και η όλη ιδέα είναι να το αποφύγουμε» ανέφερε.

Ο υπουργός Οικονομικών εκτίμησε ότι η διαγραφή χρέους που επιδιώκει ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πολιτικά απαράδεκτη για τους πιστωτές της Ελλάδας, και υπογράμμισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να τηρήσει τις δεσμεύσεις που έχει υπογράψει η Ελλάδα. Εκτίμησε πάντως ότι θα μπορούσε να δοθεί «ανάσα» από το μεγάλο χρέος, μέσω μιας περαιτέρω επέκτασης της διάρκειας των δανείων, αλλά και από τη μετατροπή των δανείων από κυμαινόμενου σε σταθερού επιτοκίου.

Ο κ. Χαρδούβελης υποστήριξε πως το 2014 το πρωτογενές πλεόνασμα του προϋπολογισμού θα ανέλθει περίπου στο 1,5% του ΑΕΠ, εναρμονισμένο με τους στόχους του προγράμματος διάσωσης, αλλά κάτω από την προηγούμενη πρόβλεψη της κυβέρνησης για πλεόνασμα 1,8% του ΑΕΠ. Τέλος, αναφορικά με την εκροή των τραπεζικών καταθέσεων, σημείωσε πως τον Δεκέμβριο ήταν περίπου 3 δισ. ευρώ, και συνεχίστηκε και στις αρχές Ιανουαρίου, όμως «όλα είναι υπό έλεγχο».